REKLAMA

Misz@masz
  20 września 2024  

W USA zakazana przyprawa, w Polsce popularna w cukiernictwie

W świecie europejskiego cukiernictwa fasolka tonka to synonim wyrafinowanego smaku i aromatu, jednak w Stanach Zjednoczonych jej obecność na rynku jest niemożliwa. Stany Zjednoczone od ponad pół wieku utrzymują surowy zakaz na stosowanie tej egzotycznej przyprawy - wszystko przez kumarynę, substancję, którą amerykańskie przepisy klasyfikują jako niebezpieczną dla zdrowia. Tymczasem w Unii Europejskiej fasolka tonka, mimo pewnych regulacji dotyczących zawartości kumaryny w produktach spożywczych, nadal jest dostępna i ceniona przez konsumentów.

REKLAMA

Fasolka tonka, pozyskiwana z nasion tonkowca wonnego - drzewa z rodziny bobowatych - to składnik, który dzięki swojemu słodkiemu i intensywnemu zapachowi często jest porównywany do wanilii. Jej wykorzystanie w cukiernictwie to europejska tradycja, która jednak nie znalazła odzwierciedlenia w amerykańskich realiach kulinarnych.

Kumaryna, choć nadaje fasolce tonka charakterystycznego aromatu, w Stanach Zjednoczonych jest uznawana za substancję toksyczną, mogącą wywierać negatywny wpływ na wątrobę, porównywalny do działania alkoholu. W Europie podejście do kumaryny jest bardziej liberalne, lecz wciąż regulowane. Normy unijne określają maksymalną zawartość tej substancji w produktach spożywczych, pozwalając na sprzedaż przypraw, które nie przekraczają limitu 2 mg kumaryny na kilogram produktu.

Źródło: onet.pl

 

REKLAMA

Najnowsze misz@masze

REKLAMA

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025

REKLAMA

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni