Jak przechowywać kiszonki, by nie zaszkodziły naszemu zdrowiu
Kiszonki cieszą się niesłabnącą popularnością jako zdrowe przekąski, ale nie zawsze są one bezpieczne - informuje Onet. Nie chodzi tylko o wysoki poziom soli czy chemicznych dodatków, które mogą występować w produktach przemysłowych.
Największym zagrożeniem jest bakteria Clostridium botulinum, producent jednej z najsilniejszych trucizn neurotoksycznych - toksyny botulinowej. Znana głównie z zatruć produktami mięsnymi, może również występować w kiszonkach. Spożycie tej bakterii może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, jak uszkodzenie perystaltyki jelit, zakłócenia procesu oddawania moczu czy paraliż mięśni, w tym mięśni oddechowych. W skrajnych przypadkach zakażenie może skutkować nagłym zatrzymaniem krążenia lub porażeniem układu oddechowego, co może prowadzić do śmierci.
Również pleśń jest niebezpieczna dla kiszonek. Jeśli zauważysz wybrzuszone wieczko na słoiku, niezwłocznie wyrzuć zawartość. Niektóre pleśnie są nieszkodliwe, ale te, które tworzą kożuszek na ogórkach, są niezwykle groźne. Mogą przenikać głęboko w pożywienie, co oznacza, że nie ma sposobu na uratowanie spleśniałego słoika z ogórkami.
Pleśnie mogą produkować groźne substancje, zwane mykotoksynami. Jedną z najbardziej niebezpiecznych jest aflatoksyna, często wymieniana przez ekspertów jako główne zagrożenie. Mykotoksyny mają bardzo negatywny wpływ na zdrowie, mogą powodować alergie, problemy z układem pokarmowym i oddechowym, a także obniżać odporność organizmu. Często prowadzą do poważnych zatruć. Badania naukowe wskazują również na to, że substancje te mogą przyczyniać się do rozwoju komórek rakowych.
Jak uniknąć problemów z pleśnią? Kluczem jest odpowiednie przygotowanie i przechowywanie domowych produktów. Proces pasteryzacji, polegający na podgrzewaniu produktu poniżej temperatury 100 st. C, najczęściej w zakresie 65-85 st. C, przez co najmniej 30 minut, jest kluczowy. Po zakończeniu pasteryzacji należy sprawdzić, czy słoiki są dobrze zakręcone, a następnie ustawić je do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia w zacienionym miejscu.
Przechowuj gotowe przetwory w chłodnych, suchych i przewiewnych pomieszczeniach. Zbyt wysoka wilgotność może powodować psucie się zawartości słoików, dlatego ważne jest, aby zapewnić odpowiednie warunki przechowywania.
Przyklejanie etykiet z datą przygotowania do każdego słoika pozwoli ci w pierwszej kolejności wykorzystać te produkty, które zostały przygotowane najwcześniej. To prosta, ale bardzo skuteczna metoda, która pozwoli uniknąć spożycia przetworów, które mogłyby zawierać szkodliwe substancje.
Źródło: kobieta.onet.pl