Tak jedzenie sera wpływa na nasz mózg. Zaskakujące odkrycie naukowców
Najnowsze badania opublikowane 25 października w czasopiśmie "Nutrients" rzucają nowe światło na wpływ diety na zdrowie mózgu. Onet przywołuje ustalenia naukowców, którzy odkryli, że regularne spożywanie sera może znacząco obniżyć ryzyko rozwoju demencji.
Demencja pozostaje jednym z największych wyzwań zdrowotnych XXI wieku. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), w 2021 r. na całym świecie z tą chorobą zmagało się ponad 50 mln osób. Eksperci przewidują, że do 2050 r. liczba ta może wzrosnąć trzykrotnie. W Wielkiej Brytanii demencja dotyka obecnie jedną na 11 osób powyżej 65. roku życia, co odpowiada około 944 tys. przypadków.
O 24 proc. mniejsze ryzyko demencji
W badaniu wzięło udział około 8 tys. osób w wieku 65 lat i młodszych. Porównano grupę osób, które regularnie jadły ser z osobami, które unikały tego produktu. Wyniki wskazują, że osoby spożywające ser przynajmniej raz w tygodniu miały o 24 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na demencję. W przeliczeniu na 1 tys. osób oznacza to 10,6 przypadków demencji mniej.
Co więcej, u osób, które mimo wszystko zachorowały, regularne spożywanie sera opóźniało moment diagnozy średnio o tydzień w porównaniu z grupą kontrolną. Choć bezwzględna różnica w ryzyku wyniosła jedynie 1,06 proc., naukowcy podkreślają, że wynik ten jest statystycznie istotny.
Dlaczego ser może chronić mózg?
Badacze wskazują na kilka mechanizmów, które mogą wyjaśniać ochronne działanie sera. Produkty mleczne, takie jak ser, są bogate w białka i aminokwasy, które wspierają zdrowie neuronów i chronią je przed uszkodzeniami. Ponadto zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, w tym witaminę K2. Ta ostatnia odgrywa kluczową rolę w regulacji poziomu wapnia we krwi, co ma znaczenie dla zdrowia naczyń krwionośnych.
Co istotne, naukowcy wzięli pod uwagę inne czynniki, takie jak dieta uczestników badania czy ich status społeczno-ekonomiczny. Nawet po uwzględnieniu spożycia mięsa, ryb, owoców i warzyw, ochronny wpływ sera na zdrowie poznawcze pozostawał wyraźny.
Jakie sery przynoszą największe korzyści?
Spośród badanych, 72,1 proc. deklarowało spożywanie sera od jednego do dwóch razy w tygodniu. Najczęściej wybierano ser topiony, który stanowił wybór 82,7 proc. uczestników. Na drugim miejscu znalazły się białe sery pleśniowe, takie jak brie czy camembert, które wybierało 7,8 proc. badanych.
Źródło: www.onet.pl
















