REKLAMA

Misz@masz
  6 maja 2024  

Rozpalanie ogniska i grillowanie. Na co zwrócić uwagę

Grillowanie i palenie ogniska to nie tylko przyjemność, ale również odpowiedzialność. Polskie przepisy prawne określają, gdzie można legalnie rozpalać grilla lub ognisko, a także wskazują na konieczność ochrony środowiska. Złamanie tych przepisów może wiązać się z karami grzywny czy mandatami. Ale czy istnieją alternatywy dla tradycyjnego grillowania, które są bardziej przyjazne dla środowiska? - czytamy na stronie Onetu.

REKLAMA

Gdzie można legalnie grillować? Na terenie własnej posesji nie można prowadzić otwartego ognia na obszarze mniejszym niż 100 m od granicy lasu, łąk i torfowisk oraz wszystkich innych, dla których wyznaczono taką strefę. Ognisk nie wolno rozpalać w odległości mniejszej niż 4 m od granicy działki oraz 10 m od miejsc, w których składowane są łatwopalne płody rolne takie jak siano lub zboże.

Osoba rozpalająca grilla lub ognisko staje się prawnie odpowiedzialna za tą czynność i będzie odpowiadała za ewentualne powstałe szkody. Ognia nie mogą wzniecać osoby niepełnoletnie. Nadzór nad osobą poniżej 18. roku życia sprawują rodzice lub opiekunowie i to oni odpowiadają za swojego podopiecznego.

Grillowanie na balkonie nie jest jednoznacznie zabronione, o ile przepisy wspólnoty mieszkaniowej lub spółdzielni tego nie zakazały. Każdy z sąsiadów, jeśli uzna, że dym lub zapach utrudnia mu funkcjonowanie, może wezwać służby mundurowe, a te mogą nakazać zaprzestanie grillowania i określić wysokość mandatu.

Grillowanie i palenie ogniska mają wpływ na środowisko naturalne. Węgiel drzewny lub brykiet stosowany w grillach to pochodne drewna, które często pochodzą z nielegalnej wycinki. Ponadto, produkcja chemicznych rozpałek jest szkodliwa dla środowiska.

Choć grillowanie w 100 proc. ekologiczne jest niemożliwe, można podjąć pewne działania, aby zminimalizować jego wpływ na środowisko. Materiał do spalania powinien pochodzić z legalnych źródeł. Unikaj chemicznych rozpałek. Nigdy nie spalaj śmieci i odpadów, które należy segregować. Przygotowując menu, możemy korzystać z produktów wegetariańskich, tak aby unikać spożywania mięsa. Po zakończonym grillowaniu, należy posegregować odpady i wyrzucić je do odpowiednich pojemników.

Grillowanie i palenie ogniska to nie tylko przyjemność, ale również odpowiedzialność. Pamiętaj, aby zawsze przestrzegać przepisów prawa i dbać o środowisko.

Źródło: kobieta.onet.pl

 

REKLAMA

Najnowsze misz@masze

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Znajdź swoje wakacje

REKLAMA

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025