REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Bielany

nasi przedsiębiorcy

 

Jaki chleb wybrać? Ratujmy prawdziwe piekarnie

  30 czerwca 2017

Jaki chleb wybrać? Ratujmy prawdziwe piekarnie
Robert Piwoński przy dzieżach z wielofazowym zakwasem.

Rocznie upada około 200 małych piekarń na rzecz pseudopieczywa z supermarketów oraz wielkich fabryk pieczywa stylizujących swoje sklepy na małe, rodzinne piekarnie.

REKLAMA

Tego typu fabryki są przystosowane do produkcji z użyciem dodatków do pieczywa i maszyn, które znacznie przyspieszają i ułatwiają procesy powstawania wypieków. Już na etapie młyna powstają tzw. miksy piekarskie. Są to mieszaniny mąki z polepszaczami, barwnikami, konserwantami, wzmacniaczami smaku, enzymami i innymi dodatkami mającym na celu uzyskać powtarzalność wypieku w jak najkrótszym czasie. "Chleb" jest gotowy w niecałe półtorej godziny - od momentu zmieszania tego miksu z wodą, wyrośnięcia ciasta i wypieku.

Jednak nie tędy droga - tradycyjny chleb na prawdziwym zakwasie potrzebuje czasu, doświadczonych piekarzy i ciężkiej pracy. Hodowla wielofazowego zakwasu powinna trwać kilkanaście godzin, żeby bakterie kwasu mlekowego (żyjące w fizjologicznej zgodności z organizmem człowieka) mogły przeprowadzić niezwykle pożyteczne procesy.

"Przerabiają" one cukry proste na kwas mlekowy (fermentacja), hamują rozwój innych chorobotwórczych mikroorganizmów (dlatego taki chleb nie pleśnieje), z drugiej strony stymulują wzrost bakterii probiotycznych (potocznie zwane "dobrymi bakteriami"). Eliminują również szkodliwe substancje występujące w każdej mące.

Obecnie zakwasem nazywa się zarówno zakwas w proszku produkowany metodą jednofazową (ciasto gotowe jest już po 15 minutach), jak i naturalny, wielofazowy zakwas, który przechodzi proces pełnej fermentacji i wymaga kilkunastogodzinnej hodowli.

Piekarnia Piwoński, Łomianki, ul. Warszawska 88

Pieczywo bez polepszaczy, spulchniaczy i konserwantów, pieczone na zakwasie powstającym przez kilkanaście godzin.

REKLAMA

Sklepy firmowe:

Łomianki Warszawska 95A

Warszawa, Leopolda Staffa 2,

Warszawa, Bazarek Marymont

Facebook: Piekarnia Piwoński

www.tradycyjnapiekarnia.pl

FB Piekarnia Piwoński

 

Polecamy

Komentarze (42)

# głuszec

14.10.2017 22:17

Dobre, zdrowe, tradycyjne. Same plusy.

# SirKramer

14.10.2017 22:31

Nie spamuj kolo, dobra piekarnia uratuje się sama. Te co tak rozpaczliwie spamują raczej odejdą w niebyt.
Klient teraz ma wybór i to on niech zdecyduje co dla niego jest dobre.

# głuszec

14.10.2017 22:35

Pędź balonie, bo cię szpilką pogonie. Trzeba umieć docenić takie dobre jedzenie, według starej receptury.

REKLAMA

# Witia

14.10.2017 22:41

Dobry chleb to moja babcia piekła, ten się do niego nie umywa. Chlebek od Putki jest bardzo smaczny.

# kapsel

14.10.2017 22:42

Powiedz to rodzinie Piwońskich osobiście.

# Witia

14.10.2017 22:49

Buractwo wychodzi

REKLAMA

# Danka

14.10.2017 22:54

Zostaw i zjazd. Nawet mi nie grdnij.

# Robin

19.11.2019 14:17

Moja ulubiona piekarnia to Otrębusy. Smaczne wypieki i zawsze wszystko świeże.

# Arek44

02.12.2019 11:36

Polecam pieczywo z piekarni Nowakowski , bardzo świeże codziennie i smaczne.

REKLAMA

# mickey22

02.12.2019 14:36

Dobry chleb to moja babcia piekła, ten się do niego nie umywa.

# Piotre

30.12.2019 09:24

Prawdziwy i najpyszniejszy mają w Otrebusach, nie ma co. Ale nikt nie powie że nie !

# Alinkaq

28.01.2020 12:32

Otrębusy to świetna piekarnia i dopiero niedawno ją odkryłam. Super smaczne wypieki i słodkosci!

REKLAMA

# Niki

31.01.2020 10:05

Prawdziwy, zdrowy i pyszny chleb mają w Piekarni Rąbie. Jest nie do podrobienia

# anka78

31.01.2020 23:28

Moim zdaniem pyszne pieczywo, na naturalnym zakwasie i wypiekane w oparciu o tradycyjne przepisy, zachowały się np. w Piekarni Dąbrowscy, to rodzinna piekarnia w Starych Babicach. Tylko w takich miejscach znaleźć można jeszcze prawdziwy chleb...

 strunjin

08.02.2020 10:09

Tradycyjne pieczywo jest dobre. Z drugiej strony słyszałam, że najlepsze jest pieczywo bezglutenowe. Co o tym myślicie? Czy rzeczywiście jest ono najbardziej zdrowe dla naszego organizmu?

# Basia123

18.02.2020 12:15

Polecam super piekarnię Otrębusy. Tradycyjne receptury, pyszne wypieki.

# Marek123

28.02.2020 13:17

Najlepszy jaki jadłam, taki z piekarni, pochodził od piekarni Otrębusy. Czesto go kupuje, jest przepyszny!

# agata91

29.02.2020 18:19

Ja kupuję tylko z Piekarni Dąbrowscy w Ożarowie Mazowieckim. Naprawdę tradycyjne pieczywo i na naturalnym zakwasie. Bardzo różni się od tego "dmuchanego", które teraz najczęściej trafia do sprzedaży.

# Borys123

26.03.2020 11:50

Piekarnia Otrębusy jest moim zdaniem najlepszą piekarnią - zawsze smacznie i niedrogo :)

# aurelka1

26.03.2020 18:58

Mi też podpasowały te Otrebusy. Przyznam szczerze ze pyszne wypieki tam maja ):))
więcej na forum

REKLAMA

REKLAMA

Najnowsze informacje

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Artykuły partnerskie

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Kup bilet

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Znajdź swoje wakacje
Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl    Stanowią one własność prawnie chronioną należącą do Wakacje.pl S.A. i/lub jej partnerów.

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Polecamy w naszym pasażu

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA