REKLAMA

Artykuł sponsorowany

Skorzystaj z dobrodziejstw tranu - właściwości, które warto znać

Skorzystaj z dobrodziejstw tranu - właściwości, które warto znać

Zbilansowana dieta, pełna cennych składników odżywczych to duży krok w stronę utrzymania dobrego zdrowia. W duecie z aktywnością fizyczną i stronieniem od używek pozwala zadbać o wysoką jakość życia. Czasem jednak warto wzbogacić swój jadłospis o naturalne suplementy diety, z pomocą których uzupełnisz niedobory witamin i zdrowych tłuszczów. Zwróć uwagę na tran, który może być ogromnym wsparciem dla Twojego organizmu. Dlaczego warto dać mu szansę? Sprawdź!

Czym jest tran?

Tran bardzo dobrze znany jest od pokoleń. Nasze babcie niezwykle ochoczo podawały go nam na łyżeczce - nawet jeśli jego smak nie zachęcał do jego pałaszowania.

Musisz wiedzieć, że tranem często określa się olej z wątroby rekina. Jest to jednak ogromny błąd. W rzeczywistości nazwa ta jest zarezerwowana wyłącznie dla oleju ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego. Choć oba to produkty rybie, to znacząco różnią się od siebie właściwościami. "Prawdziwy" tran jest znacznie bardziej bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, o których nieco więcej za chwilę.

Warto mieć na uwadze to, że dobrej klasy produkt powinien być pozyskiwany z ryb pochodzących ze zrównoważonych połowów. To jasny sygnał, że jest on pełen właściwości prozdrowotnych pochodzących prosto z natury - ryby morskie żywią się tylko tym, co znajdą w swoim ekosystemie.

Nie bez znaczenia pozostaje jakość oleju z dorsza atlantyckiego. Aby go określić, producenci często wykorzystują wskaźnik TOTOX. Im niższy, tym z lepszą jakością produktu masz do czynienia. Za dobry przyjmuje się wskaźnik na poziomie 25, jednak warto szukać nawet tych w granicach 13.

Naturalny tran - jakie składniki w nim znajdziesz?

Tran to prawdziwe bogactwo cennych składników. Wśród nich na pierwszy plan wysuwają się wspomniane już nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3: EPA i DHA. Oba musisz dostarczać swojemu organizmowi wraz z dietą - nie jest on przystosowany do ich samodzielnej produkcji w takiej ilości, aby zaspokoić Twoje dzienne zapotrzebowanie. W syntezie DHA i EPA bierze udział inny kwas omega-3 - alfa-linolenowy (ALA), jednak jest to bardzo mało efektywny proces.

Dlaczego musisz dbać o ich prawidłową podaż? Niedobór DHA i EPA niekorzystnie wpływa na rozwój, jak również funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. Ponadto może przyczyniać się do osłabienia siatkówki oka, a w konsekwencji - chorób narządu wzroku. Ponadto odgrywają istotną rolę w stymulowaniu m.in. układu immunologicznego, sercowo-naczyniowego, a nawet endokrynnego.

Dobrej klasy tran jest także źródłem mikroskładników. W pierwszej kolejności warto wymienić wit. D, nie bez powodu nazywaną witaminą słońca. Jej synteza poprzez skórę nie może odbywać się bez udziału promieniowania słonecznego. Jednak o jej niedobór jest niezwykle łatwo - zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy słonecznych dni jest jak na lekarstwo.

Regularne przyjmowanie tranu pomaga zatem w dbaniu o prawidłowy poziom witaminy D3. Jest ona kluczowa na drodze prawidłowego funkcjonowania m.in. układu odpornościowego - stymuluje jego pracę i dodatkowo działa przeciwzapalnie. Ponadto uczestniczy w regulacji gospodarki fosforanowo-wapniowej, a więc w mineralizacji kości i zębów.

W tranie znajdziesz również witaminę A. Bez niej trudno o prawidłową pracę narządu wzroku - jej niedobór przyczynia się m.in. do rozwoju kurzej ślepoty. Do tego jest niezbędna dla regeneracji komórek skóry i wykazuje się działaniem antyoksydacyjnym. Chroni więc organizm przed wolnymi rodnikami, które nie tylko przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych, ale także m.in. nowotworów czy przyspieszenia procesów starzenia się.

Tran - ogromne wsparcie dla odporności

Dlaczego nasze babcie i mamy tak chętnie serwowały nam tran? Głównie kierowała nimi troska o budowanie odporności. Nie myliły się - olej ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego jest jednym z suplementów diety, który jest ogromnym sprzymierzeńcem układu immunologicznego.

Duża w tym zasługa nienasyconych kwasów tłuszczowych. Duet EPA i DHA wykazują się działaniem przeciwzapalnym. Pomagają w łagodzeniu stanów zapalnych rozwijających się podczas infekcji wirusowych czy bakteryjnych, a do tego przyśpieszają proces wymiatania patogenów chorobotwórczych z organizmu.

Warto również docenić witaminę D. Podobnie jak kwasy omega-3, wyróżnia się właściwościami przeciwzapalnymi. Do tego wykazuje zdolności do hamowania procesu namnażania się wirusów i jednocześnie nasila ekspresję genów, które odpowiadają za neutralizację oksydantów (wolnych rodników). Jak witamina A wspiera odporność? Przede wszystkim działa antyoksydacyjnie. Więcej przeczytasz na https://olini.pl/blog/baza-wiedzy/tran-wlasciwosci-i-zastosowanie.

Tran - poznaj jego korzystny wpływ na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy

Zawarte w tranie kwasy omega-3 odgrywają bardzo istotną rolę we wsparciu funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego. Szczególnie ważny jest tutaj kwas DHA, który wchodzi w skład błon komórek nerwowych i mózgu. EPA natomiast reguluje jego działanie. Efekt? Spożywanie oleju z dorsza atlantyckiego wspomaga pamięć, koncentrację, a także funkcje poznawcze.

Ponadto omega-3 chronią serce i układ sercowo-naczyniowy przed groźnymi chorobami. Nie dość, że zwalczają stany zapalne, to w dodatku pomagają regulować poziom cholesterolu, trójglicerydów, a także cukru we krwi. Od tego już krótka droga do profilaktyki np. miażdżycy czy choroby wieńcowej.


Chcesz przekazać coś więcej, poprawić SEO swojej strony?

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Znajdź swoje wakacje

REKLAMA