REKLAMA

san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 1san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 2san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 0
Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  9 marca 2007

Pieczeń wołowa po huzarsku.

REKLAMA

biedronka020 2
W staropolskiej kuchni największym powodzeniem cieszyła się tzw. sztuka mięsa. W XIX wieku stała się nieodzowną częścią niedzielnych obiadów wśród mieszczan, kupców i szlachty. Jednak w połowie XIX wieku napływ mody angielskiej, a zwłasz-cza nowy model kuchni z piekarnikiem spowodował, że nasza typowo polska potra-wa zaczęła ustępować miejsca pieczeniom duszonym.

Aby uzyskać pieczeń soczystą, po pierwsze należy używać kawałka mięsa o wadze co najmniej 1 kg. Drugi sposób, który zapobiega nadmiernemu wysuszeniu mięsa to jego blanszowanie (czyli przed pieczeniem obgotowanie mięsa we wrzątku przez 2-3 minuty) lub bardzo szybkie obsmażenie na patelni z gorącym tłuszczem. Wszystko po to, aby stworzyć warstwę ochronną w postaci ściętego białka przed utratą soków.

Składniki:
- 1 kg wołowiny najlepiej rostbef
- 1 cebula
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- pół cytryny
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz


Farsz: - 4 łyżki zmielonego razowego chleba (suchego) - 3-4 cebule - 2 łyżki smalcu - 2 żółtka - sól, pieprz do smaku
Mięso umyć i osuszyć (najlepszym sposobem jest owinięcie mięsa lnianą ście-reczką), następnie zetrzeć skórkę z cytryny a potem wycisnąć z niej sok, którym należy skropić mięso. Nacieramy mięso pieprzem i skórką z cytryny, następnie po-zostawiamy na 1 godzinę w lodówce. Przyjęte jest, że tyle, ile mięso waży, na taki czas pozostawiamy je w chłodnym miejscu tzn. 1 kg odpowiada 1 godzinie. Po wyjęciu mięsa z chłodni, na gorącym tłuszczu obsmażamy ze wszystkich stron i wkładamy do rondla. Posypujemy solą i posiekaną cebulą, dolewamy pół szklanki wody do rondla, który przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy około 45 minut polewając mięso od czasu do czasu winem i wodą.

W trakcie pieczenia mięsa możemy przygotować farsz. Cebule drobno posie-kane należy lekko zeszklić na tłuszczu. Następnie dodać starty chleb, zdjąć z pa-telni, ostudzić i dodać surowe żółtka oraz przyprawić solą i pieprzem. Mięso wyjmu-jemy z rondla i nacinamy je co 2 cm, a w co drugie nacięcie wkładamy farsz. Sos uzyskany z pieczeni przecieramy przez sito. Wkładamy pieczeń do rondla, pole-wamy sosem i dopiekamy około 20 minut skrapiając od czasu do czasu winem. Długość pieczenia mięsa w piekarniku zależy od jego typu. Dla piekarników bez termoobiegu obowiązuje zasada, że 1 kg odpowiada 1 godz.

Nazwa pieczeń huzarska powstała prawdopodobnie ze względu na nacięcia mięsa przed jego faszerowaniem, a nie jak to powszechnie jest uznane, że jedli tę potrawę nasi huzarzy.

Życzę smacznego
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

biedronka021 2

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

cemat box 3cemat box 0
Wstąp do księgarni

REKLAMA

refleks chlodnictwo 2024-11-21 1refleks chlodnictwo 2024-11-21 2refleks chlodnictwo 2024-11-21 0

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

smaki zycia 2024-09-03 2smaki zycia 2024-09-03 0

REKLAMA

biedronka019 2

REKLAMA

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni