REKLAMA

mazowsze BO 2025 1mazowsze BO 2025 2mazowsze BO 2025 0
Misz@masz
  25 kwietnia 2025  

Tak prawidłowo ugotujesz szparagi. Sprawdź, czy nie dodajesz sobie pracy

Wiosna to czas, kiedy na stołach coraz częściej goszczą świeże, sezonowe warzywa. Jednym z najchętniej wybieranych są szparagi - eleganckie i zdrowe, o wyjątkowym smaku. Jednak ich przygotowanie nadal budzi wątpliwości. Jak wybrać najlepsze? I w jaki sposób je ugotować czy usmażyć, by zachwyciły aromatem? - czytamy w Onet Kobieta.

REKLAMA

mazovia 20250625 2mazovia 20250625 0

Pierwszy krok do sukcesu to wybór odpowiednich szparagów. Powinny być sprężyste, o delikatnie wilgotnej powierzchni i zamkniętych główkach. Ich zapach musi być przyjemny i świeży, a kolor równomierny. Jak dowiadujemy się z poradników kulinarnych, nawet najbardziej wyszukana technika gotowania nie uratuje dania, jeśli szparagi będą stare.

Choć istnieją różne szkoły przygotowywania szparagów, to, na co się zdecydujemy, zależy od indywidualnych preferencji. Dostępne są nawet specjalne garnki skonstruowane z myślą o tym warzywie. Mimo to większość kucharzy amatorów daje sobie radę bez takich gadżetów. Podstawą jest jednak odpowiednie przygotowanie - od dokładnego umycia po odcięcie twardych końcówek. Białe odmiany warto także obrać, czego nie trzeba robić z zielonymi.

Szparagi najlepiej gotować w osolonej wodzie, dodając do niej składniki takie jak masło, sok z cytryny, odrobinę cukru czy mleka, aby wzbogacić ich smak. Ważne jest też prawidłowe umieszczenie w garnku - pionowo, tak by delikatne główki wystawały ponad powierzchnię wody, gotując się w parze. Czas gotowania zależy od grubości - białe wymagają od 7 do 15 minut, a zielone są gotowe w 4 do 10 minut.

Nie każdy wie, że szparagi można również prażyć na suchej patelni. Kluczowe jest, by miała ona powłokę uniemożliwiającą przywieranie. W takiej metodzie szparagi praży się przez około 3-4 minuty, nieustannie mieszając. Efekt? Chrupiące, delikatne w smaku warzywa o bardzo niskiej kaloryczności. Inną opcją są pieczenie, grillowanie czy smażenie - każda z tych metod pozwala wydobyć nieco inne walory smakowe.

Źródło: kobieta.onet.pl

 

REKLAMA

san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 2san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 0

Najnowsze misz@masze

REKLAMA

smaki zycia 2024-09-03 1smaki zycia 2024-09-03 2smaki zycia 2024-09-03 0

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

refleks chlodnictwo 2024-11-21 2refleks chlodnictwo 2024-11-21 0

REKLAMA

cemat box 2cemat box 0

REKLAMA

biedronka 036 3

REKLAMA

mazowsze wrzesien 2025 1mazowsze wrzesien 2025 2mazowsze wrzesien 2025 0

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni