REKLAMA

zoliborz urodziny placu Wilsona 2025 1zoliborz urodziny placu Wilsona 2025 2zoliborz urodziny placu Wilsona 2025 0
Misz@masz
  9 kwietnia 2025  

Szukasz najzdrowszych ryb z puszki? W sklepie wybierz te

Powszechne przekonanie, że tylko świeże ryby są pełnowartościowe, może okazać się nie do końca prawdziwe. Wbrew stereotypom, konserwy rybne oferują zbliżone właściwości odżywcze, często przy niższym koszcie. Dzięki odpowiednim procesom przetwarzania zachowują one cenne składniki - takie jak białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy - a niektóre gatunki w puszkach stają się nawet lepszym źródłem wapnia dzięki zmiękczonym ościom - czytamy w Onet Kobieta.

REKLAMA

mazovia 20250625 2mazovia 20250625 0

Sardynki

Sardynki, znane z niskiego poziomu rtęci, wyróżniają się na tle innych ryb swoją zawartością witaminy B12 oraz wapnia. Jak podkreślają żywieniowcy, 100 g tych ryb w oleju dostarcza niemal czterokrotność rekomendowanej dziennej dawki witaminy B12, mając kluczowe znaczenie dla funkcjonowania układu odpornościowego i produkcji czerwonych krwinek. Co więcej, ze względu na plankton jako główne źródło ich pokarmu, sardynki nie kumulują tak dużych ilości toksyn jak ryby drapieżne. Miękkie ości można spożywać, co stanowi dodatkowe źródło wapnia w diecie.

Dorsz

Dorsz północnoatlantycki jest znany z minimalnej zawartości tłuszczu, ale wysokiego stężenia selenu, antyoksydantu wspierającego płodność, zdrowie tarczycy i odporność. Według dietetyków jego dzika odmiana jest bardziej zasobna w białko i kwasy omega-3 niż dorsz pacyficzny, pozostając jednocześnie rybą o relatywnie niskim poziomie rtęci. W puszkach można znaleźć także wątrobę dorsza - wyjątkowe źródło składników odżywczych dla osób zmagających się z depresją czy bólem stawów.

Tuńczyk bonito

Tuńczyk bonito, uznawany przez Agencję Ochrony Środowiska (EPA) za rybę o najniższym poziomie rtęci w tej grupie, jest bezpiecznym, pełnowartościowym wyborem nawet do częstego spożycia - aż trzy razy w tygodniu. W 85 g tej ryby znajduje się imponujące 24 g białka, co czyni ją idealnym wsparciem dla mięśni oraz źródłem energii. Warto sięgać po produkty konserwowane w wodzie lub oliwie z oliwek, które są zdrowsze od tych w olejach roślinnych czy solance.

Makrela

Makrela atlantycka, w przeciwieństwie do swojego większego kuzynostwa - makreli królewskiej - zawiera znacznie mniej rtęci, ale aż nadmiar kwasów tłuszczowych omega-3, które mają korzystny wpływ na pamięć i funkcje mózgu. Te wielonienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają zdrowie serca oraz regulację poziomu cholesterolu. Jak zauważają eksperci, odpowiednio wybrana puszka makreli - o obniżonej zawartości sodu - to wartościowy składnik diety.

Dziki łosoś

Na tle łososia hodowlanego dziki łosoś wyróżnia się mniejszym poziomem zanieczyszczeń oraz lepiej zbilansowaną proporcją kwasów omega-3 i omega-6. Zawiera on astaksantynę - naturalny przeciwutleniacz o działaniu wspierającym układ odpornościowy i chroniącym komórki przed stresem oksydacyjnym. Eksperci zalecają spożywanie dzikiego łososia jako zdrową alternatywę dla hodowlanego mięsa ryby.

Źródło: gotowanie.onet.pl

 

REKLAMA

smaki zycia 2024-09-03 2smaki zycia 2024-09-03 0

Najnowsze misz@masze

REKLAMA

biedronka 036 1biedronka 036 2

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

moje bielany 003 2moje bielany 003 0

REKLAMA

mazowsze wrzesien 2025 2mazowsze wrzesien 2025 0

REKLAMA

refleks chlodnictwo 2024-11-21 3refleks chlodnictwo 2024-11-21 0

REKLAMA

san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 1san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 2san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 0

REKLAMA

moje bielany 004 3moje bielany 004 0

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni