REKLAMA

smaki zycia 2024-09-03 1smaki zycia 2024-09-03 2smaki zycia 2024-09-03 0
Misz@masz
  dzisiaj, 11:48

Sekret mrożenia szparagów - jak zachować ich smak i świeżość przez cały rok?

Krótki sezon na szparagi, trwający zaledwie od maja do końca czerwca, zmusza miłośników tych delikatnych warzyw do poszukiwania sposobów na ich zachowanie w kuchni aż do zimy. Zamrażanie wydaje się prostym rozwiązaniem, ale bez odpowiedniej procedury szparagi tracą swój charakterystyczny smak i jędrność - zmieniają się w wodniste, brunatne warzywo pozbawione swojej subtelnej nuty. Okazuje się, że jest jeden kluczowy krok, który gwarantuje sukces w ich zamrażaniu - czytamy w Onet Kobieta.

REKLAMA

moje bielany 2moje bielany 0

Blanszowanie, czyli krótkie zanurzenie szparagów w gorącej wodzie, stanowi kluczowy etap procesu mrożenia. Specjaliści podkreślają, że tylko dzięki temu zabiegowi można zatrzymać destrukcyjne działanie enzymów odpowiedzialnych za degradację smaku i struktury warzywa. Blanszowane szparagi zyskują większą trwałość oraz zachowują intensywny kolor, aromat i jędrność, które pozostają niemal identyczne jak w przypadku świeżych zbiorów.

Przygotowanie szparagów do blanszowania rozpoczyna się od ich dokładnego oczyszczenia z wszelkich zanieczyszczeń, a także od odcięcia zdrewniałych elementów. Kolejny krok to wykorzystanie dwóch naczyń: jednego z wrzącą, lekko posoloną wodą i drugiego z wodą lodowatą. Po zanurzeniu szparagów w gorącej wodzie na krótko - od 1 do 2 min. - następuje szybkie przeniesienie ich do wody z lodem, co zatrzymuje dalsze procesy gotowania. Szok termiczny jest kluczowy dla utrzymania ich naturalnych właściwości.

Następnie szparagi osusza się przy użyciu papierowego ręcznika i pakuje w odpowiednie, hermetyczne opakowania - woreczki strunowe bądź pojemniki do mrożenia. Ważnym krokiem jest usunięcie powietrza, aby zapobiec powstawaniu kryształków lodu, które mogłyby wpłynąć na jakość warzyw. Mrożone szparagi przechowywane w ten sposób mogą przetrwać w zamrażarce nawet przez 10 miesięcy, stale zachowując swoją wartość odżywczą i smakową.

Co ciekawe, podczas przygotowania szparagów do użycia, zdaniem ekspertów, nie trzeba ich rozmrażać - można bezpośrednio wrzucać je na rozgrzaną patelnię, do gorącej wody lub dodać do ulubionego dania. Dzięki wcześniejszemu blanszowaniu zachowują charakterystyczną teksturę i idealnie współgrają z zupami, makaronami oraz potrawami z grilla.

Źródło: kobieta.onet.pl

REKLAMA

atal 002 2atal 002 0

Najnowsze misz@masze

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

biedronka 016 3
Znajdź swoje wakacje

REKLAMA

cemat box 1cemat box 2cemat box 0

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 2san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 0

REKLAMA

refleks chlodnictwo 2024-11-21 2refleks chlodnictwo 2024-11-21 0

REKLAMA

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025

REKLAMA

REKLAMA

Majówka 2025 za granicą
Majówka 2025 za granicą
Majówka 2025 za granicą

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl