REKLAMA

san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 1san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 2san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 0
Misz@masz
  24 kwietnia 2025  

O co chodzi z białymi włóknami w mięsie? To wskaźnik jakości

Mięso drobiowe od dawna uchodzi za zdrowy i dietetyczny wybór. Jednak coraz częściej zarówno eksperci, jak i konsumenci zwracają uwagę na charakterystyczne oznaki, które mogą wskazywać na jego obniżoną jakość. Mowa o syndromie białych włókien - tłuszczowych prążkach biegnących równolegle do włókien mięsa, które mogą zdradzać zastosowanie przemysłowych metod hodowli - czytamy w Onet Kobieta.

REKLAMA

biedronka030 2

Syndrom białych włókien jest wynikiem intensywnego namnażania kurczaków w celach masowej produkcji. W takich warunkach ptaki są karmione wysokokaloryczną paszą, co przyspiesza ich wzrost i pozwala zakończyć cykl życia już po 35-45 dniach od wyklucia. Skutkiem tego jest wzrost zawartości tłuszczu w mięsie - nawet o 200 proc. w porównaniu do drobiu hodowanego naturalnie. Niestety, to większe utłuszczenie odbija się nie tylko na smaku, ale także na wartości odżywczej. Jak podkreślają eksperci, ptaki hodowane przemysłowo mają mięso o niższej zawartości białka i mniej korzystnych właściwościach zdrowotnych.

Choć syndrom białych włókien może budzić wątpliwości, eksperci uspokajają, że jego obecność w mięsie drobiowym nie ma bezpośrednich konsekwencji zdrowotnych. Zmiany te, będące wynikiem przekształceń tkanki w tłuszcz, nie zawierają toksycznych substancji ani zagrożeń mikrobiologicznych. To przede wszystkim kwestia obniżenia jakości mięsa, a nie bezpieczeństwa jego konsumpcji - podkreślają naukowcy badający wpływ intensywnej hodowli na mięso drobiowe.

Zjawisko jest niezwykle powszechne - według badania przeprowadzonego w 2022 r. w 40 sklepach w 13 polskich miastach aż 99,1 proc. próbek mięsa drobiowego wykazywało cechy syndromu białych włókien. Rezultaty te rzucają światło na skalę problemu i zwracają uwagę na konieczność bardziej świadomego wyboru produktów drobiowych podczas zakupów.

Jak radzić sobie z kupnem mięsa dobrej jakości? Warto wnikliwie przyjrzeć się kolorystyce i strukturze produktów. Idealna pierś powinna mieć jasnoróżowy kolor, być jednolita, pozbawiona tłuszczowych prążków. Tymczasem mięso sine, zielonkawe lub zauważalnie tłuste może wskazywać na nieprawidłowości w procesie hodowli lub przechowywania.

Źródło: kobieta.onet.pl

 

REKLAMA

mazovia 20250625 2mazovia 20250625 0

Najnowsze misz@masze

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

moje bielany 002 3moje bielany 002 0
Znajdź swoje wakacje

REKLAMA

smaki zycia 2024-09-03 1smaki zycia 2024-09-03 2smaki zycia 2024-09-03 0

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

cemat box 2cemat box 0

REKLAMA

biedronka029 2

REKLAMA

biedronka031 3

REKLAMA

refleks chlodnictwo 2024-11-21 1refleks chlodnictwo 2024-11-21 2refleks chlodnictwo 2024-11-21 0

REKLAMA

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl