Dlaczego herbata się pieni? Powód nie jest oczywisty
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na polskich stołach. Choć zdaje się, że o herbacie wiemy wszystko, to jest jedno zjawisko, które wciąż budzi pytania - piana pojawiająca się na powierzchni naparu. Co oznaczają te małe pęcherzyki powietrza i czy są powodem do niepokoju? - czytamy w Onet Kobieta.
Eksperci uspokajają, że pianę na herbacie należy traktować jako zjawisko całkowicie naturalne. Jej powstawanie wiąże się z obecnością saponin - związków chemicznych odpowiadających za charakterystyczną, delikatną goryczkę oraz liczne właściwości ochronne herbaty. Substancje te obniżają napięcie powierzchniowe wody i w ten sposób przyczyniają się do tworzenia się pęcherzyków powietrza. Jak zauważono w serwisie Interia, ich obecność to często znak wysokiej jakości suszu, zwłaszcza w herbacie zielonej czy białej, czyli mniej przetworzonej w porównaniu z tradycyjną czarną herbatą.
Nie oznacza to jednak, że piana nie może pojawić się również w przypadku herbat ekspresowych. W ich przypadku jest to najczęściej związane z obecnością drobnych fragmentów pyłu herbacianego, który również wchodzi w reakcję z gorącą wodą.
To, w jaki sposób powstaje napój, ma również niebagatelny wpływ na to, czy na jego powierzchni pojawi się piana. Intensywność tego efektu zwiększa się, gdy herbata jest zalewana wodą o bardzo wysokiej temperaturze lub gdy strumień wody trafia do filiżanki z dużej wysokości. W niektórych regionach świata, takich jak Maroko, obecność piany jest wręcz wysoko ceniona - świadczy o poprawnym przygotowaniu herbaty zgodnie z lokalną tradycją.
Jak widać, piana na powierzchni herbaty ma swoje naukowe wytłumaczenie i w żadnym wypadku nie powinna budzić obaw o jakość napoju. Przeciwnie, dla koneserów może być oznaką dobrze przygotowanego naparu i naturalnego pochodzenia surowców.
Źródło: kobieta.onet.pl