Zapomniana kuchnia polska
9 maja 2008
Kulebiak kresowy.
Składniki: - ok. 0,75 dkg ryby dowolnej np. szczupaka - ciasto drożdżowe - 6 jaj na twardo - pół pęczka szczypiorku - 2 łyżki masłaRybę obrać z ości i skóry, poddusić na bardzo małym ogniu na maśle. Jajka po-kroić w cienkie plastry, doprawić solą i pieprzem. Rybę wyjąć i ostudzić, a do masła dodać drobno posiekany szczypiorek. Ciasto drożdżowe, gdy już trochę urośnie, lekko rozwałkować na kształt rombu i położyć na środek kawałki ryby, potem jajka i polać masłem ze szczypiorkiem. Zawinąć pieróg, posmarować masłem, posypać bułką tartą i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło. Po godzinie można wstawić do gorącego pieca.
Niegdyś do kulebiaka dodawano tzw. wizigę, są to chrząstki z jesiotra, które gotowało się aż zmiękły, następnie drobno kroiło i dodawało do masła ze szczypior-kiem. Obecnie wizigę można zastąpić orzechami włoskimi lub w ogóle zrezygnować z tego dość kłopotliwego produktu.
Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz