REKLAMA

Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  9 maja 2008

Kulebiak kresowy.

REKLAMA

Kulebiak to rodzaj dużego pieczonego pieroga nadziewanego farszem z ryb. Po-trawa bardzo rozpowszechniona na kresach Polski. Obecnie na Podlasiu jest ro-biona w nieco zmodyfikowanej wersji, najczęściej nadziewana kapustą i grzybami. Podaje się ją jako danie wielkanocne. W niektórych warszawskich cukierniach spo-tykana jest nawet wersja kulebiaka z ciastem francuskim.
Składniki:
- ok. 0,75 dkg ryby dowolnej np. szczupaka
- ciasto drożdżowe
- 6 jaj na twardo
- pół pęczka szczypiorku
- 2 łyżki masła
Rybę obrać z ości i skóry, poddusić na bardzo małym ogniu na maśle. Jajka po-kroić w cienkie plastry, doprawić solą i pieprzem. Rybę wyjąć i ostudzić, a do masła dodać drobno posiekany szczypiorek. Ciasto drożdżowe, gdy już trochę urośnie, lekko rozwałkować na kształt rombu i położyć na środek kawałki ryby, potem jajka i polać masłem ze szczypiorkiem. Zawinąć pieróg, posmarować masłem, posypać bułką tartą i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło. Po godzinie można wstawić do gorącego pieca.

Niegdyś do kulebiaka dodawano tzw. wizigę, są to chrząstki z jesiotra, które gotowało się aż zmiękły, następnie drobno kroiło i dodawało do masła ze szczypior-kiem. Obecnie wizigę można zastąpić orzechami włoskimi lub w ogóle zrezygnować z tego dość kłopotliwego produktu.

Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

Kambukka Olympus
Kambukka Lagoon

REKLAMA

Top hotele na Lato 2024
Top hotele na Lato 2024

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe