REKLAMA

cemat box 1cemat box 2cemat box 0
Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  9 maja 2008

Kulebiak kresowy.

REKLAMA

smaki zycia 2024-09-03 2smaki zycia 2024-09-03 0
Kulebiak to rodzaj dużego pieczonego pieroga nadziewanego farszem z ryb. Po-trawa bardzo rozpowszechniona na kresach Polski. Obecnie na Podlasiu jest ro-biona w nieco zmodyfikowanej wersji, najczęściej nadziewana kapustą i grzybami. Podaje się ją jako danie wielkanocne. W niektórych warszawskich cukierniach spo-tykana jest nawet wersja kulebiaka z ciastem francuskim.
Składniki:
- ok. 0,75 dkg ryby dowolnej np. szczupaka
- ciasto drożdżowe
- 6 jaj na twardo
- pół pęczka szczypiorku
- 2 łyżki masła
Rybę obrać z ości i skóry, poddusić na bardzo małym ogniu na maśle. Jajka po-kroić w cienkie plastry, doprawić solą i pieprzem. Rybę wyjąć i ostudzić, a do masła dodać drobno posiekany szczypiorek. Ciasto drożdżowe, gdy już trochę urośnie, lekko rozwałkować na kształt rombu i położyć na środek kawałki ryby, potem jajka i polać masłem ze szczypiorkiem. Zawinąć pieróg, posmarować masłem, posypać bułką tartą i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło. Po godzinie można wstawić do gorącego pieca.

Niegdyś do kulebiaka dodawano tzw. wizigę, są to chrząstki z jesiotra, które gotowało się aż zmiękły, następnie drobno kroiło i dodawało do masła ze szczypior-kiem. Obecnie wizigę można zastąpić orzechami włoskimi lub w ogóle zrezygnować z tego dość kłopotliwego produktu.

Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

refleks chlodnictwo 2024-11-21 2refleks chlodnictwo 2024-11-21 0

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Zapraszamy na zakupy

REKLAMA

san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 1san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 2san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 0

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl

REKLAMA

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni