REKLAMA

san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 1san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 2san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 0
Misz@masz
  25 września 2024  

Zakazana ryba we Włoszech. W Polsce wciąż spożywana

Włoskie i japońskie regulacje dotyczące żywności ostrzegają przed nią, a w Polsce nadal goszczą na stołach. Ryba maślana, ceniona przez smakoszy za swoją delikatność i wyjątkowy smak, budzi kontrowersje ze względu na potencjalne zagrożenia dla zdrowia. Ryba ta zawiera estery woskowe, które nie są trawione ani wchłaniane przez organizm i mogą prowadzić do biegunki tłuszczowej.

REKLAMA

moje bielany 003 2moje bielany 003 0

W Japonii ryba maślana znalazła się na czarnej liście już w latach 70., a w Stanach Zjednoczonych i w krajach Unii Europejskiej konsumenci są ostrzegani przed możliwymi skutkami ubocznymi jej spożycia poprzez specjalne etykiety umieszczane na opakowaniach. Eskolar i kostropak to dwa gatunki ryby, które wzbudzają najwięcej kontrowersji, gdyż zawierają aż do 20% estrów woskowych w swojej masie.

Mimo braku jednoznacznych dowodów na szkodliwość ryby maślanej dla wątroby, istnieją obawy, że długotrwałe spożywanie dużych ilości estrów woskowych może obciążać ten organ.

Warto również zwrócić uwagę na ryzyko alergii. Niektóre osoby mogą doświadczyć uczulenia na rybę maślaną, objawiające się wysypką, problemami z oddychaniem czy obrzękami.

Eksperci radzą, by przy spożywaniu ryby maślanej zachować umiar i ostrożność. Zaleca się łączenie jej z pokarmami, które są łatwiejsze do strawienia, oraz świadomość potencjalnych negatywnych konsekwencji zdrowotnych.

Źródło: onet.pl

 

REKLAMA

smaki zycia 2024-09-03 2smaki zycia 2024-09-03 0

Najnowsze misz@masze

REKLAMA

cmp 09-2025 1cmp 09-2025 2cmp 09-2025 0

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

refleks chlodnictwo 2024-11-21 2refleks chlodnictwo 2024-11-21 0

REKLAMA

biedronka 041 2

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni