Jak jeść makaron i nie tyć? Sekrety kuchni trattorii W Trakcie
25 lutego 2016
Odwieczny dylemat miłośników włoskiej kuchni - jak rozkoszować się jej dobrodziejstwami i nie rosnąć wszerz? - Trzeba wiedzieć, jakich makaronów używać i znać sekrety ich przyrządzania - mówi Marta Nowakowska z trattorii W Trakcie.
Sekret tkwi w pszenicy durum. - Właśnie makarony z mąki durum opanowują świat. Jeśli się wie, że pasty przyrządzane są z pszenicy makaronowej, to już ćwierć sukcesu - mówi szefowa W Trakcie. - Kolejna część to dobór dodatków: warzyw, ryb i odpowiednio przyrządzonego mięsa.
No właśnie - "odpowiednio przyrządzone". To tradycyjne receptury decydują o ostatecznym smaku potraw. - Korzystamy z nich od samego początku istnienia naszej trattorii, więc stołując się u nas ma się gwarancję smaków z Półwyspu Apenińskiego.
A gdzie ostatni fragment przepisu na nietuczące makarony? - To klimat. Ale nie w znaczeniu pogodowym, tylko nastrojowym. Włosi większość posiłków poza domem jedzą nie w restauracjach, tylko właśnie trattoriach. I nie sami, tylko w większym gronie. Dlatego W Trakcie to nie lokal z włoska kuchnią, tylko rodzinna włoska knajpka. Łącząc w całość wszystkie wymienione elementy ma się pewność, że nie tylko będzie nam smakowało śródziemnomorskie jedzenie, ale obędzie się bez przykrych niespodzianek...
Trattoria W Trakcie
Trakt Lubelski 204
502 90 10 80 lub 22 813 53 33
restauracja@wtrakcie.pl
www.trattoriawtrakcie.pl