REKLAMA

Artykuł sponsorowany

Poradnik wyboru kawy ziarnistej

Poradnik wyboru kawy ziarnistej
źródło: Przyjaciele Kawy

Dobra kawa ziarnista. Co właściwie kryje się za tymi enigmatycznymi słowami? Dla jednych najlepsza będzie złota Lavazza, inni zaś nie są w stanie rozpocząć dnia od jasno palonej Etiopii z obróbki naturalnej, która w teście SCA otrzymała 90 punktów.

Jaka jest więc najlepsza kawa ziarnista? To bardzo proste: taka, która najlepiej odpowiada naszym indywidualnym preferencjom. W tym miejscu pojawiają się jednak schody - niewielu kawoszy wie, jak dobrać ziarna do swoich preferencji. W tym artykule chcielibyśmy więc przybliżyć najważniejsze cechy, które powinny wyróżniać wybraną przez nas kawę ziarnistą.

Stopień palenia

Stopień palenia to prawdopodobnie pierwsza cecha, na którą warto zwrócić uwagę sięgając po paczkę kawy. Fani kaw z ekspresów ciśnieniowych lub kawiarek powinni wybierać kawę ciemno paloną, z kolei metod przelewowych - ziarna palone nieco jaśniej. Ta reguła jest znana nawet kawowym laikom. Niewielu jednak rozumie logikę, stojącą za takim podejściem, a jej zrozumienie może w pełni zrewolucjonizować sposób, w jaki podchodzisz do parzenia kawy.

Wszystkie elementy procesu parzenia - ilość użytej kawy, temperatura wody, grubość mielenia, czas ekstrakcji - służą osiągnięciu perfekcyjnej ekstrakcji. Nie inaczej jest w przypadku stopnia palenia. Ciemniej palone ziarna cechują się wyższą rozpuszczalnością, a jasne - analogicznie - niższą. Dlaczego to istotne? Metody ciśnieniowe - ekspresy kolbowe, automatyczne i kawiarki - cechują się krótkim czasem parzenia. Oznacza to, że wszystkie drobinki musimy w kawie rozpuścić w przeciągu kilkudziesięciu sekund. To zadanie ułatwia ciemniejszy wypał. W przypadku metod przelewowych czas parzenia wynosi natomiast nawet kilka minut, więc użycie ziaren innych niż palonych jasno może łatwo doprowadzić do nadekstrakcji naparu.

Czy oznacza to, że ciemno palonych ziaren nie można używać do przelewów, a palonych jasno do espresso? Nie! Jeśli należysz do miłośników klasycznych profili smakowych, a masz ochotę uraczyć się czymś mniej delikatnym, nic nie stoi na przeszkodzie by zaparzyć ziarna o średnim profilu palenia w AeroPressie. Ważnym jest jednak, by dostosować odpowiednio sam proces ekstrakcji, na przykład zmniejszyć temperaturę czy skrócić czas parzenia.

Kwestionując kawowe stereotypy można dokonać odkryć, które na zawsze zmieniają dla nas oblicze czarnego naparu. Prosta zasada brzmi: im krótszy czas parzenia, tym ciemniejszy wypał - ale nie bójmy się wyłamywać z tego schematu, jeśli należysz do miłośników kawowych eksperymentów.

Osoba maluje ściany w domu metodą natryskowąźródło: Przyjaciele Kawy

Odmiana ziaren

Choć istnieje ich bardzo wiele, realistycznie możemy mówić o dwóch najważniejszych, które dominują kawowy rynek niemalże w całości. Mowa oczywiście o arabice i robuście. Dwie odmiany, które dopełniają się niczym yin i yang. Pierwsza, powszechnie uważana za lepszą, cechuje się większą delikatnością smaku, niższą goryczą i kwasowością, wyrazistymi nutami smakowymi i niższą zawartością kofeiny.

Z drugiej strony robusta - wyrazista i bezkompromisowa, o odważnym profilu smakowym, wyraźnie zaznaczonej goryczce i solidnej dawce kofeiny. Jest również łatwiejsza w uprawie, bardziej odporna na działania szkodników czy gwałtowne zmiany warunków pogodowych. W kawowym świecie właściwie nie sposób uświadczyć stuprocentowej robusty (poza nielicznymi wyjątkami małych palarni, które przy pomocy wysokojakościowych ziaren tej odmiany starają się zakwestionować kawowe stereotypy).

Stuprocentowa arabika o odpowiednim profilu palenia sprawdzi się świetnie zarówno gdy mowa o urządzeniach przelewowych, jak i ciśnieniowych. Jej delikatność przy odpowiednim sposobie parzenia pozwoli na odkrycie subtelnych aromatów i nut smakowych.

Warto jednak pamiętać, że robusta nie bez powodu jest drugą najpopularniejszą odmianą. W połączeniu z arabiką tworzy synergiczną mieszankę, w której "1+1=3" - poszczególne elementy stają się razem czymś więcej niż tylko sumą swoich cech. Połączenia dwóch odmian, tak zwane blendy, są przeznaczone przede wszystkim do metod ciśnieniowych. Zazwyczaj znajdziemy je w proporcji 80% arabiki i 20% robusty - delikatność pierwszej łączy się z wyrazistością drugiej, tworząc niezapomniane doznania smakowe. Tego duetu w szczególności warto spróbować w połączeniu z mlekiem - jego aksamitność idealnie łagodzi odważny profil robusty.

Osoba maluje ściany w domu metodą natryskowąźródło: Przyjaciele Kawy

Pochodzenie

Każda kawa ziarnista ma swój region pochodzenia - to ostatnie kryterium, które należy rozważyć podczas podejmowania wyboru. Prosta odpowiedź brzmi: eksperymentuj i znajdź region, którego ziarna smakują ci najbardziej - decydujący jest bowiem stopień palenia. Kawa, tak jak wino, posiada swoje wyjątkowe nuty smakowe - warto więc wiedzieć, czego możemy spodziewać się sięgając po ziarna brazylijskie, a czego po kawie z Etiopii.

Kawy z Ameryki Południowej to archetyp "kawowego" smaku (nic dziwnego, w końcu Brazylia i Kolumbia wspólnie stoją na podium największych światowych eksporterów kaw). W ich profilach smakowych znajdziemy czekoladę, orzechy, niską kwasowość i wysoką słodycz. To idealny wybór dla początkujących, miłośników sprawdzonych, bezpiecznych smaków.

Kawy z Azji to natomiast coś dla wielbicieli "mocnych" naparów - hodowane w klimacie monsunowym cechują się odważnymi nutami: drewna, tytoniu, przypraw, wyższą goryczą, niską kwasowością, a czasem wręcz lekką pikanterią. Mieszanki kaw azjatyckich i południowoamerykańskich świetnie współgrają w formie kaw na bazie espresso.

Z drugiej strony znajduje się kolebka kawy - Afryka. Ziarna afrykańskie są szczególnie cenione w formie przelewowej. To smaki dla doświadczonych kawoszy, miłośników eksperymentów i profili smakowych, które można opisać jako funky. Wyższa, przyjemna kwasowość, nuty owocowe, kwiatowe, herbaciane - to istna eksplozja smaków. Chcesz spróbować espresso innego niż wszystkie? Już wiesz, jaka kawa ziarnista zawita w twoim młynku...

Jeśli chcesz wyjść poza swoją kawową strefę komfortu, a jednocześnie nie rzucać się w pełni w wir odważnych smaków, kawa ziarnista z Ameryki Środkowej to złoty środek między Afryką a Ameryką Południową. Niska kwasowość, wysoka słodycz, nuty czekolady przeplatające się z owocowością - idealne zarówno w urządzeniach ciśnieniowych, jak i przelewowych. Jeśli nie wiesz, od czego rozpocząć podróż do świata kawy najwyższej jakości, te ziarna bierz w ciemno!

Podsumowanie

Klucz do wyboru idealnych ziaren jest bardzo prosty. Dobra kawa ziarnista to taka, która idealnie odpowiada naszym preferencjom i jest dostosowana do używanej przez nas metody. Nie zapomnijmy jednak, że do odważnych (kawowy) świat należy - próbujmy i odkrywajmy nowe smaki! Smacznego!


Chcesz przekazać coś więcej, poprawić SEO swojej strony?

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Kup bilet

REKLAMA