REKLAMA

Forum › Białołęka

REKLAMA

Rada Warszawy

# warszawiak

25.10.2006 05:15

Piszecie bzdety o dzielnicy, a tak naprawdę wszytkie decyzjie zapadają na Bankowym.
Pomyślcie o dobrych radnych Warszawy, bo to oni decydować będą o naszych najważniejszych sprawach.
A kogo my wystawiamy z Białołeki ?????????
Znacie tych ludzi, jesteście pewni, ze będą dbać o interes dzielnicy czy może otylko o dietkę, ponoć ta m płacą po 4 tauzeny na miesiąc.

# uczestniczka spotkania

26.10.2006 09:25

nie wszystko zależy od tych z bankowego,bo przecież dzielnica też może ubiegać się o fundusze unijne,ale nikomu z urzędników nie chce się zrobić w tej dziedzinie czegoś ponadto co ma w tzw.obowiązkach.W trakcie spotkania z organizacjami pozarządowymi 25.10.06 padały takie pytania a odpowiedzi urzędników ograniczają się do tłumaczeń,że mają nawał obowiązków w ramach swojej pracy,by zajmować się pozyskiwaniem kasy z unii.Jedynie Praga PŁD pozyskuje fundusze z unii i przeznacza je na cele dzielnicy i pomocowe.Nasi urzędnicy np. naczelniczka wydziału kultury tłumaczy się jedynie tym,że ma tylko 104tyś na działania kulturalne z czego 30 tysięcy wydawanych jest na OPŁATEK Z BURMISTRZEM,na którym może się panujący zaprezentować,ale kasę na tę imprezę dają podatnicy,resztę zabiera studio animacji i jacyś szęśliwcy,którym się uda wygrać jakiś kon kursik dofinansowany z funduszy dzielnicy.Przedstawiciele dzielnicy za największe przedsięwzięcia kulturalne uważają festyny,CHYBA LEPSZE BYŁYBY ODPUSTY.Inwencją artystyczną niestety nie grzeszą a od organizacji pozarządowych wymagają pełnego zaangażowania .Dyrektor BOK-u też niepotrzebnie utyskuje na wspólpracę z urzędem dzielnicy,bo to przecież odbiorców działań kulturalnych mało obchodzi,bo on też reprezentuje instytucje dotowaną z budżetu.

# Włodkowski

26.10.2006 17:02

Hola, hola. uczestniczko!
Tylko, że Dyrektor jest podległy Miastu i organizacje zawsze mogą znaleźć u Pana Służewskiego wsparcie. I merytoryczne, i czasem finansowe.
Jako działacz kultury (nie tylko warszawskiej) i pracowników 2 domów kultury w Warszawie (uwaga! W BOK nie pracuję!) mogę powiedzieć, że podobna otwartość nie jest właściwością wszystkich tego typu placówek.
A tłumaczyć się to może p. Kozieł, ktora i tak wie wszystko lepiej. Bo przecież wszystkiemu winna jest Rada Prog. BOK.
Moja gorzka refleksja po wczorajszym: było jak jest. spotkaliśmy się, pogadali, "wykłócili" formułę jednego zadania konkursowego (ale o tym z Aveciarzem pisaliśmy i naciskaliśmy już w maju) i powrócili do swoich działań z własnym dalej poglądami.
A warto otworzyć oczy, także Pani Pani Małgosiu! Na Białołęce są preżne, nowe, odpowiedzialne organizacje.
Jeśli Fundacja AVE realizuje 26 projektów z Ministerstwami, Województwem, Urzędem Miasta - proszę się bać, że nie przyniesiemy sprawozdania. Podobnie jest z innymi. Zresztą w tym przypadku konsekwencje ponosi organizacja,. a nie Wydział. Trzeba chcieć czytać prawo, a nie tworzyć własne prawo...
Najbardziej rozbawiło mnie tłuymaczenie, że nie ma w dzielnicy organziacji, które mogłyby wziąc pieniądze albo, że p. Małgosia szukała organizacji do jakiegoś swojego projektu i nie znalazła...
Trzeba było poprosić agencjo-stowarzyszenie CULANI (białołęcką?????????), która za kolejne 60 000 zł na pewno zrealizowałaby i to przedsięwzięcie.
I warto zmieniać poglądy. Bo Białołęka nie jest już jaka była. I festyny NIE WYSTARCZAJĄ. Bywam na nich i WIEM ile osób na nie przychodzi... Jest kultura, która jest czymś więcej od pośpiewania sobie przy kiełbasie...
Szkoda, że wczoraj nie mogliśmy i o tym powiedzieć... Cóż, odnoszę wrażenie, że chodziło o plusy. A wyszło na to, że autentycznie największy PLUS Białołęki w stos. do organziacji pozarządowych - czyli BOK i Jegoi Dyrektor - nie zasługują nawet na głupie słowo dziękuję (spontanicznie powiedziane i od Zielonej Białołęki, i od Agape, i od Ave), bo Służewski to czarny wół do roboty i tak dalej powinien robić. Przede wszystkim więc - nawet poza zmianą priorytetu w konkursie - przydałoby się TROCHĘ zwykłej, ludzkiej KULTURY osobistej (trochę - tzn. na miarę budżetu Wydziału!).

REKLAMA

# uczestniczka spotkania

26.10.2006 19:21

to samo miałam Bartku na myśli,nie kwestionuje dokonań dyr.BOK-u,ale jego narzekanie nic tym z wydz.kul.nie uświadomi.Czekam na plan protokołu.

# Bartek W.

26.10.2006 21:15

Ja myślę, że potrzebne jest WSPÓLNE (tj. środowiska organizacji) wpływanie na urzędników pokroju Pani Naczelnik, aby uświadomić konieczność zmian. To nieprawda, że jest OK. 100 000 to pula na kilka (a może i naście) fajych projektów. Mam nadzieję, że dzięki temu Barejada w tym roku wypali. Harmonogram przesyłam. Pozdrawiam.
Dodaj wpis:
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b]. Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Przykład: [b]pogrubienie[/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i]. Na końcu kursywy wpisz [/i].
Przykład: [i]kursywa[/i].
Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora:
nick (podpis):

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Znajdź swoje wakacje

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuBiałołęka

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl