# Beny 15.03.2021 20:04 |
|
Bajeczki dla naiwnych. Popierwsze ile musialoby byc paneli zeby zasilic blok? Hektar? Po drugie wydajność paneli wynosi kilkanascie procent w lecie i zero w zimie.
|
# Tommy 15.03.2021 21:41 |
|
Zasilić blok? Chyba część wspólną - oświetlenie klatek, windy itp. to znacznie mniej, proszę poczytać o Spółdzielni Mieszkaniowej Wrocław Południe, kilkadziesiąt budynków... Warszawa w tym roku RSM na kilku blokach, a będzie więcej.... Wydajność kilkanaście procent w lecie? Chyba trzeba doczytać :)
|
# AdamM 16.03.2021 07:08 |
|
#Beny napisał(a) 15.03.2021 20:04 W praktyce to wygląda tak, że panele na dachu zasilają części wspólne: oświetlenie klatek schodowych i zasilanie wind.Bajeczki dla naiwnych. Popierwsze ile musialoby byc paneli zeby zasilic blok? Hektar? Po drugie wydajność paneli wynosi kilkanascie procent w lecie i zero w zimie. Te kilkanaście procent wydajności to w praktyce 350W z panela o wymiarach 1,5 m2. |
# Mr Panel 16.03.2021 11:29 |
|
Widać że artykuł został napisany przez humanistę. Bla-bla-bla, panele są fajne i eko, kable nie są złe, każdy to może zrobić i takie tam pływanie. Ale ani słowa o rzetelnym rachunku kosztów, stopie zwrotu z takiej inwestycji czy konkretnych procedurach których należy dopełnić. Artykuł dla przedszkolaków.
|
# AdamM 16.03.2021 16:51 |
|
#Mr Panel napisał(a) 16.03.2021 11:29 Takie było założenie, że artykuł jest kierowany do szerokiej, niespecjalistycznej publiki.Widać że artykuł został napisany przez humanistę. Bla-bla-bla, panele są fajne i eko, kable nie są złe, każdy to może zrobić i takie tam pływanie. Ale ani słowa o rzetelnym rachunku kosztów, stopie zwrotu z takiej inwestycji czy konkretnych procedurach których należy dopełnić. Artykuł dla przedszkolaków. Niedługo będzie w pełni techniczny artykuł opublikowany na blogu "Inżynier w zielonych okularach". |
# Pozne_rokokoko 17.03.2021 05:57 |
|
Ciekawe co teraz zrobi SMLW? Przecież to samowolka na ich działce.
|
# Sun Ra 17.03.2021 08:53 |
|
Adam, trzymam kciuki za to by się ci udało, ale niestety za chwilę ktoś życzliwy napisze donos do spółdzielni i cię ona dojedzie za samowolkę.
|
# wolność 17.03.2021 10:46 |
|
im mniej podatków i opłat dostanie to urzędnicze państwo, tym lepiej. Trzymam kciuki, żeby udało się otrzymać 100% energii i zagrać na nosie państwu :)
|
# Fotowojtek 17.03.2021 11:29 |
|
#AdamM napisał(a) 16.03.2021 16:51 Ależ szeroka niespecjalistyczna publika też chciałaby wiedzieć czy taki interes jest opłacalny. Bo ja jako niefachowiec podejrzewam, że argumentacja zwolenników tych instalacji jest dęta. Dlaczego? - Bo gdyby nie była, wszyscy by montowali takie instalacje.Takie było założenie, że artykuł jest kierowany do szerokiej, niespecjalistycznej publiki. To tak jak z samochodami elektrycznymi - nie są popularne, bo po prostu są nieekonomiczne. Prostym rachunkiem można wykazać, że nadal - biorąc pod uwagę koszty zakupu, paliwa i serwisowania - dla zwykłego użytkownika dziesięcioletnia eksploatacja elektrycznego samochodu kupionego za 150 tysięcy złotych jest mniej opłacalna od dziesięcioletniej eksploatacji samochodu benzynowego kupionego za 75 tysięcy złotych. A takiego rachunku odnoszącego się do instalacji fotowoltaicznej zabrakło w tym artykule. |
# AdamM 17.03.2021 16:14 |
|
#Fotowojtek napisał(a) 17.03.2021 11:29 Ależ szeroka niespecjalistyczna publika też chciałaby wiedzieć czy taki interes jest opłacalny. Bo ja jako niefachowiec podejrzewam, że argumentacja zwolenników tych instalacji jest dęta. Dlaczego? - Bo gdyby nie była, wszyscy by montowali takie instalacje. To tak jak z samochodami elektrycznymi - nie są popularne, bo po prostu są nieekonomiczne. Prostym rachunkiem można wykazać, że nadal - biorąc pod uwagę koszty zakupu, paliwa i serwisowania - dla zwykłego użytkownika dziesięcioletnia eksploatacja elektrycznego samochodu kupionego za 150 tysięcy złotych jest mniej opłacalna od dziesięcioletniej eksploatacji samochodu benzynowego kupionego za 75 tysięcy złotych. A takiego rachunku odnoszącego się do instalacji fotowoltaicznej zabrakło w tym artykule. Ale ja nie mam zamiaru, ani ochoty Pana do niczego przekonywać. Żeby to zrobić w bloku to trzeba chcieć i wiedzieć jak. Nie jest więc tak, e jakby się opłacało, to każdy by to instalował. Musi być ten pierwszy. |
# AdamM 17.03.2021 16:32 |
|
#Fotowojtek napisał(a) 17.03.2021 11:29 To tak jak z samochodami elektrycznymi - nie są popularne, bo po prostu są nieekonomiczne. Prostym rachunkiem można wykazać, że nadal - biorąc pod uwagę koszty zakupu, paliwa i serwisowania - dla zwykłego użytkownika dziesięcioletnia eksploatacja elektrycznego samochodu kupionego za 150 tysięcy złotych jest mniej opłacalna od dziesięcioletniej eksploatacji samochodu benzynowego kupionego za 75 tysięcy złotych. A takiego rachunku odnoszącego się do instalacji fotowoltaicznej zabrakło w tym artykule. Wycenę zrobię na koniec inwestycji, po rozbudowie i otrzymaniu dotacji z programu "Mój prąd". Z tym, że pieniądze to nie wszystko. Dla mnie dodatkową korzyścią jest redukcja śladu węglowego. Jak to wycenić? |
# Tommy 17.03.2021 16:55 |
|
Ad. #Fotowojtek
Z inwestycjami w blokach nie ma problemu, gdy inwestorem jest Wspólnota lub Spółdzielnia i z instalacji tej będzie zasilać części wspólne budynku - te za które płaci fakturę tak jak każdy przedsiębiorca. Schody zaczynają się, gdy ktoś z mieszkańców chce to zrobić na własny rachunek. Jak napisano w artykule ktoś wywalczył po bataliach sądowych możliwość montażu takiej instalacji na dachu, jednak w praktyce jest to prawie niemożliwe. Nie każdy ma także ogródek lub balkon. Także mówienie, że jest to naciągana argumentacja w przypadku budynków wielolokalowych - a o takich jest artykuł, jest moim zdaniem nadużyciem. Jakby tylko były możliwości - wiele osób by z tego skorzystało |
# Liczący 18.03.2021 19:36 |
|
"...argumentacja zwolenników tych instalacji jest dęta. Dlaczego? - Bo gdyby nie była, wszyscy by montowali takie instalacje"
Ze wszyscy to utopia zawsze będzie paru takich co nie dowierzają, a wystarczy policzyć. Gratulacje Panie Adamie! |
drugastrona 18.03.2021 21:58 |
|
Jakie pionierskie rozwiązanie, skoro panele słoneczne są montowane na dachach bloków od wielu lat?
|
# Garrot 20.03.2021 20:52 |
|
A ja mam pytanie, ile energii pobiera ta część wspólna i ile to lat będzie zwracać się instalacja fotowoltaiczna do zasilania kilku żarówek
Większe i zauważalne oszczędności można poczynić poprzez zmianę źródeł światła na LED-y |
# AdamM 24.03.2021 16:48 |
|
#Garrot napisał(a) 20.03.2021 20:52 A ja mam pytanie, ile energii pobiera ta część wspólna i ile to lat będzie zwracać się instalacja fotowoltaiczna do zasilania kilku żarówek Większe i zauważalne oszczędności można poczynić poprzez zmianę źródeł światła na LED-y Jeśli weźmiemy pod uwagę wieżowce, to prąd pobierany przez windy oraz oświetlenie to niemałe wydatki. |
# fotowoltaiczny 28.03.2021 09:01 |
|
Da się zrobić w miarę tanio, pod warunkiem że korzystacie z usług nie potentata w branży tylko kogoś z małą https://n-invest.pl najlepiej w mniejszym mieście bo w Wawie to zdzierstwo po prostu
|
# Gabriel12 05.04.2021 13:07 |
|
Fotowoltaika kusiła mnie od dawna i chyba się wreszcie na nią zdecyduję. Widziałem ofertę na https://asaj.pl/ bardzo mnie zainteresowała. Nie dziwię się, że nawet i w blokach inwestorzy myślą o zainstalowaniu solarów. Przeciez kto powiedział, że rozmawiązanie dla domów jednorodzinnych czy gospodarstw rolnych?
|
# fotowoltaiczny 07.04.2021 09:30 |
|
Potwierdzam, niespecjalnie się opłaca no chyba że możesz https://n-invest.pl bo to główny czynnik opłacalności. Wielu ludzi nie zdaje sobie te z sprawy, że sprawność paneli maleje z każdym rokiem eksploatacji, po 10 latach mogą dawać połowe tego co na początku i po prostu trzeba będzie je wymienić, i jak to się ma do x lat amortyzacji
|
zewi 22.01.2024 14:18 |
|
Dobrze wybrałem https://dorozka-napoleona.pl/swietne-baterie-sloneczne/jestem zadowolony.
|
LINKI SPONSOROWANE