REKLAMA

Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  24 października 2008

Kotlety z bobu.

REKLAMA

Trwa sezon na rośliny strączkowe. Jedną z nich jest bób, który ostatnio cieszy się w Polsce dużą popularnością jako dodatek do wykwintnych sałatek. Ja jednak chcia-łem dzisiaj Państwu przedstawić obiadowe danie wegetariańskie na bazie bobu, które jest szybkie do zrobienia i o bardzo ciekawym smaku, z racji połączenia bobu z orzechami...
Składniki:
- 700 g bobu
- 3 łyżki posiekanego lubczyku
- pół szklanki usiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól, pieprz do smaku
- olej
Bób ugotować w osolonej wodzie ostudzić i obrać z łupin. Rozgnieść na miazgę i wymieszać z mąką, orzechami i lubczykiem oraz dodać jajka i przyprawy. Na koń-cu dodać bułkę tartą w takiej ilości, aby z powstałej masy można było uformować kotlety. Smażymy z obu stron tak jak kotlety mielone. Podajemy z ryżem i białym sosem oraz surówką.

Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

Butelki dla dzieci Kambukka
Kambukka Reno

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Top hotele na Lato 2024
Top hotele na Lato 2024