REKLAMA

san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 1san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 2san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 0
Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  4 lipca 2008

Zupa arbuzowa.

REKLAMA

mazovia 20250625 2mazovia 20250625 0
Na upały polecam zsiadłe mleko z ziemniakami lub chłodnik. Ale to są potrawy na-szej kuchni staropolskiej, a jak sobie radzą na południu Europy? W Hiszpanii podaje się zupy owocowe na zimno i jedną z takich zup chciałbym dzisiaj Państwu zapre-zentować. Oryginalna zupa arbuzowa zawiera mały kieliszek likieru cytrynowego, ale z uwagi, że chętnie tę zupę zjedzą dzieci można go zastąpić sokiem z pomarań-czy.
Składniki:
- 1 kg arbuza
- 0,5 kg truskawek
- 1 żółty melon
- 1 łyżka płatków migdałów
- kieliszek likieru cytrynowego lub sok wyciśnięty z pomarańczy.
- garść liści mięty
- 1 łyżeczka imbiru.
Połówkę arbuza wydrążamy a miąższ razem z miąższem z melona miksujemy. Do-dajemy imbir. Następnie miksujemy truskawki i łączymy je z masą arbuzową łyż-ką. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy, mieszamy łyżką i odkła-damy na dwie godziny do lodówki. Zupę można podawać w połówce arbuza z posy-panymi migdałami i wrzuconymi na wierzch liśćmi mięty.

Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

refleks chlodnictwo 2024-11-21 2refleks chlodnictwo 2024-11-21 0

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

REKLAMA

biedronka 037 1biedronka 037 2

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

moje bielany 004 2moje bielany 004 0

REKLAMA

moje bielany 003 2moje bielany 003 0

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni