REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Historia

Sytocha, barszcz, siuforek. Co jadano w dawnym Wawrze?
REKLAMA

źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego / Mazowiecki Szlak Tradycji


Sytocha, barszcz, siuforek. Co jadano w dawnym Wawrze?

Jeszcze kilka pokoleń temu mieszkańcy dzisiejszego Wawra i Wilanowa mogli pochwalić się własnymi tradycjami, także kulinarnymi.

REKLAMA
Zapomniany cmentarz na skraju Warszawy. "Należy im się pamięć"
Zapomniany cmentarz na skraju Warszawy. "Należy im się pamięć" Jeszcze 90 lat temu w dzisiejszym Wawrze żyli wyznawcy trzech religii: katolicy, żydzi i protestanci. Ślady tych ostatnich są już ledwo widoczne.
czytaj

Co łączy tereny leżące na obu brzegach Wisły na południe od centralnej Warszawy? Po pierwsze: otwarty w grudniu most Anny Jagiellonki na trasie S2. Po drugie: historia.



REKLAMA

Co to jest Urzecze?

Kilka wieków temu mieszkańcy Falenicy czy Kępy Zawadowskiej stanowili wspólnotę, wyróżniającą się na tle innych społeczności Mazowsza m.in. ubiorem, kultywowaniem tradycyjnych zawodów czy nawet pochodzeniem. Za początek historii regionu uważa się przybycie olenderskich osadników na początku XVII wieku. Olendrzy byli protestantami z Holandii i Fryzji, później także z Prus i Rzeczypospolitej, a nawet Czech, Węgier i Szkocji. Wciąż mieli jednak w sobie ducha niderlandzkich osadników. "Bóg stworzył świat, ale Holandię stworzyli Holendrzy" - głosi popularne w tym kraju przysłowie.

Podobnie jak krajobraz Niderlandów z tysiącami kanałów i grobli, również nadwiślański pas w Wawrze i Wilanowie jest głównie dziełem nie natury, ale mistrzów melioracji. Cztery wieki temu dolina Wisły od Saskiej Kępy po ujście Pilicy zaczęła pokrywać się kanałami, drogami na groblach, rowami, stawami i domami na sztucznych pagórkach. Rosły wierzby i topole, sadzone przez olendrów jako zapory przed krą.



REKLAMA

Co jadano na Urzeczu?

- Ciężkie, urodzajne gleby wpłynęły na odmienność urzeckiej kuchni - pisze w miesięczniku "Stolica" (nr 5-6/2021) dr Łukasz Maurycy Stanaszek, antropolog specjalizujący się w kulturze Urzecza. - Miejscowe potrawy w dużej mierze oparte były na ziemniakach (kartoflach), burakach, kapuście, pszennej mące i owocach z rozlicznych sadów.

Jako przykładowe potrawy dr Stanaszek wymienia sytochę (tarte ziemniaki okraszone skwarkami), buraczniaki (bułeczki drożdżowe z burakami cukrowymi), barszcz chrzanowo-buraczany, śliwiankę (zupę ze śliwek) i siuforek (zupę rybną).



REKLAMA

Siuforek - przepis

- Zjeść tę zupę to jak skosztować kawałka Urzecza - czytamy na stronie Mazowiecki Szlak Tradycji, stworzonej przez urząd marszałkowski. - Siuforek to wdzięczna nazwa zupy rybnej, spożywanej niegdyś przez flisaków. Dawny siuforek składał się z ryb rzecznych poławianych w Wiśle oraz warzyw. Dzisiejszy jest próbą odtworzenia tradycyjnego przepisu, ale ze względów oczywistych nie może jednak smakować tak, jak ten oryginalny. Mimo wszystko siuforek to zupa wyśmienita, a do tego zdrowa i łatwa w przygotowaniu.

W wersji Grażyny Leśniak z fundacji Szerokie Wody, która zajmuje się zbieraniem dawnych receptur kulinarnych, siuforek jest delikatnym wywarem przyrządzanym z ryb i warzyw. Do przygotowania zupy potrzebujemy 1,5-2 kg ryb słodkowodnych, kilograma ziemniaków, czterech marchewek, dwóch pietruszek i selera.

Jak czytamy w przepisie, ryby należy oprawić i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Po wyciągnięciu ich z wywaru trzeba usunąć ości i podzielić na małe kawałki. Następnie warzywa pokroić w kostkę lub talarki i ugotować na wolnym ogniu w wywarze z ryb (marchew, pietruszki i selera można też podsmażyć na małej ilości masła). Gdy warzywa zmiękną, należy dodać rybę i doprawić zupę solą oraz pieprzem.

Dominik Gadomski


REKLAMA
  • Poleć
  • Polub Tu Wawer
  • Udostępnij





27.06.2021 21:20 #nad
W latach 70-tych przy Wałbrzyskiej(Ursynów) kapusta rosła. Komu to przeszkadzało?:)
20.07.2021 13:55 #dużo roboty
Przepis raczej luksusowy w porównaniu z zamożnością dawnych mieszkańców, których biedę jeszcze i dzisiaj często w Wawrze widać. No i to obieranie ryb rzecznych z ości... naprawdę szybka i łatwa potrawa.

  Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych (tj. adresu IP, który zapisze się automatycznie) przez Echo Media Plus sp. z o.o. z siedzibą w Legionowie, ul. Wspólna 3.
Niniejsza zgoda jest warunkiem koniecznym do skomentowania artykułu i/lub opublikowania posta na forum portalu tustolica.pl zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE.
Dane osobowe są przetwarzane w sposób zapewniający ich bezpieczeństwo i poufność. Z Inspektorem Ochrony Danych można kontaktować się mailowo pod adresem poczty elektronicznej: rodo@gazetaecho.pl.
Dane osobowe są przetwarzane wyłącznie w zakresie celu ich podania, tj. skomentowania artykułu i/lub opublikowania posta na forum portalu tustolica.pl.
W tym wypadku nie jest możliwe wycofanie zgody na przetwarzanie danych osobowych w postaci adresu IP.
Mają Państwo prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych w zakresie naruszenia prawa do ochrony danych osobowych lub innych praw przyznanych na mocy RODO.

komentarz: 


Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b].
Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i].
Na końcu kursywy wpisz [/i].
 Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora: 
adres url:
tytuł: 
adres e-mail:
tytuł: 

nick: 
hasło: 
powtórz hasło: 
e-mail: 
data urodzenia: 
płeć: 

REKLAMA

więcej



REKLAMA
REKLAMA


więcej


REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Najczęściej czytane

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
© WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE
Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszego serwisu do indywidualnych zachowań użytkowni­ków. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. Ustawienia dotyczące cookies można zmienić w przeglądarce. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
REKLAMA
REKLAMA