REKLAMA

marywilska pakowanie 1marywilska pakowanie 2marywilska pakowanie 0
Misz@masz
  5 sierpnia 2024  

Wedel otwiera się na turystów. Byliśmy w środku

"Czekolada Wedel - historia pełna smaku i tajemnic!" - to hasło mogłoby zagościć na murach nowo otwartego muzeum czekolady w Warszawie. Maciej Herman, dyrektor zarządzający LOTTE Wedel, w rozmowie z Business Insider Polska z dumą opowiada o 170-letniej historii firmy, która powstawała w cieniu trudnych momentów polskiej historii.

REKLAMA

marywilska niedziele 2marywilska niedziele 0

Nie tylko czekoladowe słodycze, ale i fascynujące historie czekają na zwiedzających nowootwarte muzeum. Wśród nich znajdują się relacje o dynamicznym rozwoju firmy rodziny Wedlów przed II wojną światową, nacjonalizacji po wojnie czy tymczasowej zmianie nazwy zakładów na 22 lipca. Dowiesz się też, jak kluczowy dla firmy był rok 1931, kiedy to Jan Wedel przeniósł fabrykę na ulicę Zamoyskiego.

To właśnie Jan Wedel, syn Emila Wedla, przejął ster rodzinnego interesu w 1923 r. po śmierci swojej matki. To on zmienił nazwę z "Emil Wedel i Syn" na "Fabryka Czekolady E.Wedel Spółka Akcyjna". To on wprowadził firmę w "nową erę" i jest uznawany za pioniera w produkcji czekolady w Polsce. Dziś firma jest częścią japońskiego koncernu Lotte.

Realizacja inwestycji w muzeum pochłonęła 200 mln zł, ale ma nie tylko promować historię i tradycję marki, ale też przynosić zyski. Przede wszystkim ze sprzedaży biletów (70 zł za normalny, 55 zł ulgowy), ale również poprzez zwiększenie atrakcyjności handlowej firmy poza Polską.

Jak mówi w rozmowie z Business Insider Polska Maciej Herman: "Chcemy budować markę Wedel również poza granicami Polski, żeby była marką o europejskim zasięgu. To dla nas ważne, żeby turyści, którzy przyjdą do Fabryki Czekolady w Polsce, wyszli z marką Wedel w głowie i jak pójdą do sklepu w Wielkiej Brytanii, Japonii czy gdziekolwiek indziej, to ją rozpoznawali".

Otwarcie muzeum to też początek nowego rozdziału dla firmy. W nowym budynku ulokowane będą krótkie linie przeniesione ze starej fabryki. Powstawać tu będą m.in. baryłki, czekotubki, chałwy i sezamki. Maciej Herman zapowiada, że w głównej fabryce planują postawić jedną dużą linię produkcyjną, która powinna zacząć funkcjonować od 2026 r.

Źródło: businessinsider.com.pl

 

REKLAMA

san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 2san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 0

Najnowsze misz@masze

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

smaki zycia 2024-09-03 3smaki zycia 2024-09-03 0
Znajdź swoje wakacje

REKLAMA

marywilska karuzela 1marywilska karuzela 2marywilska karuzela 0

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

radca prawny lukasz kwiecien 2radca prawny lukasz kwiecien 0

REKLAMA

cmp 09-2025 2cmp 09-2025 0

REKLAMA

refleks chlodnictwo 2024-11-21 3refleks chlodnictwo 2024-11-21 0

REKLAMA

marywilska najlepszy adres 1marywilska najlepszy adres 2marywilska najlepszy adres 0

REKLAMA

marywilska 7 dni w tygodniu 3marywilska 7 dni w tygodniu 0

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni