REKLAMA

Misz@masz
  30 grudnia 2024  

Przepis na mielone kotlety ze Śląska. Ich smak zaskakuje

Kulinarna tradycja Śląska kryje w sobie nieoczekiwane połączenia, które podbijają smak lokalnych dań. Jednym z nich są karminadle, wyjątkowo soczyste i wyraziste kotlety mielone z dodatkiem, który może zaskoczyć nawet największych smakoszy - czytamy w Onet Kobieta.

REKLAMA

Znawcy regionalnych specjałów z pewnością potwierdzą, że to właśnie śledzie nadają karminadlom ich charakterystyczną, intensywną nutę. Aby przygotować te wyraziste kotlety, konieczne jest połączenie mielonej karkówki z filetami śledziowymi, które przed dodaniem należy odpowiednio wymoczyć, aby pozbyć się nadmiaru soli.

Jak przygotować śląskie karminadle?

Składniki:

- 1 kg mielonej karkówki

- 2-3 płaty fileta śledziowego

- 2 jajka

- bułka kajzerka namoczona w mleku

- mąka pszenna

- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany

- smalec do smażenia.

Przygotowanie:

1. Śledzie należy najpierw wymoczyć w mleku lub wodzie, aby odsolić.

2. Połącz mięso z wymoczonymi śledziami i pozostałymi składnikami.

3. Uformuj kotlety i obtocz w mące.

4. Smaż na smalcu do uzyskania złotego koloru.

5. Podawaj z tradycyjnymi dodatkami takimi jak ziemniaki, kapusta czy mizeria.

Nie bój się eksperymentować w kuchni i wzbogacać tradycyjne potrawy o nieoczywiste składniki. Śledź w karminadlach to dowód na to, że odważne połączenia mogą przynieść zaskakująco smaczne efekty. Przekonaj się sam, testując ten śląski przepis.

Źródło: kobieta.onet.pl

 

REKLAMA

Najnowsze misz@masze

REKLAMA

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl

REKLAMA

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni