Pij ten sok rano na pusty żołądek. Zapobiega chorobom serca i nowotworom
Dr Eric Berg, znany specjalista w dziedzinie zdrowia, twierdzi, że codzienne picie soku z selera może przynieść niezwykłe korzyści zdrowotne. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i wysokiej zawartości fitoskładników, ten niskokaloryczny napój może znacząco wspierać organizm. Ekspert sugeruje, że seler może stać się jednym z najważniejszych elementów naturalnej terapii wspomagającej - czytamy w serwisie Medonet.
Właściwości odżywcze soku z selera
Sok z selera, składający się w 95 proc. z wody, jest źródłem wielu składników odżywczych, w tym kwasu foliowego, witaminy K, błonnika i niewielkich ilości witaminy C oraz witaminy A. "Seler składa się w 95 proc. z wody. Szklanka soku z selera [...] zawiera pewną ilość kwasu foliowego (B9) i około 288 mg sodu" - mówi dr Berg. Dodatkowo dwie łodygi tego warzywa dostarczają jedynie 15 kcal, co czyni go idealnym składnikiem diety osób dbających o sylwetkę.
Pomimo niewielkiej ilości naturalnego sodu, seler nie powoduje zwiększenia zawartości tego pierwiastka w diecie. Jego inne składniki, takie jak błonnik, przyczyniają się do wspierania zdrowia układu pokarmowego oraz regulowania poziomu cukru we krwi.
Fitoskładniki kluczem do zdrowia
Korzyści zdrowotne płynące z picia soku z selera wynikają głównie z zawartych w nim fitoskładników - związków chemicznych o silnym działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Dr Berg wskazuje na obecność czterech głównych substancji: 3-n-butyloftalidu, apigeniny, kwasu kumarowego oraz kempferolu - czytamy w serwisie Medonet.
Apigenina, obecna także w pietruszce czy cebuli, w naturalny sposób odpręża mięśnie, obniża ciśnienie krwi i wspiera zdrowy sen. Związek ten może również pomagać osobom z problemami z pamięcią oraz wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe. Innym kluczowym składnikiem selera jest kwas kumarowy, który wspiera funkcje komórek beta odpowiedzialnych za insulinę, a także wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwwrzodowe.
3-n-butyloftalid, znany ze swych właściwości neuroregeneracyjnych, skutecznie wspiera regenerację po udarze, poprawia funkcje poznawcze i obniża ryzyko zakrzepów. Z kolei kempferol, obecny również w brokułach i jarmużu, jest ceniony za swoje działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwnowotworowe, szczególnie w kontekście raka skóry, wątroby czy jelita grubego.
Sok z selera a zdrowie układu sercowo-naczyniowego i cukrzyca
Badania podkreślają korzystny wpływ soku z selera na obniżenie ciśnienia tętniczego. Regularne spożywanie tego napoju przez pół roku przyniosło znaczną poprawę u osób z nadciśnieniem krwi. Co więcej, ekstrakt z liści selera okazał się skuteczny w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi u dorosłych z ryzykiem cukrzycy.
Regularne picie soku może również wspierać zdrowie serca, zmniejszając ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Wszystko to dzięki zawartym w selerze składnikom, które wspomagają pracę naczyń krwionośnych oraz regulują poziom cukru we krwi, spowalniając wchłanianie węglowodanów w jelitach.
Sposoby wprowadzenia soku z selera do diety
Dr Eric Berg rekomenduje picie soku z selera rano na pusty żołądek, co pozwala maksymalnie wykorzystać jego właściwości zdrowotne. Do przygotowania najlepiej wybierać organiczne warzywa, a smak soku można wzbogacić dodatkiem cytryny.
Chociaż sok z selera ma wiele korzyści, warto jednak pamiętać, że może wywołać reakcje alergiczne, takie jak podrażnienia skóry i problemy trawienne, a w rzadkich przypadkach nawet anafilaksję. Uwagę powinny zwrócić na to osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe, gdyż seler może wchodzić w niekorzystne interakcje.
Dla tych, którzy chcą włączyć seler do swojej diety w inny sposób, istnieje wiele opcji: można dodawać go do sałatek, blendować w koktajlach czy smażyć dla większej chrupkości. Seler sprawdzi się również jako składnik zup i bulionów, wnosząc odżywczy akcent do codziennych potraw.
Źródło: zywienie.medonet.pl