To superfood dla seniorów. Nie jest popularny, a wspiera pracę serca
W dobie rosnącego zainteresowania zdrową dietą roślinną, czarna fasola zdobywa uznanie jako jeden z najwartościowszych produktów spożywczych dla osób starszych. Ten niedrogi i łatwy w przygotowaniu składnik może wspierać organizm w walce z różnymi dolegliwościami. Co więcej, jej właściwości zdrowotne szczególnie docenią ci, którzy ukończyli 60. rok życia - czytamy w Onet Kobieta.
Czarna fasola to nie tylko źródło wartościowego białka, ale także potasu i błonnika, które mogą wspomagać profilaktykę sercowo-naczyniową. Zdaniem ekspertów, jej regularne spożywanie przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego oraz redukcji poziomu złego cholesterolu - kluczowych czynników ryzyka w rozwoju miażdżycy. Ponadto, dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, fasola może być idealnym rozwiązaniem dla osób z cukrzycą typu 2, coraz częściej diagnozowaną w wieku senioralnym.
Czarna fasola to produkt o wyjątkowo wielu zastosowaniach kulinarnych. Można ją dodawać do sałatek, zup czy gulaszów - podkreślają dietetycy. Chętnie wykorzystywana jest również jako baza do past kanapkowych lub roślinnych kotletów.
Nie bez znaczenia pozostaje wysoka zawartość błonnika w czarnej fasoli, który pomaga w regulacji pracy jelit i zapobiega problemom z zaparciami. Seniorzy, stale borykający się z tego typu wyzwaniami, mogą odczuć pozytywne efekty już po kilku dniach włączenia tego produktu do diety.
Produkt wyróżnia się również solidnym wsparciem dla układu odpornościowego. Zawarte w nim żelazo i cynk wzmacniają organizm, pomagając w ograniczeniu ryzyka infekcji i innych schorzeń, w tym nowotworu okrężnicy. Dzięki swojemu bogatemu składowi odżywczemu czarna fasola może stanowić ważny element codziennego menu seniorów.
Z wiekiem utrata masy mięśniowej staje się coraz bardziej odczuwalna, a więc dostarczanie pełnowartościowego białka nabiera kluczowego znaczenia. W tej roli czarna fasola sprawdza się znakomicie. Jej gotowanie z aromatycznymi przyprawami, takimi jak majeranek czy kminek, skutkuje nie tylko lepszym smakiem, ale również wspiera procesy trawienne.
Aby czerpać maksimum korzyści z czarnej fasoli, wystarczy ją regularnie włączać do posiłków. Możliwość zamrożenia ugotowanej porcji ułatwia codzienne korzystanie z tego produktu, pozwalając zawsze mieć go pod ręką. Czarna fasola to dowód na to, że zdrowe jedzenie nie musi być drogie ani trudne w przygotowaniu.
Źródło: gotowanie.onet.pl