Nie wyrzucaj ogonków czereśni, mają ukryte właściwości
Czereśnie to nie tylko smaczny owoc o niskiej kaloryczności, ale także skarbnica cennych witamin i minerałów. Dzięki temu, mogą one znacząco wpływać na nasze zdrowie, chroniąc organizm przed wieloma chorobami, poprawiając funkcjonowanie układu krążenia czy wspomagając pracę tarczycy. A to wszystko dzięki składnikom, które na pierwszy rzut oka mogą wydawać się niepozorne - pisze Onet.
Czereśnie w 80 proc. składają się z wody, co czyni je niskokalorycznymi, pomimo ich słodkiego smaku. Ale to nie wszystko. Są one również źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu i jodu, a także witamin z grupy B, beta-karotenu i witaminy C.
Ich spożywanie ma pozytywny wpływ na układ krążenia. To zasługa zawartości potasu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania serca i regulacji ciśnienia tętniczego krwi. Witamina B5, obecna w czereśniach, jest niezwykle przydatna podczas leczenia dny moczanowej.
Warto zwrócić uwagę na czereśnie o ciemnoczerwonym i bordowym kolorze. Są one bogate w przeciwutleniacze, które opóźniają proces starzenia się organizmu i chronią go przed wieloma chorobami. Ponadto czereśnie sprzyjają produkcji hormonów tarczycy, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego, korzystnie wpływają na stan skóry i biorą udział w procesie odkwaszania organizmu.
Okazuje się, że nie tylko owoce, ale także ogonki czereśni są cennym źródłem witamin i minerałów, m.in. witaminy A, B2, C, manganu i potasu.
Ponadto ogonki zawierają antyoksydanty i antocyjany, o działaniu przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i przeciwmiażdżycowym. To właśnie one korzystnie wpływają na układ nerwowy i krążenia, poprawiają widzenie i pomagają w oczyszczaniu organizmu.
Z ogonków czereśnie można przygotować napar. Jak go zrobić? Ogonki umyć, posiekać, zalać wrzątkiem i odczekać 15 min. Napar można spożywać dwa razy dziennie.
Warto jednak pamiętać, że na czereśnie można być uczulonym, dlatego warto skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem nowych produktów do diety.
Źródło: kobieta.onet.pl