REKLAMA

Misz@masz
  23 grudnia 2024  

Najzdrowsze mięso na świąteczny obiad. Dużo lepsze niż kurczak i wieprzowina

Medonet donosi, że indyk to zdrowe i wartościowe mięso, które zawiera wiele cennych składników odżywczych

REKLAMA

• Może być lepszym wyborem od innych kurczaka

• Indyk jest bogaty w białko oraz witaminy z grupy B

Indyka nie bez powodu kojarzymy z Ameryką Północną. Medonet przypomina, że to właśnie stamtąd dotarł do Polski w XVII w. Szybko się przyjął, jednak nie zastąpił kurczaka, który pozostaje najpopularniejszym mięsem drobiowym. Mogłoby się to jednak zmienić, ponieważ warunki hodowli indyka są o wiele bardziej wymagające niż w przypadku kurczaka. To z kolei przekłada się na lepszą jakość mięsa.

Indyk to doskonały pomysł na obiad w pierwszy czy drugi dzień świąt. Dostarcza wiele cennych składników odżywczych. W dwóch cienkich plastrach indyka (84 g) znajdziemy:

• 117 kcal,

• 24 g białka,

• 2 g tłuszczu.

Do tego dochodzą cenne witaminy i minerały: niacyna, witamina B6, kobalamina, selen, cynk, sód, magnez, cholina, potas, fosfor. Warto wiedzieć, że o wiele lepiej wybierać indyka bez skóry, który dostarcza o wiele mniej kalorii. Skóra wchłania bowiem najwięcej tłuszczu.

Indyk na święta - idealna porcja białka

Mięso indyka jest źródłem pełnowartościowego białka, którego potrzebujemy, by organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Przede wszystkim wspiera prawidłowy wzrost i działanie mięśni. Poza tym jest niezbędnym budulcem komórek. Dodatkowo białko pomaga transportować składniki odżywcze do poszczególnych układów. Wyższa zawartość protein przy jednoczesnej niższej zawartości tłuszczu przekłada się na to, że mięso indyka szybciej robi się suche, o czym warto pamiętać podczas przygotowywania na święta.

Indyk na święta - źródło witamin z grupy B

Indyk to świetne źródło witamin z grupy B, włączając witaminę B3 (niacynę), witaminę B6 (pirydoksynę) oraz witaminę B12 (kobalaminę). Wszystkie trzy pełnią bardzo ważne funkcje w organizmie, wspierając produkcję neuroprzekaźników, DNA i czerwonych krwinek, a także wspierając komunikację między komórkami. W mięsie z indyka znajdziemy też inne witaminy z grupy B: kwas foliowy, witaminę B2 (ryboflawinę) i witaminę B1 (niacynę).

Indyk na święta - idealny dla zdrowego serca

Ze względu na wysoką zawartość białka, witamin i minerałów, a także niską zawartość tłuszczu spożywanie mięsa z indyka może być dobrym wyborem ze względu na wsparcie działania układu sercowo-naczyniowego. Zgodnie z badaniami częste sięganie po drób oraz ryby jest powiązane z mniejszym ryzykiem choroby wieńcowej. Co więcej, zastąpienie porcji czerwonego mięsa mięsem drobiowym, w tym indykiem, może obniżyć parametry dotyczące chorób sercowo-naczyniowych o 19 proc.

Indyk na święta - jak przygotować?

Przepisów na przygotowanie indyka na święta jest naprawdę bardzo dużo. To, o czym warto pamiętać, to przede wszystkim zawartość tłuszczu, którego poziom zwiększa się, jeśli będziemy smażyć mięso. Poza tym pamiętajmy, że skóra wchłania najwięcej tłuszczu.

Lepiej zatem przygotować mięso z indyka bez skóry. Oczywiście, najlepiej będzie je zapiec lub ugotować. Po ugotowaniu indyk nie będzie się jednak prezentował zbyt okazale, z kolei opiekanie może spowodować efekt wow wśród gości.

Źródło: www.medonet.pl

 

REKLAMA

Najnowsze misz@masze

REKLAMA

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl

REKLAMA

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni