REKLAMA

smaki zycia 2024-09-03 1smaki zycia 2024-09-03 2smaki zycia 2024-09-03 0
Misz@masz
  21 lutego 2025  

Kluseczki ziemniaczane z masłem szałwiowym. Prosty przepis i zdumiewający efekt

Ziemniaki od dawna zajmują ważne miejsce na polskich stołach. Jednak czy można z nich wyczarować coś naprawdę oryginalnego? Ekspertka kulinarna Marieta Marecka wie, jak zaskoczyć prostotą i smakiem. Jej przepis na kluseczki ziemniaczane z aromatycznym masłem szałwiowym to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą wprowadzić do swojej kuchni coś zarówno niebanalnego, jak i łatwego do przygotowania - czytamy w Onet Kobieta.

REKLAMA

san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 2san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 0

Kampania "Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz" ma na celu odkrywanie na nowo możliwości kulinarnych ziemniaków. Marieta Marecka, znana jako autorka książek kucharskich i gospodyni programów kulinarnych, zachęca do przełamania monotonii w kuchni, przedstawiając ciekawe, ale jednocześnie nieskomplikowane przepisy.

"Kluseczki ziemniaczane to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację w gronie znajomych" - wyjaśnia Marecka. To połączenie tradycji z nowoczesnym podejściem do gotowania.

Przepis wymaga klasycznych składników, które są łatwo dostępne: mączystych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i pszennej, jajka, sera Rubin oraz przypraw. Kluczowym dodatkiem jest tutaj aromatyczne masło szałwiowe, które podkreśla wyjątkowy charakter potrawy.

Składniki do przygotowania kluseczek:

- 1,5 kg ugotowanych mączystych ziemniaków;

- 1 jajko;

- 1 szklanka i 2 łyżki mąki ziemniaczanej;

- Kilka łyżek mąki pszennej;

- Pół szklanki sera Rubin, startego na drobnej tarce;

- Duża szczypta gałki muszkatołowej;

- Listki szałwii i 100 g masła;

- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Proces przygotowania Marecka podzieliła na intuicyjne etapy. Ugotowane ziemniaki należy przecisnąć przez praskę, a następnie wymieszać z mąkami, jajkiem, serem i przyprawami. Z powstałej masy formuje się wałeczki, z których wykrawa się kluseczki. Te gotuje się w osolonej wodzie przez 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. W międzyczasie przygotowuje się masło szałwiowe, doprowadzając je do zbrązowienia.

"To przepis, który wymaga minimalnego wysiłku, ale efekt w pełni wynagradza czas spędzony w kuchni" - zapewnia Marecka.

Źródło: gotowanie.onet.pl

 

REKLAMA

refleks chlodnictwo 2024-11-21 2refleks chlodnictwo 2024-11-21 0

Najnowsze misz@masze

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

cemat box 3cemat box 0
Znajdź swoje wakacje

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025

REKLAMA

REKLAMA

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni