REKLAMA

Misz@masz
  wczoraj  

Kluseczki ziemniaczane z masłem szałwiowym. Prosty przepis i zdumiewający efekt

Ziemniaki od dawna zajmują ważne miejsce na polskich stołach. Jednak czy można z nich wyczarować coś naprawdę oryginalnego? Ekspertka kulinarna Marieta Marecka wie, jak zaskoczyć prostotą i smakiem. Jej przepis na kluseczki ziemniaczane z aromatycznym masłem szałwiowym to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą wprowadzić do swojej kuchni coś zarówno niebanalnego, jak i łatwego do przygotowania - czytamy w Onet Kobieta.

REKLAMA

Kampania "Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz" ma na celu odkrywanie na nowo możliwości kulinarnych ziemniaków. Marieta Marecka, znana jako autorka książek kucharskich i gospodyni programów kulinarnych, zachęca do przełamania monotonii w kuchni, przedstawiając ciekawe, ale jednocześnie nieskomplikowane przepisy.

"Kluseczki ziemniaczane to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację w gronie znajomych" - wyjaśnia Marecka. To połączenie tradycji z nowoczesnym podejściem do gotowania.

Przepis wymaga klasycznych składników, które są łatwo dostępne: mączystych ziemniaków, mąki ziemniaczanej i pszennej, jajka, sera Rubin oraz przypraw. Kluczowym dodatkiem jest tutaj aromatyczne masło szałwiowe, które podkreśla wyjątkowy charakter potrawy.

Składniki do przygotowania kluseczek:

- 1,5 kg ugotowanych mączystych ziemniaków;

- 1 jajko;

- 1 szklanka i 2 łyżki mąki ziemniaczanej;

- Kilka łyżek mąki pszennej;

- Pół szklanki sera Rubin, startego na drobnej tarce;

- Duża szczypta gałki muszkatołowej;

- Listki szałwii i 100 g masła;

- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Proces przygotowania Marecka podzieliła na intuicyjne etapy. Ugotowane ziemniaki należy przecisnąć przez praskę, a następnie wymieszać z mąkami, jajkiem, serem i przyprawami. Z powstałej masy formuje się wałeczki, z których wykrawa się kluseczki. Te gotuje się w osolonej wodzie przez 2-3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. W międzyczasie przygotowuje się masło szałwiowe, doprowadzając je do zbrązowienia.

"To przepis, który wymaga minimalnego wysiłku, ale efekt w pełni wynagradza czas spędzony w kuchni" - zapewnia Marecka.

Źródło: gotowanie.onet.pl

 

REKLAMA

Najnowsze misz@masze

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Znajdź swoje wakacje

REKLAMA

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Majówka 2025 za granicą
Majówka 2025 za granicą
Majówka 2025 za granicą

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl