REKLAMA

Misz@masz
  30 października 2024  

Czym różnią się czarne i zielone oliwki? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Oliwki od dawna cieszą się popularnością jako przysmak bogaty w wartości odżywcze, ale czy wiesz, że wybór między zielonymi a czarnymi może mieć znaczący wpływ na twoje zdrowie? Chociaż oba rodzaje oliwek są źródłem zdrowych tłuszczy i antyoksydantów, to zielone wygrywają w kategorii kaloryczności, podczas gdy czarne mają mniej sodu - czytamy w Onet Kobieta.

REKLAMA

Oliwki to więcej niż aromatyczny dodatek do potraw - to skarbnica składników wspomagających nasze serce i układ odpornościowy. Regularne spożywanie oliwek może przyczynić się do spowolnienia procesów starzenia i wzmacniania naturalnej obrony organizmu.

Wybór między zielonymi a czarnymi oliwkami może być kluczowy dla osób monitorujących spożycie sodu. Zielone oliwki mogą zawierać nawet 1556 mg sodu na 100 gramów, co jest wartością znaczącą, zwłaszcza w diecie wysokosolnej. Czarne oliwki prezentują się znacznie lepiej w tej kategorii, oferując ponad dwukrotnie niższą zawartość tego pierwiastka.

Inwestycja w oliwki to inwestycja w zdrowie. Ich antyoksydacyjne właściwości przyczyniają się do redukcji ryzyka chorób serca, a wysoka zawartość błonnika wspomaga układ pokarmowy. Oliwki mogą być więc cennym elementem diety wspierającym walkę z zaparciami i poprawiającym ogólną kondycję zdrowotną.

Źródło: kobieta.onet.pl

 

REKLAMA

Najnowsze misz@masze

REKLAMA

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Walentynki 2025
Walentynki 2025
Walentynki 2025

REKLAMA

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025