REKLAMA

Puls Warszawy

różne

 

Jedz i chudnij!

  23 lipca 2004

Nie wszystkie ciasta muszą sprzyjać przybieraniu na wadze. Wszystko zależy od produktów, które są wykorzystaywane do przygotowania ciasta. W ksiązce "Jedz i chudnij! - ciasta" zostały zaprezentowane pomysły na przygotowanie ciast o niskiej warości punktowej wg programu żywieniowego Plan Punktów Weight Watchers.

REKLAMA


www.straznicywagi.com.pl
 

Wszystko zależy od produktów, które są wykorzystywane do przygotowania ciasta. Zamiast masła możemy użyć margaryny niskotłuszczowej, zamiast cukru - słodzika, śmietanę wysokotłuszczową można zamienić na niskotłuszczową lub chude mleko a całość dopełnić owocami, które oprócz walorów smakowych i dekoracyjnych mają przeważnie "0-1" punktu i są zdrowe. Pogawędka przy herbacie (niesłodzonej) najlepiej owocowej ze smacznym ciastem sprawia wiele przyjemności. Aby nie zjeść za dużo należy jak najdłużej rozkoszować się każdym kęsem oraz zapalić świece waniliowe. Zapach wanilii wyjątkowo dobrze likwiduje apetyt na słodycze.

"Ciasta" to trzecia z cyklu "Jedz i chudnij!" książka kucharska, którą wydała Weight Watchers Polska. W opracowaniu są kolejne, dotyczące potraw z ziemniaków, ryb, mięsa, zup, sałatek oraz przykładowe tygodniowe menu Weight Watchers. Książki kucharskie ukazują się w cyklu miesięcznym. Cena egzemplarza to ok. 12 zł.

* * *


W publikacji znajdziemy przepisy na 27 ciast z owocami i ba-kaliami m.in. migdałowe ciasto kawosza (3 pkt.), ciasto ryżowe (4 pkt.), ciasto owocowe na herbacie (3 pkt.) i ciasto z jagodami (4 pkt.). Każdy przepis uzupełniony jest o dodatkowe informacje, liczbę porcji, wartość punktów wg programu żywieniowego Weight Watchers Plan Punktów oraz czas i sposób przygotowania. W książce znajdziemy również informacje dodatkowe o bakaliach najczęściej używanych do ciast oraz wskazówki praktyczne.



Migdałowe ciasto kawosza

12 porcji, 1 porcja = 3 punkty, czas przygotowania 15 minut, czas pieczenia 40-50 minut

Składniki

  • 50 g margaryny niskotłuszczowej
  • 65 ml chudego mleka
  • 3 jaja
  • 100 g cukru lub słodzika
  • 180 g mąki
  • 30 g krojonych migdałów
  • szczypta soli
    

Sposób wykonania

  • margarynę rozpuścić i ostudzić
  • wymieszać w misce mleko z jajami
  • dodać cukier lub słodzik, sól a następnie całość dokładnie ubić
  • do powstałej masy dodawać stopniowo i na zmianę margarynę i mąkę
  • foremkę wyłożyć papierem do pieczenia
  • wlać ciasto i posypać je migdałami
  • piec w piekarniku w temp. 180-200°C przez ok. 40-50 minut

Kup bilet


Ciasto ryżowe

6 porcji, 1 porcja = 4,5 punktu, czas przygotowania 40 minut, czas pieczenia 20-30 minut

Składniki

  • 160 g ryżu
  • 25 g margaryny niskotłuszczowej LI class=vs>szklanka chudego mleka
  • 1 szklanki wody
  • 15 g wiórek migdałowych
  • szczypta soli, kilka kropli aromatu waniliowego
  • 4 jaja
  • 8 łyżeczek cukru lub kilka kropli słodzika
  • 60 g rodzynek
    

Sposób wykonania

  • ugotować ryż
  • zagotować mleko z wodą
  • dodać sól, aromat waniliowy, słodzik oraz ryż
  • całość mieszając podgrzewać na wolnym ogniu przez ok. 25 minut
  • zdjąć z ognia, dodać margarynę, migdały, rodzynki
  • dokładnie wymieszać i całkowicie ostudzić
  • białko ubić z solą na sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z ciastem
  • foremkę wyłożoną papierem do pieczenia napełnić i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-190°C przez 20-30 minut

REKLAMA


Ciasto owocowe na herbacie

16 porcji, 1 porcja = 3 punkty, czas przygotowania ok. 35 minut, czas pieczenia ok. 60 minut

Składniki

  • 250 g mąki
  • 100 g margaryny niskotłuszczowej
  • 2 jajka
  • 120 g cukru lub słodzik
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu, szczypta imbiru i zmielonych goździków
  • 200 g mieszanych suszonych owoców
  • 120 ml czarnej herbaty
  • 6 łyżek posiekanych migdałów
    

Sposób wykonania

  • zagotować pod przykryciem pokrojone owoce, cukier i herbatę, dodać margarynę, ostudzić
  • dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy oraz migdały
  • jajka rozdzielić, żółtka dodać do mieszanki
  • białka ubić, dodać do masy i ostrożnie wymieszać
  • całość wlać do foremk i piec w temperaturze 180°C przez ok. 60 minut

REKLAMA


Ciasto z jagodami

8 porcji, 1 porcja = 4 punkty, czas przygotowania ok. 60 minut, czas chłodzenia ok. 60 minut

Składniki na ciasto

  • 8 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 10 dkg cukru
  • szczypta proszku do pieczenia

Składniki na masę jagodową

  • 2 małe kubki jogurtu
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 30 dkg jagód
    

Sposób wykonania

  • całe jajka utrzeć z cukrem i 4 łyżkami gorącej wody
  • mąkę pszenną ziemniaczaną i proszek do pieczenia dodawać małymi porcjami do masy z jajek i ucierać na jednolitą masę
  • do formy włożyć ciasto i piec w temperaturze 190°C ok. 20 minut
  • rozprowadzić żelatynę
  • połowę zmieszać z jagodami i wyłożyć na ciasto
  • jogurt ubić z cukrem, dodać resztę żelatyny
  • wyłożyć jagody
  • ciasto wsadzić do lodówki do zastygnięcia
 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

REKLAMA

Najnowsze informacje w Pulsie Warszawy

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Najchętniej czytane w Pulsie Warszawy

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

Kambukka Olympus
Kambukka Lagoon

REKLAMA

Top hotele na Lato 2024
Top hotele na Lato 2024

REKLAMA

REKLAMA