REKLAMA

Forum › Białołęka

REKLAMA

Obi_Wattel

17.11.2016 12:42

Ciekawa historia.
Ja pamiętam, jak w latach 1980 jeździliśmy do znajomych na Tarchomin. Znajomi przenieśli się tam chyba z okolicy PKiN, a my wtedy mieszkaliśmy na Starym Mieście. Pamiętam jak jechało się najpierw jednym autobusem na Żerań, tam długie czekanie, przesiadka i dalsza podróż na Tarchomin. A wcześniej kupno kilkunastu biletów w kiosku i kasowanie ich przez 2 przystanki :) Nie wiem, ile trwała podróż, ale bardzo długo, a my mieliśmy wrażenie, że jedziemy do innego miasta. Wracało się zwykle taksówką, choć najpierw trzeba było postać w kolejce na postoju gdzieś na pętli w okolicy dzisiejszego skrzyżowania Obrazkowej i Myśliborskiej. Na przełomie lat 80 i 90 dookoła jak okiem sięgnąć było pole, z którego wyrosły bloki. Jeszcze gdy byłem na studiach, na przełomie 1990 i 2000, i odwiedziło się - z rzadka, bo daleko - kolegów z roku, to Tarchomin był nadal podwarszawskim osiedlem, podobnym do wszystkich innych peryferyjnych osiedli, tylko jakoś tak dziwnie daleko położonym w stosunku do Uniwersytetu. Położenie się nie zmieniło, ale komunikacja w końcu poprawiła się. Dziś jest całkiem, całkiem, ale co się mieszkańcy przez lata namęczyli to nikt im już tego nie odbierze :-)

Tomaso

27.05.2017 10:38

To ja napiszę jak się jeżdziło jak nie było mostu północnego. Na bielany na wysokośći cmentarza włoskigo /hutnika po drugiej stronie wrzeciono dorycka. Męczarnia jechaliśmy z tarchomina do mostu grota tam na górę do 156 wysiadka na marymonckiej na wysości instytutu i tramwaj podróż na niedzielne obiady spotkania z dziadkami trwała 1,5 h powrót 2 h. To był hardcore :)
Dodaj komentarz:
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b]. Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Przykład: [b]pogrubienie[/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i]. Na końcu kursywy wpisz [/i].
Przykład: [i]kursywa[/i].
Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora:
nick (podpis):

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Znajdź swoje wakacje

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuBiałołęka

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025

REKLAMA

REKLAMA

Majówka 2025 za granicą
Majówka 2025 za granicą
Majówka 2025 za granicą

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl