REKLAMA

Forum › Białołęka

REKLAMA

Pańska skórka i inne........

# Piotrek z Odkrytej

12.04.2003 23:11

.......relikty przeszłości. No tak, Vladymir napisał o Baltic Vodka. Co jeszcze pamiętacie z przeszłości. Mnie np. jako nastolatkowi bardzo mocno w pamięć wżarły się wyroby czekoladopodobne. Myślałem, że to rzeczywiście relikt, ale znowu wróciły: są w Championie na półce obok normalnych czekolad. Obok osiedla Akacje 6 widziałem tablicę: Teren prywatny każde naruszenie będzie donoszone do MO. Treść może niekoniecznie dosłowna, ale najważniejsze jest to MO - tabliczka więc musi pamiętać dawne dzieje.

# Vladymir

12.04.2003 23:23

O, tak, Piotrku z Odkrytej, pańska skórka była wszechobecna zwłaszcza na odpustach i cmentarzach w dniu Zmarłych. A na wyrobach czekoladopodobnych z PRL był jeszcze napis "i w kryzysie nie damy się". A gdy szuka się śladów prehistorii na Białołęce /czytaj czasów PRL/, to warto zajrzeć do zrujnowanej fabryki domów na Świderskiej, obok ronda z Obrazkową, tam na suwnicy jescze kilka lat temu wyzierał spod deszczowych zacieków napis "Polak potrafi". Pamiętam to hasło, w tamtych czasach pytałem wszystkich: "ale co potrafi ?!". Nikt nie potrafił i odpowiedzieć, może dziś ktoś może ?

# historyk-wyjątkowo

12.04.2003 23:50

Ostatnio dostałem bęcki na seminarium doktoranckim za moją koncepcję doktoratu pt. Patologie gospodarcze i administracyjne w PRL w latach 1956-70". Oprócz mniej lub bardziej cennych zastrzeżeń terminologicznych i metodologicznych. Największym zasrzeżeniem była koncepcja badania patologii w PRL, który wg wypowiadających się był z założenia patologiczny. A moim zdaniem - był/a PRL b. niejednoczną rzeczywistością gospodarczą i administracyjną, niekoniecznie tak bardzo W TEJ dziedzinie różną od czasów obecnych i w ogóle jakiejkolwiek innej rzeczywistości systemowej.

REKLAMA

# Piotrek z Odkrytej

13.04.2003 00:19

Historyku, a moze niekoniecznie - wyjatkowo - jakieś przykłady. O tym ze był to okres patologii każdy kto wtedy żył wie z pewnoscią. Dziwne że mozna sie doktoryzować z takiego tematu. To tak jakbym chciał zostać doktorem z tematu W nocy jest ciemno, bo nie świeci słońce, za to w dzień jest zupełnie inaczej. To jest własnie wątek o analogiach (niestety) pomiędzy teraźniejszością a niedaleką bądź co bądź przeszłością.

# Kotkaa

13.04.2003 00:32

Tak na marginesie - pańską skórkę na zawsze sprzedają przy cmentarzu Bródnowskim w okolicach Święta Zmarłych. I watę cukrową też...
Ja najbardziej tęsknię do oranżady w proszku i takich okrągłych lizaków z "kwiatkiem".

# Historyk-wyjątkowo

13.04.2003 00:52

Tak, to również potwierdza,że temat jest chyba zbyt kontrowersyjny-więc dlatego napiszę dokładnie to samo co chciałem, tyle,że najprawdopodobniej pt. Władze PRL wobec przestępczość gospodarczej w latach 1956-70. Tyle,że mi nie chodzi tu tylko o akty prawne, orzecznictwo itp. (to również oczywiście uwzględnię) jak również skonfrontuję to literaturą socjologiczą o patologiach co wynika ze źródeł. Nie chodzi mi również o to kto, ile ukradł- jak to robił (choć to też trzeba opisać). Ile o generalny problem - jakie patologie, taki system. Czyli poniekąd opis systemu przez jego patologie- co i dlaczego uznawał za patologie, jak z tym walczył. Na ile normy systemu były zgodne ze społecznymi- jakie były ich interakcje. (No i oczywiście mikroanaliza działań MSW, SB i NIK i prokuratury). Wracająć do Twojej analogii- w nocy jest ciemno, ale dlaczego raz noc jest jasna, a raz naprawdę ciemna. Opis tych wszystkich czynników. Czy białe noce to też noc ? Jak to się ma paradygmatu nocy itp. Last but not least - czy np.afery mięsne to wynik konkretnej sytuacji prawnej i gospodarczej czy może jednak pewnych uwarunkowań historycznych (vide "Życie na niby Kazimierza Wyki")
A wracająć do naszych realiów czy korupcja III RP to dziedzicto PRL (społeczne, kulturowe)czy zupełnia nowa jakość, a stąd pytanie o porównanie rzeczywiści.

REKLAMA

Tom

14.04.2003 08:21

Kotkoo lizaki z kwiatkiem w środku widziałem wczoraj w Delikatesach na książkowej tych obok dentysty.
Pzdr.

# aga

14.04.2003 08:38

Też lubię te lizaczki z kwiatkami. Teraz moje córki jak widzą je w sklepie to dostają świra (przepraszam za brzydkie słowo) i nie jestem w stanie, żeby im ich nie kupić. Bo pamiętam z dzieciństwa jak one smakują (oczywiście ja też je sobie kupuję). A te lizaki widziałam już w wielu sklepach między innymi w DH Tarchomin, właśnie w tych delikatesach (o których mówił Tom), w Żabce (przy ul.Odkrytej).
Smacznego Kotkoo!

# Mieszkaniec

14.04.2003 11:52

Historyku - co jest " wyjątkowego " w Twojej wypowiedzi ?
Przecież manifestowanie swojej "intylygiencji" utrzymujesz na tym samym poziomie co zwykle.

REKLAMA

# HOLMES

14.04.2003 11:58

Nielogowanie, BYSTRY JAK ZWYKLE WATSONIE.

# Duśka

15.04.2003 18:23

Pamiętacie klej kasztanowy w aptekach? Ładnie pachniał i pani magister smarowałą rozcapierzonym pędzlem po recepcie... Albo oranżada w butelkach z korkiem porcelanowym zapinanym na drucik? ... A robiliście widoczki? W dołku w ziemi układało się sreberko z cukierków, na nim kwiatki i inne cuda, a potem przykładało się szybką, zasypywało ziemią i był sekrecik... Mogłabym mnozyć, ale "to se ne wrati pane Havranek" Duśka

# Piotrek z Odkrytej

16.04.2003 09:34

Skoro lizaki z kwiatkiem wracają, to może i inne rzeczy (oczywiście te pozytywne) powrócą. Bo cóż złego było w oranżadzie w torebce ?

REKLAMA

# Vladymir

18.04.2003 00:11

Ano to, że była ponoć toksyczna, jak cały PRL

# NN

18.04.2003 13:29

Tak to jest, gdy wspomnienia z dzieciństwa mieszają się w sposób naturalny z okresem totalitaryzmu. Trudno o obiektywizm. Dlatego historyk może sobie pozwolić na studiowanie tamtego okresu - bo go nie zna. Tamten okres był chory w sensie społecznym i gospodarczym. Nie mógł być inny, bo opierał się na bezprawiu od zarania. Jak sięgnę pamięcią, to widzę fasadę i udawanie i tylko w kontaktach indywidualnych ludzie okazywali się normalni. Zamiast Wyki lepszy byłby Kisiel jako egzemplum...
Dodaj wpis:
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b]. Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Przykład: [b]pogrubienie[/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i]. Na końcu kursywy wpisz [/i].
Przykład: [i]kursywa[/i].
Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora:
nick (podpis):

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Znajdź swoje wakacje

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuBiałołęka

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl

REKLAMA

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Majówka 2025 za granicą
Majówka 2025 za granicą
Majówka 2025 za granicą