REKLAMA

Forum › Białołęka

REKLAMA

Nie zauważony temat

Andrzej Świtalski

06.12.2006 10:40

Dopiero przedczoraj z przerażeniem przeczytałem artykuł w "Echu..." - "Wyniki wyborów a rzeczywistość"
Oczami wyobraźni już czytam te teksty o zazdrości przegranego, słusznej woli wyborców itp. wypowiedzi. Jeżeli można prosić darujmy sobie tego typu analizy. Problem jest znacznie poważniejszy. Ja już w kolejnych wyborach zbyt wiele razy nie będę brał udziału, o ile nie wcale. Mam swoje lata i zdaję sobie z nich sprawę. Większóść jednak forumowiczów to ludzie młodzi. Postaje więc pytanie, czy opisana sytuacja wyborcza na Białołęce nikomu nie przeszkadza? Czy taki sposób liczenia głosów może zachęcać do brania udziału w wyborach? Czy nie warto, aby sprawą nieważnych głosów zajęła się prokuratura? Pytania można mnożyć. Co sądzicie na ten temat?

# NN

06.12.2006 11:58

I tak jest lepiej, ponieważ jeśli już gdzieś jednak sfałszowano wynik wyborów, to zrobiono to tutaj, naszymi rękami a nie w Moskwie.
Od dawna wiadomo, że wysoka frekwencja to tylko kłopot i warto się przyjrzeć, kto do niej zachęca.

# yyy

06.12.2006 19:29

Napewno najbardziej przykro tym, którym niewiele zabrakło do szczęścia. Ale fakt, ze nieprawidłowosci bylo pewnie sporo. i to nie ze złej woli, tylko często z indolencji komisji, kiepskich przewodniczących, często kiepskich przedstawicieli urzędu w komisjach, nierzetelnego szkolenia itd. Ciekaw jestem co p. Świtalski by poprawił w ordynacji?

REKLAMA

Andrzej Świtalski

06.12.2006 21:44

Myślę, że w tej sytuacji całkiem zbędna jest podwójna liczba kandydatów z każdego ugrupowania. W ten sposób byłoby natychmiast dwa razy mniej liczenia. W samorządach niewątpliwie ordynacja większościowa. Problem jednak tkwi poza ordynacją.

# Jarek_F

08.12.2006 14:43

Byłem wiele razy przewodniczącym komisji wyborczych
Robota to bardzo trudna i naprawdę odpowiedzialna
Dziwiłem się kiedy słyszałem, że w niektórych komisjach w tym roku, było tak mało osób do pracy.
Do tej pracy niestety trzeba mieć doświadczenie, ale przede wszystkim sumienność i rzetelność wykonywania obliczeń oddanych głosów.
Większość młodzieży w komisjach chyba po raz pierwszy tam zasiadła, aby "łyknąc" 135 zeta i pójść spać do domu.
Andrzeju,
Okręgi jednomandatowe to marzenia ściętej głowy, przy tak rozbujanym politykierstwie w tym kraju.
Natomiast zwiększenie liczby członków komisji, bardziej szczegółowe szkolenia szczegółnie tych co idą liczyć głosy po raz pierwszy, to zadanie dla PKW i Komisarzy Wyborczych w dzielnicach.
Dodaj wpis:
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b]. Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Przykład: [b]pogrubienie[/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i]. Na końcu kursywy wpisz [/i].
Przykład: [i]kursywa[/i].
Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora:
nick (podpis):

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Wstąp do księgarni

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuBiałołęka

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Majówka 2025 za granicą
Majówka 2025 za granicą
Majówka 2025 za granicą