Browary Warszawskie wracają. Wielka renowacja na Woli
2 czerwca 2020
Cztery pamiątki po przemysłowej przeszłości dzielnicy zostaną przekształcone w miejsca spotkań i restauracje.
Starsi stażem mieszkańcy Mirowa dobrze pamiętają Browary Warszawskie, działające na ogromnym terenie między Chłodną a Grzybowską. Państwowy zakład powstał tuż po II wojnie światowej, kiedy komuniści przejęli działający od połowy XIX wieku, największy w Warszawie browar Haberbuscha i Schielego. Do naszych czasów przetrwały cztery oryginalne budynki, będące obecnie własnością Echo Investment.
Aż trudno uwierzyć. Ukryte miasto na tyłach Chłodnej
W miejscu dawnego browaru powstał kwartał godny Żoliborza czy Wilanowa. Pierwsze budynki są już zamieszkane.
Browary Warszawskie wracają
Zabytkowe pozostałości dawnego browaru zostały niedawno otoczone nową zabudową mieszkalną i biurową. Jako pierwsza została wyremontowana willa Schielego, stojąca bezpośrednio przy Grzybowskiej i stanowiąca swego rodzaju reklamę inwestycji.
- Od początku projektowania tego terenu pamiętaliśmy o miejscach związanych z browarniczą tradycją tego kwartału - mówi Michał Gerwat, dyrektor projektu. - Zdawaliśmy sobie sprawę, że będą one sercem nowych Browarów Warszawskich. Chcieliśmy nie tylko odremontować Willę, Laboratorium czy Warzelnię, ale także dać im nowe przeznaczenie. Ich rewitalizacja pozwoli zagospodarować je w zupełnie nowy sposób, dzięki czemu staną się jeszcze bardziej atrakcyjnym miejscem dla mieszkańców i gości.
Najtrudniejszym zadaniem jest remont dawnej warzelni, w której konieczna była m.in. wymiana stropów. Teraz inwestor pracuje nad budową szybów windowych i klatki schodowej, a także nad wzmocnieniem słupów. Po zakończeniu prac warzelnia zostanie przekształcona w restaurację o powierzchni 1300 m2. W sąsiedniej leżakowni powstaną: mały browar i pizzeria lwowskiej Grupy Kumpla oraz Food Hall Browary Warszawskie. Echo Investment zapowiada zakończenie prac na koniec roku.
(dg)
.