Znakować produkty z GMO!
4 listopada 2005
Polski oddział Greenpeace rozpoczął akcję zbierania podpisów pod petycją do Parlamentu Europejskiego, by nakaz oznaczania produktów zawierających żywność genetycznie modyfikowaną (GMO) objął także mięso, jaja i mleko pochodzące od zwierząt karmionych zmodyfikowanymi paszami.
- Uważamy, że wiele potencjalnych zagrożeń dla środowiska naturalnego wyni-kających z uprawy roślin GMO uzasadnia oficjalny zakaz uprawiania genetycznie modyfikowanych organizmów - wyjaśnia Maciej Muskat z Greenpeace, koordynator kampanii na rzecz zmian w europejskich przepisach. - Istnieją poważne wątpliwości co do bezpieczeństwa upraw GMO dla ludzi i zwierząt, zatem winna obowiązywać zasada przezorności i genetycznie modyfikowane rośliny nie powinny być wykorzystywane ani w pożywieniu, ani w paszy. Skoro jednak są one stosowane, wszelkie produkty zawierające GMO muszą być wyraźnie oznakowane.
Coraz więcej GMO
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy uprawy roślin modyfikowanych genetycznie są bezpieczne dla zwierząt i ludzi. Naukowcy wciąż spierają się o to. Jedno jest w związku z tym pewne. Nie można wykluczyć poważnych, niespo-dziewanych i nieprzewidzianych skutków oddziaływania upraw GMO na zdrowie zwierząt i ludzi.Wykorzystanie genetycznie modyfikowanych upraw w paszy dla zwierząt budzi największe obawy w związku z ich wpływem na środowisko naturalne. Każda roślina, wykorzystywana do produkcji paszy dla zwierząt, musi być gdzieś hodowana. Na przykład jedzenie w Europie kurczaków karmionych genetycznie modyfikowaną soją sprawia, że rośnie areał upraw tej rośliny, np. w Brazylii, ze wszystkimi towarzyszącymi temu negatywnymi skutkami (krzyżowanie się gatunków, odporność na środki ochrony roślin).
Niebezpieczne pasze
Wątpliwości budzi sprawa bezpieczeństwa zwierząt karmionych paszą GMO, wciąż też brakuje niezależnych, wiarygodnych badań naukowych nad wpływem roślin GMO na zwierzęta i ludzi. Jeden z ostatnich przeglądów literatury naukowej donosi o dziesięciu pracach dotyczących wykorzystania roślin GMO do produkcji żywności i paszy dla zwierząt, z czego połowę przeprowadzano we współpracy z koncernami biotechnologicznymi, zainteresowanymi upowszechnianiem produktów zawierają-cych GMO.Z tego względu nie wiadomo, czy żywność i pasza wyprodukowane z wyko-rzystaniem roślin GMO są bezpieczne. Świadczy o tym narastanie naukowych i politycznych kontrowersji wokół oceny bezpieczeństwa żywności GMO i paszy GMO. W Unii Europejskiej akceptacja takich produktów to przyczyna ciągłego sporu między państwami członkowskimi i Komisją Europejską. Na przykład w sierpniu br. kukurydzę GMO odporną na herbicyd - MON863 - dopuszczono do użytku w paszy dla zwierząt, mimo że głosowali przeciw tej decyzji ministrowie ochrony środowiska z 14 krajów Unii.
Więcej informacji na stronie www.greenpeace.pl.
JZV