REKLAMA

Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  19 grudnia 2008

Karp wigilijny.

REKLAMA

Jedną z podstawowych potraw wigilijnych w Polsce jest smażony karp lub karp w galarecie. Rybę smażoną robi się stosunkowo szybko, dlatego polecam robić tę potrawę w dniu Wigilii, gdyż świeży karp zupełnie inaczej smakuje na drugi dzień, a co najważniejsze, mięso jest nieściśnięte.
Składniki:
- karp pokrojony w dzwonka
- masło (10 dkg/1kg ryby)
- mąka
- orzechy włoskie 200 g
- 2 kieliszki wina czerwonego wytrawnego
- 1 cytryna
- sól, pieprz do smaku
Porcje ryby należy skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową lub wstawić do szklanego naczynia z przykrywką i odstawić do lodówki na 2 godziny. Na rozgrzanej patelni topimy masło i na bardzo małym og-niu, obtoczone w mące dzwonka ryby smażymy na złoty kolor. Następnie usmażo-ne kawałki układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego (do temp. ok. 120°C) piekarnika. W rondelku podgrzewamy wino. Tuż przed podaniem na stół posypujemy rybę posiekanymi orzechami oraz polewamy podgrzanym wi-nem.

Życzę zdrowych i udanych Świąt Bożego Narodzenia
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Top hotele na Lato 2024
Top hotele na Lato 2024

REKLAMA

REKLAMA

AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy