REKLAMA

Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  19 grudnia 2008

Karp wigilijny.

REKLAMA

Jedną z podstawowych potraw wigilijnych w Polsce jest smażony karp lub karp w galarecie. Rybę smażoną robi się stosunkowo szybko, dlatego polecam robić tę potrawę w dniu Wigilii, gdyż świeży karp zupełnie inaczej smakuje na drugi dzień, a co najważniejsze, mięso jest nieściśnięte.
Składniki:
- karp pokrojony w dzwonka
- masło (10 dkg/1kg ryby)
- mąka
- orzechy włoskie 200 g
- 2 kieliszki wina czerwonego wytrawnego
- 1 cytryna
- sól, pieprz do smaku
Porcje ryby należy skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową lub wstawić do szklanego naczynia z przykrywką i odstawić do lodówki na 2 godziny. Na rozgrzanej patelni topimy masło i na bardzo małym og-niu, obtoczone w mące dzwonka ryby smażymy na złoty kolor. Następnie usmażo-ne kawałki układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego (do temp. ok. 120°C) piekarnika. W rondelku podgrzewamy wino. Tuż przed podaniem na stół posypujemy rybę posiekanymi orzechami oraz polewamy podgrzanym wi-nem.

Życzę zdrowych i udanych Świąt Bożego Narodzenia
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Wstąp do księgarni

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Top hotele na Lato 2024
Top hotele na Lato 2024

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

REKLAMA

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Wyjazdy sportowe
Wyjazdy sportowe

REKLAMA

Kambukka Olympus
Kambukka Lagoon

REKLAMA

AMBRA - Twoje Perfumy
AMBRA - Twoje Perfumy