REKLAMA

Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  19 grudnia 2008

Karp wigilijny.

REKLAMA

Jedną z podstawowych potraw wigilijnych w Polsce jest smażony karp lub karp w galarecie. Rybę smażoną robi się stosunkowo szybko, dlatego polecam robić tę potrawę w dniu Wigilii, gdyż świeży karp zupełnie inaczej smakuje na drugi dzień, a co najważniejsze, mięso jest nieściśnięte.
Składniki:
- karp pokrojony w dzwonka
- masło (10 dkg/1kg ryby)
- mąka
- orzechy włoskie 200 g
- 2 kieliszki wina czerwonego wytrawnego
- 1 cytryna
- sól, pieprz do smaku
Porcje ryby należy skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową lub wstawić do szklanego naczynia z przykrywką i odstawić do lodówki na 2 godziny. Na rozgrzanej patelni topimy masło i na bardzo małym og-niu, obtoczone w mące dzwonka ryby smażymy na złoty kolor. Następnie usmażo-ne kawałki układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego (do temp. ok. 120°C) piekarnika. W rondelku podgrzewamy wino. Tuż przed podaniem na stół posypujemy rybę posiekanymi orzechami oraz polewamy podgrzanym wi-nem.

Życzę zdrowych i udanych Świąt Bożego Narodzenia
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni