Zapomniana kuchnia polska
19 grudnia 2008
Karp wigilijny.
Składniki: - karp pokrojony w dzwonka - masło (10 dkg/1kg ryby) - mąka - orzechy włoskie 200 g - 2 kieliszki wina czerwonego wytrawnego - 1 cytryna - sól, pieprz do smakuPorcje ryby należy skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową lub wstawić do szklanego naczynia z przykrywką i odstawić do lodówki na 2 godziny. Na rozgrzanej patelni topimy masło i na bardzo małym og-niu, obtoczone w mące dzwonka ryby smażymy na złoty kolor. Następnie usmażo-ne kawałki układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego (do temp. ok. 120°C) piekarnika. W rondelku podgrzewamy wino. Tuż przed podaniem na stół posypujemy rybę posiekanymi orzechami oraz polewamy podgrzanym wi-nem.
Życzę zdrowych i udanych Świąt Bożego Narodzenia
Jarosław Adamkiewicz