Zapomniana kuchnia polska
12 września 2008
Kapusta na sposób wiejski.
Nasze babcie zwykle trzymały w chłodnym miejscu i dodawały później do ro-sołu. Ja natomiast gorąco namawiam do zrobienia kapusty jako jarzynki, zwłaszcza jeśli z gołąbków zostanie nam trochę farszu, to z nich można uformować kulki i zrobić klopsy, które wspaniale smakują z kapustą po wiejsku.
Składniki: - ok. 1 kg kapusty - 2 małe cebule lub jedna duża - 2 jabłka (kwaskowe) - 1 listek laurowy - kilka ziaren pieprzu - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka kminku - pół szklanki bulionu - 2 łyżki smalcu - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego - sólPoszatkowaną kapustę posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny, gdy jest świeża, a gdy była sparzona do gołąbków, wystarczy na kilka minut. W tym czasie pokrojoną drobno cebulę przysmażamy na smalcu na złoty kolor. Następnie dusimy kapustę razem z pieprzem, kminkiem i rozdrobnionym liściem laurowym około 30 minut. Gdy zmięknie, dodajemy cebulę z tłuszczem, miodem a na końcu drobno posiekane jabłka i dusimy znów około 30 minut podlewając od czasu do czasu bulionem.
W zależności od tego, czy kapusta będzie bardziej rzadka, można oprószyć ją mąką, jeśli ktoś lubi bardziej ścisłą. Na samym końcu doprawiamy koncentratem, solą oraz pieprzem. Smak kapuście w głównej mierze nadają jabłka i miód, dlatego od kwaśności jabłek zależy, ile należy dodać miodu. Ewentualnie gdy mamy jabłka słodkie, można dodać sok z cytryny.
Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz