Zapomniana kuchnia polska
29 sierpnia 2008
Plińce.
Składniki: - 2 kg ziemniaków - 3 jajka - 2 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 4 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej - olej do smażenia - kwaśna śmietana - sól, cukier i pieprz do smakuPo starciu ziemniaków należy szybko dodać pozostałe składniki tzn. jajka, mąkę i kaszę, aby masa nie ściemniała. Wszystko lekko posolić i popieprzyć. Masę należy wykładać na rozgrzany olej, najlepiej po dwie łyżki stołowe na jeden placek i sma-żyć z dwóch stron. Pierwsze placki należy smażyć nieco dłużej i warto spróbować, czy nie należy jeszcze dodać przypraw. Placki tak przyrządzone i polane gęstą kwaśną śmietaną posypane cukrem smakują zupełnie inaczej niż te tradycyjne, które znamy. Niektórzy dodają jeszcze do tego kawałki pokrojonej kiełbasy lub boczku wędzonego, ale wówczas placki trzeba robić przynajmniej z 4 łyżek mąki.
Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz