Zapomniana kuchnia polska
25 kwietnia 2008
Kurczak w zalewie czerwonej.
Składniki: - 1 duża pierś kurczaka - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 250 ml śmietany - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżka mąki - 5 łyżek oleju - sproszkowana ostra papryka - sólMięso umyć i przekroić na pół w poprzek włókien a następnie na kawałki wzdłuż włókien. Ząbek czosnku drobno posiekać i obłożyć nim mięso. Następnie mocno posypać papryką i odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. W tym czasie bardzo drobno siekamy cebulę i podsmażamy ją na złoty kolor na oleju. Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy je dodając do cebuli z olejem. Najlepiej jest to robić w gę-siówce lub na głębokiej patelni z przykrywką. Do śmietany dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą do smaku i dodajemy do mięsa, jak już będzie pod-smażone z każdej strony. Całość mieszamy i dusimy jeszcze przez 10 minut. Danie robi się bardzo szybko. Podaje się z ryżem i np. sałatą ze śmietaną lub mizerią.
Smacznego
Jarosław Adamkiewicz