REKLAMA

cemat box 1cemat box 2cemat box 0
Wawer

różne »

 

Zapomniana kuchnia polska

  7 marca 2008

Placek Szczepana.

REKLAMA

smaki zycia 2024-09-03 2smaki zycia 2024-09-03 0
Ksiądz prałat Szczepan Stalpiński proboszcz parafii św. Wacława, który jest stałym czytelnikiem naszego Informatora zapytał mnie ostatnio, czy znam przepis na chrzan gotowany.

Muszę się przyznać, że pierwszy raz w życiu słyszałem o tej potrawie, która w Polsce ma głęboką stałą tradycję wśród górali. Robi się ją na Wielkanoc, a zacząć trzeba już w Wielki Czwartek. Ponieważ wydanie naszej gazety tuż przed świętami wielkanocnymi uniemożliwiłoby wykonanie tej potrawy przez osoby, które chciałyby wypróbować ten przepis zgodnie z tradycją, to umieszczam go w bieżącym nume-rze. Potrawa nie ma specjalnej nazwy, potocznie nazywana jest "Chrzan gotowa-ny", "Wielkanocny Chrzan" lub "Chrzan z kwaśnym mlekiem". Ja postanowiłem nazwać tę potrawę "Placek Szczepana", ponieważ otrzymałem ten przepis właśnie od księdza Szczepana.

Składniki:
- 2 kg chrzanu świeżego (nie ze słoika!)
- 5 l maślanki lub zsiadłego mleka
- pół łyżeczki cukru
- 1 l tłustej śmietany
- 6 jajek (surowych)
- 2 łyżki mąki (czubate)
Korzenie chrzanu obrać, zetrzeć na tarce. Należy zrobić to w Wielki Czwartek, za-lewamy go maślanką, mieszamy i odstawiamy na trzy dni w ciemne i chłodne miej-sce. Potrawa smakuje najlepiej na świeżo, gdy podajemy ją na obiad Wielkanocny, przyprawiamy ją z samego rana, gdyż wymaga ona długiego gotowania. Do maś-lanki z chrzanem dodajemy pół łyżeczki cukru i na bardzo małym ogniu podgrze-wamy mieszając od czasu do czasu minimum przez 2-3 godziny. Pod koniec goto-wania dodajemy zaprawę zrobioną ze śmietany, jajek i mąki, którą ubijamy na jednolitą masę. Zaprawę dodajemy w momencie, gdy na wierzchu maślanki nie ma wody. Gotujemy jeszcze przez 10-20 minut ciągle mieszając i doprawiamy solą. Ważne, aby chrzan dusił się cały czas pod przykryciem, dopiero po zdjęciu z ognia zdejmujemy pokrywkę. W taki chrzan "wsadzało" się całą szynkę lub kiełbasę i po-dawało na stół Wielkanocny jako główne danie.

Smacznego życzy
Jarosław Adamkiewicz

 

REKLAMA

san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 2san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 0

Komentarze

Ten artykuł nie ma jeszcze żadnych komentarzy. Twój może być pierwszy...

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

biedronka 018 3
Znajdź swoje wakacje

REKLAMA

refleks chlodnictwo 2024-11-21 1refleks chlodnictwo 2024-11-21 2refleks chlodnictwo 2024-11-21 0

Najnowsze informacje na TuWawer

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl

REKLAMA

Misz@masz

Artykuły sponsorowane

REKLAMA

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni