Witamina D: Jak uniknąć pułapek, które utrudniają jej wchłanianie?
W obliczu nadchodzących chłodów, suplementacja witaminy D staje się tematem numer jeden dla troszczących się o zdrowie. Jednakże, nawet najbardziej świadome uzupełnianie diety w ten cenny mikroelement może okazać się nieskuteczne, jeśli nie zwrócimy uwagi na codzienne nawyki i diety, które mogą zakłócać proces jego wchłaniania. Oto, co należy wiedzieć, aby witamina D efektywnie spełniała swoje zadanie w naszym organizmie - czytamy w Onet Kobieta.
Codzienne nawyki a wchłanianie witaminy D
Niewłaściwe połączenia żywieniowe i pewne leki mogą znacznie ograniczyć zdolność organizmu do przyswajania witaminy D. Co stoi na drodze do jej efektywnego wchłaniania?
Interakcje z lekami
Jeśli na stałe przyjmujesz jakieś leki, konieczna jest konsultacja z lekarzem na temat suplementacji witaminy D. Niektóre leki, w tym glikozydy nasercowe czy kortykosteroidy, mogą zakłócać jej absorpcję.
Produkty spożywcze
Powszechne napoje takie jak kawa czy herbata mogą przeszkadzać w przyswajaniu witaminy D. Alkohol również nie jest jej sprzymierzeńcem.
Dieta niskotłuszczowa
Witamina D potrzebuje tłuszczów do prawidłowego wchłaniania, dlatego diety ubogie w tłuszcze mogą być przyczyną niedoborów.
Choroby przewodu pokarmowego
Niektóre schorzenia mogą zmniejszać wydzielanie kwasów żółciowych, co bezpośrednio wpływa na absorpcję witaminy D.
Jak poprawić wchłanianie witaminy D?
Istnieją jednak sposoby, by wspomóc organizm w lepszym przyswajaniu tej witaminy:
Tłuszcze
Zdrowe tłuszcze zawarte w orzechach, awokado czy tłustych rybach mogą zwiększyć efektywność wchłaniania witaminy D.
Magnez
Ten minerał jest kluczowy dla aktywacji witaminy D w organizmie.
Witamina K
Pomaga ona w transporcie witaminy D do kości i innych tkanek, a także wspomaga mineralizację kości.
Cynk
Jest niezbędny w przemianach witaminy D w organizmie i wspiera układ odpornościowy.
Źródło: kobieta.onet.pl