Na te owoce trzeba uważać. Wcale nie są takie zdrowe
W zdrowym jadłospisie owoce odgrywają kluczową rolę, jednak ich wybór może wpływać na bilans kaloryczny, szczególnie podczas odchudzania. Owoce takie jak jabłka, truskawki, pomarańcze, agrest, arbuzy i porzeczki są uznawane za niskokaloryczne, podczas gdy banany, winogrona i figi dostarczają znacznie więcej energii. W kontekście diety o niskiej zawartości kalorii konieczne jest uwzględnianie tych owoców w codziennym bilansie energetycznym - czytamy w Onecie.
Jednak prawdziwe wyzwanie dla osób dbających o linię stanowią przetworzone owoce. Dżemy, soki, owoce w zalewie czy syropie to produkty, które mogą zawierać ogromne ilości cukru, a ich wartość odżywcza bywa marginalna. W swoim składzie przypominają raczej słodycze niż zdrowy składnik diety. Choć od czasu do czasu można pozwolić sobie na ich niewielkie ilości, nie powinno się mieć złudzeń, że są one korzystne dla zdrowia.
Ostrożności wymagają także owoce suszone, które są nie tylko wysokokaloryczne, ale często zawierają również konserwanty oraz dodatkowy cukier i tłuszcz. Porównując wartość energetyczną świeżych i suszonych jabłek, zauważymy, że 100 g suszonych jabłek może zawierać pięciokrotnie więcej kalorii niż ich świeża wersja. Jednakże suszone owoce mają swoje zalety - są bogatsze w minerały i witaminy, ale jednocześnie ze względu na wysoką zawartość błonnika, ich nadmierne spożycie może prowadzić do problemów żołądkowych.
Warto zatem wybierać suszone owoce o najlepszym składzie, bez zbędnych dodatków, a idealnie - suszyć je samodzielnie. To nie tylko ekonomiczne rozwiązanie, ale także gwarancja jakości i satysfakcji z własnoręcznie przygotowanego produktu.
Podkreślenia wymaga również konieczność właściwego mycia owoców - zarówno tych ze skórką, jak i suszonych, aby usunąć ewentualne pozostałości substancji z ich powierzchni. Owoce nadpsute należy odrzucać w całości, ponieważ nawet po odkrojeniu spleśniałych części, zarodniki grzybów mogą pozostawać w owocu.
W kontekście zdrowego odżywiania i dbałości o dietę, wybór oraz sposób przygotowania owoców ma istotne znaczenie. Wiedza o kaloryczności i potencjalnych pułapkach związanych z przetworzonymi produktami owocowymi może pomóc w utrzymaniu zbilansowanej diety i zachowaniu dobrej kondycji organizmu.
Źródło: kobieta.onet.pl