REKLAMA

smaki zycia 2024-09-03 1smaki zycia 2024-09-03 2smaki zycia 2024-09-03 0
Misz@masz
  17 lutego 2025  

Klucz do pysznego schabowego. Wypróbuj tę marynatę

Kotlety schabowe to jeden z ulubionych elementów niedzielnych posiłków. Jak przygotować je w taki sposób, by zachwycały kruchością z zewnątrz i soczystością w środku? Odpowiedź jest zaskakująco prosta: klucz tkwi w jakości mięsa, odpowiedniej marynacie i precyzyjnym smażeniu - czytamy w Onet Kobieta.

REKLAMA

san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 2san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 0

Tradycyjny schabowy zaczyna się od jakościowego mięsa. Eksperci przestrzegają, by zwracać uwagę na świeżość i kolor wieprzowiny - różowy odcień oraz lśniąca powierzchnia to znaki doskonałego produktu. Ważnym czynnikiem jest również wybór schabu z kością, który, zdaniem specjalistów, dodaje mięsu głębi aromatu i soczystości. "Mięso powinno być delikatne w dotyku, a jego zapach powinien świadczyć o świeżości produktu" - podkreślają kucharze.

Kolejnym krokiem jest odpowiednie przygotowanie mięsa do smażenia poprzez proces marynowania. Jednym z najczęściej polecanych sposobów jest wykorzystanie jogurtu naturalnego i musztardy jako bazy marynaty. Ta metoda, ceniona przez profesjonalistów, nie tylko zmiękcza mięso, ale też nadaje mu subtelny, wyrazisty posmak. Specjaliści radzą, by schab pozostawał w marynacie przez kilka godzin, a optymalną opcją jest przechowywanie go w niej przez noc.

Dla osób szukających alternatyw, remedium na soczyste kotlety może okazać się klasyczna polska maślanka. Popularna w tradycyjnych kuchniach polskich metoda opiera się na działaniu kwasu mlekowego, który rozbija białka mięsa, czyniąc je miękkim i delikatnym. Długie moczenie w maślance, najlepiej trwające całą noc, wzbogaca smak mięsa o lekką, kwaskowatą nutę, która świetnie komponuje się z wieprzowiną.

Kluczowy etap to smażenie, które decyduje o ostatecznym smaku kotletów. Tu od lat króluje smalec, znany z maksymalnej odporności na wysokie temperatury i doskonałego aromatu, który podkreśla tradycyjność potrawy. Współczesne wariacje pozwalają jednak zastąpić go olejem rzepakowym, cenionym za neutralny smak i zdrowotne właściwości.

Temperatura tłuszczu to kolejna tajemnica sukcesu - powinien być gorący, ale nie może dymić. Kotlety smaży się na średnim ogniu, a ich obracanie, gdy panierka uzyska złocisty odcień, gwarantuje równomierne wysmażenie i zachowanie soczystości wewnątrz mięsa.

Źródło: kobieta.onet.pl

 

REKLAMA

cemat box 2cemat box 0

Najnowsze misz@masze

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

refleks chlodnictwo 2024-11-21 3refleks chlodnictwo 2024-11-21 0
Zapraszamy na zakupy

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl

REKLAMA

REKLAMA

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni