REKLAMA

moje bielany 003 1moje bielany 003 2moje bielany 003 0
Misz@masz
  przedwczoraj  

Jesienne bazarki pełne smaków. Co warto kupić w październiku?

Październik to czas, gdy na straganach królują sezonowe owoce i warzywa, które nie tylko zachwycają smakiem, ale także dostarczają cennych składników odżywczych. Onet podpowiada, po które produkty sięgnąć podczas jesiennych zakupów, by w pełni wykorzystać bogactwo natury.

REKLAMA

cmp 09-2025 2cmp 09-2025 0

Jabłka, będące symbolem jesieni, właśnie teraz smakują najlepiej. Są soczyste, aromatyczne i pełne witaminy C, dzięki czemu świetnie sprawdzają się zarówno jako zdrowa przekąska, jak i składnik szarlotek czy musów. Gruszki, które w październiku osiągają pełnię smaku, wyróżniają się naturalną słodyczą oraz mięsistą konsystencją. Doskonale komponują się z serami pleśniowymi i orzechami, a dodatkowo wspierają trawienie ze względu na wysoką zawartość błonnika.

Na bazarkach wciąż można znaleźć śliwki, choć ich sezon powoli dobiega końca. Te owoce są bogate w przeciwutleniacze i pomagają regulować pracę jelit. W październiku dużą popularnością cieszą się także winogrona, które zachwycają soczystością i są pełne witamin oraz antyoksydantów. Szczególnie polecane są odmiany z pestkami, zawierające resweratrol, który wspiera serce i opóźnia procesy starzenia.

Wśród jesiennych owoców warto zwrócić uwagę na pigwę, która choć nieco zapomniana, jest niezwykle wartościowa. Jej cierpki smak doskonale sprawdza się w nalewkach, konfiturach czy rozgrzewających herbatach. Pigwa jest ceniona za swoje właściwości zdrowotne i coraz częściej wraca na stoły w sezonie jesiennym.

Warzywa sezonowe - dynia, kapusta i buraki

Jesień nie byłaby kompletna bez dyni, która stała się symbolem października. To warzywo o wszechstronnym zastosowaniu - od zup kremów, przez ciasta, aż po zapiekanki. Dynia jest niskokaloryczna i bogata w beta-karoten, który wzmacnia odporność oraz poprawia wygląd skóry. Kapusta w różnych odmianach - biała, czerwona i włoska - jest kolejnym jesiennym hitem. Zawiera dużo witamin K i C, wspierających układ odpornościowy oraz zdrowie kości. Kapusta doskonale nadaje się do bigosu, surówek czy farszu do pierogów.

Buraki, szczególnie soczyste w październiku, dostarczają żelaza i wspierają pracę układu krążenia. Można z nich przygotować barszcz, sałatki lub zdrowe koktajle. Marchewka i pietruszka to kolejne warzywa, które w jesiennej kuchni są niezastąpione - idealne do zup, soków czy jako dodatek do pieczonych dań.

Październik to także czas na ziemniaki, które są prostym, ale wartościowym źródłem energii. Występują w wielu odmianach, które można wykorzystać do przygotowania puree, placków ziemniaczanych czy pieczonych talarków. Na bazarkach nie brakuje także brokułów i kalafiorów, które wspierają odporność i są bogate w witaminę C. Doskonale smakują gotowane, zapiekane lub w formie lekkiego kremu.

Źródło: kobieta.onet.pl

 

REKLAMA

biedronka 041 2

Najnowsze misz@masze

REKLAMA

san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 1san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 2san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 0

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

refleks chlodnictwo 2024-11-21 2refleks chlodnictwo 2024-11-21 0

REKLAMA

smaki zycia 2024-09-03 2smaki zycia 2024-09-03 0

REKLAMA

moje bielany 004 3moje bielany 004 0

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni