Jak najlepiej mrozić grzyby? Podpowiadamy
Czy wiesz, jak poprawnie zamrozić grzyby? Onet podaje, jak zrobić to, aby zachowały swój niepowtarzalny smak! Oto nasz sposób, dzięki któremu uda Ci się uniknąć nieprzyjemnej goryczki. I nie, nie jest to takie skomplikowane, jak mogłoby się wydawać!
Zapewne nie zdajesz sobie sprawy, że przed zanurzeniem kurków w zamrażalniku, należy je dokładnie oczyścić. I nie, nie chodzi tutaj o długie moczenie, które zresztą nie jest zalecane. Zamiast tego, wykorzystaj pędzelek lub szczoteczkę, aby pozbyć się resztek ziemi, piasku czy igliwia. Jeżeli to nie wystarczy, obtocz je w mące, krótko opłucz i dokładnie osusz. A pamiętaj, nie solić!
Ze względu na niewielkie rozmiaru, kurki najlepiej jest zamrozić w całości, ale większe egzemplarze można pokroić. Pamiętaj jednak, aby usunąć wszelkie nadgniłe części grzybów. Teraz, chwilę zanurz je w wrzącej wodzie. Dzięki temu zabiegowi, nie tylko przedłużysz ich trwałość, ale również zachowasz ładny kolor, wygląd, a przede wszystkim doskonały smak.
Po osuszeniu, podziel grzyby na porcje i umieść w zamrażalniku. Teraz, kiedy tylko przyjdzie Ci ochota, wystarczy sięgnąć po nie!
Źródło: gotowanie.onet.pl