REKLAMA

refleks chlodnictwo 2024-11-21 1refleks chlodnictwo 2024-11-21 2refleks chlodnictwo 2024-11-21 0
Misz@masz
  17 kwietnia 2025  

Ile jajek można zjeść w Wielkanoc? Ekspertka mówi, na ile można sobie pozwolić

Wielkanoc to czas, kiedy jajka stają się niemal nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Faszerowane, w sałatkach, w żurku czy nawet w ciastach - potrawy z jajkami są wyjątkowo różnorodne. Jednak czy ich nadmierne spożycie może zaszkodzić zdrowiu? Ekspertka Aleksandra Kureń, dietetyk kliniczny Centrum Respo, wyjaśnia na łamach Medonetu, jakie ilości jajek są bezpieczne i jak podejść do tego tematu w okresie świątecznym.

REKLAMA

smaki zycia 2024-09-03 2smaki zycia 2024-09-03 0

Wartości odżywcze jajek - klucz do świątecznego menu

Jajka są źródłem nie tylko białka, ale także wielu składników odżywczych. Zawierają m.in. żelazo, witaminy z grupy B, cynk oraz fosfor. Porcja 50 g, czyli jedno średniej wielkości jajko, dostarcza stosunkowo niewielką ilość kalorii, ale wyróżnia się dużą zawartością cholesterolu. To właśnie ten składnik często bywa tematem dyskusji w kontekście ich spożywania. Chociaż normy żywieniowe nie precyzują dziennego limitu cholesterolu, zaleca się, aby unikać nadmiernego spożycia produktów, które go zawierają, w szczególności w połączeniu z nasyconymi kwasami tłuszczowymi.

- "Jajka zawierają cholesterol, ale w porównaniu do innych produktów, takich jak tłuste mięso czy przetwory mięsne, są stosunkowo bezpieczne pod względem ich wpływu na poziom cholesterolu we krwi. Ważne jest jednak zachowanie umiaru" - podkreśla Aleksandra Kureń. Jajko to ok.

70 kcal,

6 g białka,

5 g tłuszczu,

1,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych,

180 mg cholesterolu,

1,1 mg żelaza,

0,9 mg cynku,

135 μg witaminy A,

0,85 μg witaminy D,

0,8 μg witaminy B12,

0,25 mg witaminy B2.

Jajka i cholesterol - gdzie przebiega granica?

Choć jajka mają wysoką zawartość cholesterolu, ich spożywanie, co zaznaczono w Medonecie, w rozsądnych ilościach nie powinno powodować problemów zdrowotnych u osób bez schorzeń przewlekłych. Badania na temat wpływu jajek na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych przynoszą wciąż mieszane wnioski. Obecnie organizacje zajmujące się zdrowym odżywianiem, w tym Instytut Żywności i Żywienia, zalecają spożywanie 1-2 jajek dziennie. W ujęciu tygodniowym ta liczba wynosi 7-10 sztuk.

Źródło: zywienie.medonet.pl

 

REKLAMA

cemat box 2cemat box 0

Najnowsze misz@masze

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

biedronka 018 3
Znajdź swoje wakacje

REKLAMA

san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 1san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 2san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 0

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

biedronka 017 2

REKLAMA

atal 002 2atal 002 0

REKLAMA

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025

REKLAMA

REKLAMA

Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl
Promocje Cyfrowe.pl

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni