REKLAMA

radca prawny lukasz kwiecien 1radca prawny lukasz kwiecien 2radca prawny lukasz kwiecien 0
Misz@masz
  17 kwietnia 2025  

Ile jajek można zjeść w Wielkanoc? Ekspertka mówi, na ile można sobie pozwolić

Wielkanoc to czas, kiedy jajka stają się niemal nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Faszerowane, w sałatkach, w żurku czy nawet w ciastach - potrawy z jajkami są wyjątkowo różnorodne. Jednak czy ich nadmierne spożycie może zaszkodzić zdrowiu? Ekspertka Aleksandra Kureń, dietetyk kliniczny Centrum Respo, wyjaśnia na łamach Medonetu, jakie ilości jajek są bezpieczne i jak podejść do tego tematu w okresie świątecznym.

REKLAMA

san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 2san giovani ogolny 2021-09-29 nowy 0

Wartości odżywcze jajek - klucz do świątecznego menu

Jajka są źródłem nie tylko białka, ale także wielu składników odżywczych. Zawierają m.in. żelazo, witaminy z grupy B, cynk oraz fosfor. Porcja 50 g, czyli jedno średniej wielkości jajko, dostarcza stosunkowo niewielką ilość kalorii, ale wyróżnia się dużą zawartością cholesterolu. To właśnie ten składnik często bywa tematem dyskusji w kontekście ich spożywania. Chociaż normy żywieniowe nie precyzują dziennego limitu cholesterolu, zaleca się, aby unikać nadmiernego spożycia produktów, które go zawierają, w szczególności w połączeniu z nasyconymi kwasami tłuszczowymi.

- "Jajka zawierają cholesterol, ale w porównaniu do innych produktów, takich jak tłuste mięso czy przetwory mięsne, są stosunkowo bezpieczne pod względem ich wpływu na poziom cholesterolu we krwi. Ważne jest jednak zachowanie umiaru" - podkreśla Aleksandra Kureń. Jajko to ok.

70 kcal,

6 g białka,

5 g tłuszczu,

1,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych,

180 mg cholesterolu,

1,1 mg żelaza,

0,9 mg cynku,

135 μg witaminy A,

0,85 μg witaminy D,

0,8 μg witaminy B12,

0,25 mg witaminy B2.

Jajka i cholesterol - gdzie przebiega granica?

Choć jajka mają wysoką zawartość cholesterolu, ich spożywanie, co zaznaczono w Medonecie, w rozsądnych ilościach nie powinno powodować problemów zdrowotnych u osób bez schorzeń przewlekłych. Badania na temat wpływu jajek na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych przynoszą wciąż mieszane wnioski. Obecnie organizacje zajmujące się zdrowym odżywianiem, w tym Instytut Żywności i Żywienia, zalecają spożywanie 1-2 jajek dziennie. W ujęciu tygodniowym ta liczba wynosi 7-10 sztuk.

Źródło: zywienie.medonet.pl

 

REKLAMA

marywilska karuzela 2marywilska karuzela 0

Najnowsze misz@masze

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

smaki zycia 2024-09-03 3smaki zycia 2024-09-03 0
Zapraszamy na zakupy

REKLAMA

marywilska niedziele 1marywilska niedziele 2marywilska niedziele 0

Najnowsze informacje na Tu Stolica

REKLAMA

marywilska najlepszy adres 2marywilska najlepszy adres 0

REKLAMA

refleks chlodnictwo 2024-11-21 2refleks chlodnictwo 2024-11-21 0

REKLAMA

mazovia zyczenia BN 2025 3mazovia zyczenia BN 2025 0

REKLAMA

biedronka 043 1biedronka 043 2

REKLAMA

cmp 09-2025 3cmp 09-2025 0

REKLAMA

marywilska pakowanie 1marywilska pakowanie 2marywilska pakowanie 0

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

marywilska 7 dni w tygodniu 3marywilska 7 dni w tygodniu 0