Kuchnia orientalna w puszce
27 marca 2003
Na początku wiosny owoce i warzywa z puszki pomogą nam zrównoważyć brak świeżych owoców i niedobór witamin. Orientalne dania przygotowane w oparciu o te produkty, to dobry sposób na utrzymanie zgrabnej sylwetki.
Daniami z Dalekiego Wschodu, zawierającymi bogate w białko kiełki soi, możemy zastępować zakorzenione w rodzimej kuchni ciężkie i tłuste potrawy ze smażonego mięsa. Kuchnia orientalna nie tylko zaspokoi nasze zapotrzebowanie na białko, ale także pozwoli zastąpić tzw. złe tłuszcze zwierzęce dobrymi tłuszczami roślinnymi.
![]() | |
Dostępne przez cały rok kiełki soi w puszkach oprócz białka zawierają wiele innych, korzystnych dla organizmu mikroelementów takich jak: fosfor, żelazo, wapń czy potas. Jako jedne z nielicznych produktów kiełki soi bogate są także w fitozwiązki, które hamują wzrost komórek nowotworowych i zmniejszają możliwość wystąpienia raka piersi i raka narządów rodnych u kobiet. Pomocne są także podczas odchudzania. Przy tym, dodając kiełki do naszych potraw jedynie nieznacznie podnosimy ich wartość kaloryczną. 100 gram pędów z bambusa zawiera bowiem tyle samo kalorii co 10 tic-taców.
![]() | |
Innym warzywem kuchni orientalnej, które w Polsce dostępne jest głównie w puszkach, są pędy bambusa. Charakteryzują się one niepowtarzalną kruchością i lekko gorzkawym smakiem. Wysoka zawartość potasu sprawia, że spożywanie potraw z pędami bambusa jest zalecane przy zaburzeniach krążenia i nadciśnieniu. Możemy z nich także wykonać zaskakujące potrawy na przyjęcie karnawałowe, np. frytki z bambusa. Pędy bambusa doskonale smakują również smażone z chińskimi grzybami, fasolką szparagową, kalafiorem, papryką i kiełkami soi, podawane z sosem sojowym lub sezamowym.
![]() | |
Zawartością wielu składników mineralnych i witamin, a jednocześnie niską wartością energetyczną charakteryzują się także miniaturowe kolby kukurydzy w puszkach. Jest to bardzo cenna roślina, o wszechstronnym zastosowaniu w żywieniu. Kukurydza zawiera sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, wapń i fosfor, a także witaminy: B1, B2, C. Można ją przyrządzić na ostro - najpierw piekąc w piekarniku, a następnie posypując pieprzem cayene. Tak przygotowaną potrawę doprawiamy sosem pomidorowym z dodatkiem chili.
źródło: On Board Public Relations





























































