Kuchnia orientalna w puszce
27 marca 2003
Na początku wiosny owoce i warzywa z puszki pomogą nam zrównoważyć brak świeżych owoców i niedobór witamin. Orientalne dania przygotowane w oparciu o te produkty, to dobry sposób na utrzymanie zgrabnej sylwetki.
Daniami z Dalekiego Wschodu, zawierającymi bogate w białko kiełki soi, możemy zastępować zakorzenione w rodzimej kuchni ciężkie i tłuste potrawy ze smażonego mięsa. Kuchnia orientalna nie tylko zaspokoi nasze zapotrzebowanie na białko, ale także pozwoli zastąpić tzw. złe tłuszcze zwierzęce dobrymi tłuszczami roślinnymi.
Dostępne przez cały rok kiełki soi w puszkach oprócz białka zawierają wiele innych, korzystnych dla organizmu mikroelementów takich jak: fosfor, żelazo, wapń czy potas. Jako jedne z nielicznych produktów kiełki soi bogate są także w fitozwiązki, które hamują wzrost komórek nowotworowych i zmniejszają możliwość wystąpienia raka piersi i raka narządów rodnych u kobiet. Pomocne są także podczas odchudzania. Przy tym, dodając kiełki do naszych potraw jedynie nieznacznie podnosimy ich wartość kaloryczną. 100 gram pędów z bambusa zawiera bowiem tyle samo kalorii co 10 tic-taców.
Innym warzywem kuchni orientalnej, które w Polsce dostępne jest głównie w puszkach, są pędy bambusa. Charakteryzują się one niepowtarzalną kruchością i lekko gorzkawym smakiem. Wysoka zawartość potasu sprawia, że spożywanie potraw z pędami bambusa jest zalecane przy zaburzeniach krążenia i nadciśnieniu. Możemy z nich także wykonać zaskakujące potrawy na przyjęcie karnawałowe, np. frytki z bambusa. Pędy bambusa doskonale smakują również smażone z chińskimi grzybami, fasolką szparagową, kalafiorem, papryką i kiełkami soi, podawane z sosem sojowym lub sezamowym.
Zawartością wielu składników mineralnych i witamin, a jednocześnie niską wartością energetyczną charakteryzują się także miniaturowe kolby kukurydzy w puszkach. Jest to bardzo cenna roślina, o wszechstronnym zastosowaniu w żywieniu. Kukurydza zawiera sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, wapń i fosfor, a także witaminy: B1, B2, C. Można ją przyrządzić na ostro - najpierw piekąc w piekarniku, a następnie posypując pieprzem cayene. Tak przygotowaną potrawę doprawiamy sosem pomidorowym z dodatkiem chili.
źródło: On Board Public Relations