Skonfiguruj
Dodaj samodzielnie on-line
Konto u篡tkownika
| drugastrona 05.10.2016 22:16 |
|
|
No oby. Druga jezdnia nie jest potrzebna do szcz窷cia, tym bardziej, 瞠 za ci篹kie pieni康ze buduje si� linia tramwajowa i kupuje tramwaje. Chyba nie po to, aby mieszka鎍y je寮zili w豉snym samochodem.
|
|
| tarantula01 06.10.2016 05:37 |
|
|
Tramwaj do Winnicy zacz皻o projektowa� pod koniec 2008 r. W lutym 2009 r. http://radny.com.pl/dokumenty/pisma/tw/ztm-tram090204petla_win-.pdf.
Co zrobili z nim urz璠nicy ZTM? Odrzucili i dalej projektowali 安iatowida 2x3, a p皻l� tramwajow� 200 m od ul. Modli騅kiej. Efekty znamy. By造 trudno軼i z wykonaniem w豉軼iwego raportu oddzia造wania inwestycji na 鈔odowisko i uzyskaniem decyzji 鈔odowiskowej, kt鏎a zosta豉 uzyskana dopiero w 2013 r., bo urz璠nicy ca造 czas musieli si� "m璚zy�" z wnioskiem. Zak豉da� on w豉郾ie, aby: a) ul. 安iatowida docelowo mia豉 uk豉d 2x2, a na istniej帷ej jezdni o szeroko軼i 10-10,5 m zosta� wyznaczony pas postojowy do parkowania r闚noleg貫go, b) p皻la tramwajowa by豉 przy ul. Modli雟kiej Dopiero zmiana szefa inwestycji w ZTM spowodowa豉 inne podej軼ie i urz璠nicy ZTM zacz瘭i projektowa� 安iatowida 2x2, a p皻l� Winnica tu� przy ul. Modli雟kiej. Brawo! Ale 5 lat zosta這 straconych. Ale 瞠by nie by這 豉two przy budowie 安iatowida 2x2, to urz璠nicy ZTM zaakceptowali budow� w pasie drugiej jezdni ul. 安iatowida chodnik闚, latarni i d逝gich odcink闚 drogi rowerowej. Dokonali te� zburzenia pawilon闚 bazarku przy 讜ielowskiej w takiej skali, jakby ul. 安iatowida mia豉 mie� nadal 2x3 pasy ruchu, czym pozbawili kilkadziesi徠 ich miejsc pracy. Czy jednak ktokolwiek z urz璠nik闚 odpowie za swoje bezmy郵ne dzia豉nia? Pozdrawiam Wojciech Tumasz http://radny.com.pl |
|
| tarantula01 06.10.2016 05:37 |
|
|
Tramwaj do Winnicy zacz皻o projektowa� pod koniec 2008 r. W lutym 2009 r. http://radny.com.pl/dokumenty/pisma/tw/ztm-tram090204petla_win-.pdf.
Co zrobili z nim urz璠nicy ZTM? Odrzucili i dalej projektowali 安iatowida 2x3, a p皻l� tramwajow� 200 m od ul. Modli騅kiej. Efekty znamy. By造 trudno軼i z wykonaniem w豉軼iwego raportu oddzia造wania inwestycji na 鈔odowisko i uzyskaniem decyzji 鈔odowiskowej, kt鏎a zosta豉 uzyskana dopiero w 2013 r., bo urz璠nicy ca造 czas musieli si� "m璚zy�" z wnioskiem. Zak豉da� on w豉郾ie, aby: a) ul. 安iatowida docelowo mia豉 uk豉d 2x2, a na istniej帷ej jezdni o szeroko軼i 10-10,5 m zosta� wyznaczony pas postojowy do parkowania r闚noleg貫go, b) p皻la tramwajowa by豉 przy ul. Modli雟kiej Dopiero zmiana szefa inwestycji w ZTM spowodowa豉 inne podej軼ie i urz璠nicy ZTM zacz瘭i projektowa� 安iatowida 2x2, a p皻l� Winnica tu� przy ul. Modli雟kiej. Brawo! Ale 5 lat zosta這 straconych. Ale 瞠by nie by這 豉two przy budowie 安iatowida 2x2, to urz璠nicy ZTM zaakceptowali budow� w pasie drugiej jezdni ul. 安iatowida chodnik闚, latarni i d逝gich odcink闚 drogi rowerowej. Dokonali te� zburzenia pawilon闚 bazarku przy 讜ielowskiej w takiej skali, jakby ul. 安iatowida mia豉 mie� nadal 2x3 pasy ruchu, czym pozbawili kilkadziesi徠 ich miejsc pracy. Czy jednak ktokolwiek z urz璠nik闚 odpowie za swoje bezmy郵ne dzia豉nia? Pozdrawiam Wojciech Tumasz http://radny.com.pl |
|
| Strumykowa 06.10.2016 09:58 |
|
|
Je瞠li o mnie chodzi, to ta informacja bardzo mi si� nie podoba, i mam nadziej�, 瞠 nasi radni przeciwstawi� si� planom Miasta, gdy�:
1. By貫m przeciwny budowie 3 pasmowej 安iatowida, ale dwupasmowa jest jak najbardziej ok i potrzebna. Zatem uwa瘸m, 瞠 Miasto nierzetelnie podchodzi do sprawy wykorzystuj帷 jako pretekst sprzeciw mieszka鎍闚, co do wcze郾iejszych plan闚 trzypasmowej 安iatowida i po prostu chce kosztem tej inwestycji, znale潭 cz窷� kasy (naszej kasy, mieszka鎍闚 Warszawy !) na ostatni odcinek metra, kt鏎e najbardziej b璠zie s逝篡� nie nam, Warszawiakom, lecz mieszka鎍om miejscowo軼i podwarszawskich od strony Bemowa. Dla mnie skandal. Mam nadziej�, 瞠 nasi radni gremialnie przeciwstawi� si� tym zamiarom! 2. Od這瞠nie budowy 安iatowida spowoduje, 瞠 centrum Tarchomina i Nowodwor闚 b璠zie jeszcze przez d逝gie lata nieuporz康kowane. Zamiast miejskiej ulicy, b璠ziemy mieli po jej wschodniej stronie zaniedbany pas, w najlepszym przypadku porastaj帷y dzik� traw�, kt鏎y b璠zie rezerw� na przysz陰 inwestycj�, odwleczona na 鈍i皻y nigdy. Dodatkowo spodziewam si�, 瞠 sama 安iatowida b璠zie ulega豉 coraz wi瘯szej degradacji, gdy� nie b璠zie op豉ca這 si� jej remontowa�, skoro w perspektywie ma by� przebudowana. 3. Kompletnie nie jestem przekonany co do przed逝瘸nia linii tramwajowej do Winnicy. Z pewno軼i� nie skorzystaj� z tego mieszka鎍y Tarchomina i Nowodwor闚, kt鏎zy - je郵i to si� stanie - zyskaj� tylko tyle, 瞠 b璠� je寮zi� w znacznie wi瘯szym t這ku. T這ku robionym g堯wnie nie przez Warszawiak闚, a wi璚 nie przez p豉tnik闚 do kasy Miasta,lecz przez mieszka鎍闚 Jab這nnej i Legionowa oraz okolic, kt鏎zy b璠� g堯wnymi beneficjentami tego przed逝瞠nia. Zatem, je瞠li miasto ju� musi z czego� zrezygnowa�, to nie z budowy drugiej nitki 安iatowida lecz z przed逝瞠nia linii do Winnicy!!! 4. Za pilniejsz� i bardziej przydatn� inwestycj� dla mieszka鎍闚 Bia這喚ki ni� linia tramwajowa do Winnicy uwa瘸m te� budow� ulicy Le郾ej Polanki i dalej planowanego 陰cznika od Ordon闚ny do Mehoffera i dalej od Mehoffera do 安iatowida i Traktu Nadwi郵a雟kiego. Taka ulica pozwoli豉by odci捫y� Odkryt� , 安iatowida, Strumykow� i Mysliborsk� i by豉by bardzo dogodna dla mieszka鎍闚 osiedli za Sprawn� (Aluzyjna itp.). 5. Podsumowuj帷 je瞠li naprawd� maj� si� liczy� potrzeby mieszka鎍闚 Tarchomina i Nowodwor闚, to zrezygnujmy z budowy odcinka linii tramwajowej do Winnicy, a skupmy si� na dwupasmowej 安iatowida i w miar� mo磧iwo軼i na budowie ul. Le郾ej Polanki i dalej 陰cznika od Ordon闚ny, przez Mehoffera do 安iatowida. Kochani Radni. Licz� na Was! |
|
| drugastrona 06.10.2016 11:58 |
|
|
Co do bazarku, to przecie� i tak on jest przeznaczony finalnie do rozwa趾i. Plan zagospodarowania przewiduje tam mieszkani闚k� z us逝gami (sk康in康 s逝sznie, bo naro積iki skrzy穎wa� powinny by� zabudowane). Ale co si� stanie z bazarkiem, kt鏎y jest przecie� bardzo potrzebny? Gdzie miasto/dzielnica zamierza go przenie嗆?
Co do drugiej jezdni 安iatowida - wg mnie nale瘸這by po prostu zrezygnowa� z niej ca趾owicie i zmieni� lokalne plany zagospodarowania, polikwidowa� te ogromne po豉cie pasa drogowego i co� przy nich urz康zi�. Teraz to sralniki, kt鏎e wygl康aj� kuriozalnie przy nowych blokach, do kt鏎ych nie mo積a doj嗆 z chodnika przy 安iatowida (a tam s� sklepy!). Czas najwy窺zy POWA烤IE si� zastanowi� nad wygl康em przyleg這軼i 安iatowida, bo mo瞠my zosta� ze sralnikami na dekady. Albo z przewymiarowan� tras�, kt鏎ej nie b璠zie si� da這 przej嗆 na jednej fazie zielonej. Co do przed逝瞠nia tramwaju - to te� mnie si� to nie bardzo podoba. Kiedy zaczn� si� dosiada� mieszka鎍y Jab這nny i Legionowa, to nie b璠zie miejsca dla nas. Co wtedy? Takt co 1 minut�? Podw鎩ne sk豉dy? A czy nasze perony s� wystarczaj帷o d逝gie? Ten przy 讜ielowskiej jest ok, ale przy My郵iborskiej jest raczej za kr鏒ki. Co wtedy? Co do Le郾ej Polanki, Talarowej, itp. - ja bym jednak zachowa� t� ziele�, kt鏎a jest w miejscu przewidywanej trasy. Mieszka鎍闚 nie mo積a zach璚a� do pos逝giwania si� w豉snym samochodem. Od tego jest tramwaj i autobus. Wyci璚ie zieleni i dodatkowy ruch uliczny = smr鏚 i spaliny i gorsza jako嗆 篡cia. Co mieszkaniec, to rozbie積a opinia. I kogo maj� s逝cha� radni? |
|
| Obi_Wattel 06.10.2016 13:00 |
|
|
Co za skrajnie egoistyczne, nieodpowiedzialne i ignoranckie my郵enie!
Strumykowa napisa� 06.10.2016 09:58 Je瞠li o mnie chodzi, to ta informacja bardzo mi si� nie podoba, i mam nadziej�, 瞠 nasi radni przeciwstawi� si� planom Miasta, gdy�: 1. By貫m przeciwny budowie 3 pasmowej 安iatowida, ale dwupasmowa jest jak najbardziej ok i potrzebna. Zatem uwa瘸m, 瞠 Miasto nierzetelnie podchodzi do sprawy wykorzystuj帷 jako pretekst sprzeciw mieszka鎍闚, co do wcze郾iejszych plan闚 trzypasmowej 安iatowida i po prostu chce kosztem tej inwestycji, znale潭 cz窷� kasy (naszej kasy, mieszka鎍闚 Warszawy !) na ostatni odcinek metra, kt鏎e najbardziej b璠zie s逝篡� nie nam, Warszawiakom, lecz mieszka鎍om miejscowo軼i podwarszawskich od strony Bemowa. Dla mnie skandal. Mam nadziej�, 瞠 nasi radni gremialnie przeciwstawi� si� tym zamiarom! metro b璠zie s逝篡這 mieszka鎍om Bemowa oraz ca貫j Warszawie, bo je郵i do miasta wjedzie 50.000 mniej samochod闚, a o takiej skali m闚imy, to korki w mie軼ie b璠� mniejsze. Oczywi軼ie, mo積a si� sprzecza�. Ja osobi軼ie uwa瘸m, 瞠 teraz wi瘯sz� korzy軼i� dla miasta by這by zbudowanie zamiast 2 stacji na dalekim Bemowie 2 stacji na Bia這喚ce, bo tak m闚i demografia, ale c騜. Strumykowa napisa� 06.10.2016 09:58 3. Kompletnie nie jestem przekonany co do przed逝瘸nia linii tramwajowej do Winnicy. Z pewno軼i� nie skorzystaj� z tego mieszka鎍y Tarchomina i Nowodwor闚, kt鏎zy - je郵i to si� stanie - zyskaj� tylko tyle, 瞠 b璠� je寮zi� w znacznie wi瘯szym t這ku. T這ku robionym g堯wnie nie przez Warszawiak闚, a wi璚 nie przez p豉tnik闚 do kasy Miasta,lecz przez mieszka鎍闚 Jab這nnej i Legionowa oraz okolic, kt鏎zy b璠� g堯wnymi beneficjentami tego przed逝瞠nia. Zatem, je瞠li miasto ju� musi z czego� zrezygnowa�, to nie z budowy drugiej nitki 安iatowida lecz z przed逝瞠nia linii do Winnicy!!! Skorzystaj� mieszka鎍y Nowodwor闚, kt鏎zy dzi� je盥膨 211 i 511. Poza tym patrz pkt 1. na szcz窷cie nikt nikomu dowod闚 osobistych ani metryk w autobusach nie sprawdza i wszyscy p鏦i co s� r闚ni. Sztuka jest sztuka. dla mnie jest oboj皻ne, czy w tramwaju obok mnie stoi kto� z Legionowa, czy z Tarchomina, grunt, 瞠 nie jedzie samochodem i nie tworzy wi瘯szych kork闚. Mieszka鎍闚 miast piszemy ma陰 liter�. Nawet (!) Warszawy. Chcesz nie mie� t這ku, kup sobie tramwaj na w豉sno嗆 :) Strumykowa napisa� 06.10.2016 09:58 5. Podsumowuj帷 je瞠li naprawd� maj� si� liczy� potrzeby mieszka鎍闚 Tarchomina i Nowodwor闚, Warszawa na Tarchominie si� nie ko鎍zy. Szczeg鏊nie dotyczy to komunikacja, gdzie m闚imy o systemie naczy� po陰czonych. |
|
| Strumykowa 06.10.2016 14:12 |
|
|
Szanowny Kolego "Drugastrona".
1) Nie zlikwidujesz smrodu, nie buduj帷 w mie軼ie ulic. W ten spos鏏 spowodujesz tylko, 瞠 ten smr鏚 b璠zie si� z wi瘯szym nat篹eniem gromadzi� przy tych ulicach, kt鏎e ju� s�. Ka盥e normalne miasto d捫y do tego, by mie� g瘰t� sie� ulic. Im jest ich wi璚ej, tym ruch samochod闚 bardziej roz這穎ny i mniej dokuczliwy, pod wzgl璠em ha豉su i smrodu, dla nieszcz窷nik闚, kt鏎zy mieszkaj� przy tych ulicach. Polecam widok z g鏎y Barcelony... - jaka siatka ulic! 2) Je瞠li chodzi o tras� od Le郾ej Polanki przez Talarow� i Trakt Nadwi郵a雟ki, to w wi瘯szo軼i nie wiem, o zachowaniu jakiej zieleni piszesz. Ja te� co do zasady jestem za zieleni�, ale na tej trasie przewa積ie to s� jakie� nieu篡tki z traw� i co najwy瞠j krzakami. Jedynie fragment ok 200 metr闚 Le郾ej Polanki prowadzi skrajem lasku. Podkre郵am - skrajem! I s康z�, 瞠 budowa ulicy w tym miejscu w minimalnym stopniu skrzywdzi豉by ten lasek. Po wschodniej stronie Le郾ej Polanki w豉郾ie budowane jest wielkie osiedle i niebawem b璠zie budowane kolejne. My郵�, 瞠 wp造w tych osiedli na przedmiotowy lasek b璠zie bez por闚nania bardziej szkodliwy ni� ulica biegn帷a jego skrajem. 3) Co to za argument, 瞠 ludzie maj� r騜ne zdanie? Ja od radnych oczekuj� zdrowego rozs康ku i my郵enia kategoriami dobra wsp鏊nego, a nie okre郵onych lobby. Niestety w豉郾ie kilka lat temu pos逝chano lobby malutkiego osiedla przy Le郾ej Polanki, kt鏎emu nie pasowa豉 ulica, bo troch� psu豉 ich sielank� i skutek jest taki, 瞠 owszem, oni maj� si� dobrze, ale z punktu widzenia miasta i znacznej wi瘯szo軼i mieszka鎍闚 brak tej ulicy to du篡 problem. 4) Ciesz� si�, 瞠 mamy wsp鏊ne zdanie co do przed逝瞠nia linii tramwajowej. Dlaczego za nasze podatki ma by� nam gorzej, a lepiej tym z Legionowa, Jab這nnej itp.? To jaki� absurd. 5) Ja nie jestem przekonany, 瞠 dwupasmowa 安iatowida to z這. Tym bardziej nie wierz� w zmian� planu zagospodarowania przestrzennego, przynajmniej w perspektywie co najmniej kilkunastu lat. Je瞠li wi璚 zrezygnujemy z dwupasmowej 安iatowida, to nie ma szans. Przez wiele lat w 鈔odku Tarchomina i Nowodwor闚 b璠ziemy mieli "pola niczyje", kt鏎e nie b璠� zagospodarowane. Wie� jednym s這wem a nie miasto. 6) Podsumowuj帷. Je瞠li miasto szuka 鈔odk闚, to niech zrezygnuje z przed逝瘸nia linii tramwajowej do Winnicy. I by� mo瞠 w pierwszej kolejno軼i niech buduje ulice Le郾ej Polanki i dalej na po逝dnie w kierunku Traktu Nadwi郵a雟kiego I Mostu P馧nocnego. W drugiej kolejno軼i, niech w ko鎍u zamknie temat ulicy 安iatowida. |
|
| Strumykowa 06.10.2016 14:19 |
|
|
Co za skrajnie egoistyczne, nieodpowiedzialne i ignoranckie my郵enie!
Mo瞠 egoistyczne. Kwestia do dyskusji. Ale dlaczego nieodpowiedzialne i ignoranckie? Troch� przeginasz ch這pie. |
|
| Strumykowa 06.10.2016 14:31 |
|
|
"Skorzystaj� mieszka鎍y Nowodwor闚, kt鏎zy dzi� je盥膨 211 i 511. Poza tym patrz pkt 1.
na szcz窷cie nikt nikomu dowod闚 osobistych ani metryk w autobusach nie sprawdza i wszyscy p鏦i co s� r闚ni. Sztuka jest sztuka. dla mnie jest oboj皻ne, czy w tramwaju obok mnie stoi kto� z Legionowa, czy z Tarchomina, grunt, 瞠 nie jedzie samochodem i nie tworzy wi瘯szych kork闚. Mieszka鎍闚 miast piszemy ma陰 liter�. Nawet (!) Warszawy. Chcesz nie mie� t這ku, kup sobie tramwaj na w豉sno嗆 :)" No tak Obywatelu. Jeste� bardzo dowcipny. Poczuciem humoru r闚nasz do niejakiego Weisera. A mo瞠 to to samo? A co do tych, kt鏎zy je盥膨 511, to nie jest takie jasne, czy skorzystaj�. Dzi� tym 511 je盥膨 okre郵ony czas do metra. S康zisz, 瞠 gdy b璠� musieli dojecha� do tego tramwaju autobusem, a nast瘼nie jecha� nim ok p馧 godziny do metra M這ciny, to ich czas dojazdu do Centrum si� skr鏂i? W徠pi�. My郵�, 瞠 akurat oni du穎 bardziej skorzystaliby na ulicy Le郾ej Polanki itd. do Mostu P馧nocnego. |
|
| Obi_Wattel 06.10.2016 14:36 |
|
|
Strumykowa napisa� 06.10.2016 14:19 bo nie rozumiesz, 瞠 komunikacja nie polega na przewo瞠niu tych, kt鏎ych chcemy tam, gdzie my chcemy, tylko umo磧iwieniu jak najwi瘯szej licznie ludno軼i - bez wzgl璠u na ich miejsce zamieszkania, czy pochodzenia - do poruszania si� 鈔odkami komunikacji zbiorowej. Do Warszawy codziennie przyje盥瘸 480.000 os鏏. Albo b璠ziemy udawali pan闚 i kazali im je寮zi� w豉snymi furmankami, albo zachowamy si� odpowiedzialnie i powiemy: korzystajcie z komunikacji zbiorowej, tym bardziej, 瞠 za ni� p豉cicie.Co za skrajnie egoistyczne, nieodpowiedzialne i ignoranckie my郵enie! Mo瞠 egoistyczne. Kwestia do dyskusji. Ale dlaczego nieodpowiedzialne i ignoranckie? Troch� przeginasz ch這pie. |
|
| Obi_Wattel 06.10.2016 14:37 |
|
|
Strumykowa napisa� 06.10.2016 14:19 skup si� na temacieNo tak Obywatelu. Jeste� bardzo dowcipny. Poczuciem humoru r闚nasz do niejakiego Weisera. A mo瞠 to to samo? |
|
| Obi_Wattel 06.10.2016 14:40 |
|
|
Strumykowa napisa� 06.10.2016 14:19 nie moja wina, 瞠 Nowodwory s� d逝gie jak kiszka i z ostatnich osiedli do ostatniej stacji metra jedzie si� 30 min. Zreszt� chyba troch� przesadzasz i podr騜 zajmie niewiele d逝瞠j ni� dzi�, pewnie 20-25 min.S康zisz, 瞠 gdy b璠� musieli dojecha� do tego tramwaju autobusem, a nast瘼nie jecha� nim ok p馧 godziny do metra M這ciny, to ich czas dojazdu do Centrum si� skr鏂i? |
|
| Strumykowa 06.10.2016 14:42 |
|
|
"Sztuka jest sztuka. dla mnie jest oboj皻ne, czy w tramwaju obok mnie stoi kto� z Legionowa, czy z Tarchomina, grunt, 瞠 nie jedzie samochodem i nie tworzy wi瘯szych kork闚.
Mieszka鎍闚 miast piszemy ma陰 liter�. Nawet (!) Warszawy." Dla mnie Szanowny Obywatelu te� jest oboj皻ne kto siedzi obok. Problem w tym, 瞠 jak zostanie przed逝穎na ta linia, to na Nowodworach i tym bardziej na Tarchominie nikt ju� w tym tramwaju nie usi康zie, a by� mo瞠 i w og鏊e do niego nie wsi康zie. I owszem Legion闚 i Jab這nna zostawi mo瞠 samoch鏚 gdzie� przy Modli雟kiej, ale Tarchomin I Nowodwory przeciwnie. Zn闚 przeprowadzi si� do samochod闚. Tak, masz racj� mieszka鎍闚 miast piszemy ma陰 liter�. No ale ja akurat chcia貫m wyrazi� w ten spos鏏 szczeg鏊ny szacunek do Warszawiak闚. I co? przeszkadza Ci to? A swoj� drog� to zdanie zaczyna si� od du瞠j litery. Pami皻aj, po kropce du瘸 litera. |
|
| Strumykowa 06.10.2016 14:54 |
|
|
"bo nie rozumiesz, 瞠 komunikacja nie polega na przewo瞠niu tych, kt鏎ych chcemy tam, gdzie my chcemy, tylko umo磧iwieniu jak najwi瘯szej licznie ludno軼i - bez wzgl璠u na ich miejsce zamieszkania, czy pochodzenia - do poruszania si� 鈔odkami komunikacji zbiorowej. Do Warszawy codziennie przyje盥瘸 480.000 os鏏. Albo b璠ziemy udawali pan闚 i kazali im je寮zi� w豉snymi furmankami, albo zachowamy si� odpowiedzialnie i powiemy: korzystajcie z komunikacji zbiorowej, tym bardziej, 瞠 za ni� p豉cicie."
A ja si� b璠� upiera�, 瞠 nie jest rol� Mojej Warszawy, by z naszych, WARSZAWIAK紟 pieni璠zy, dba� o komfort dojazdu mieszka鎍闚 Legionowa, Chrzanowa, czy Piaseczna, zw豉szcza, gdy ma to si� odby� kosztem r闚nie� naszej wygody. W pierwszej kolejno軼i Moje Miasto Warszawa powinno zadba� o nasz komfort. A sprawa nadmiernego ruchu w Centrum i tak w ko鎍u zostanie tak rozwi您ana, 瞠 wjazd w豉snym samochodem b璠zie odp豉tny. I to jest najlepszy spos鏏. Jeszcze co� Miasto b璠zie z tego mia這.. |
|
| drugastrona 06.10.2016 18:30 |
|
|
Strumykowa napisa� 06.10.2016 14:12 Szanowny Kolego "Drugastrona". 1) Nie zlikwidujesz smrodu, nie buduj帷 w mie軼ie ulic. W ten spos鏏 spowodujesz tylko, 瞠 ten smr鏚 b璠zie si� z wi瘯szym nat篹eniem gromadzi� przy tych ulicach, kt鏎e ju� s�. Ka盥e normalne miasto d捫y do tego, by mie� g瘰t� sie� ulic. Im jest ich wi璚ej, tym ruch samochod闚 bardziej roz這穎ny i mniej dokuczliwy, pod wzgl璠em ha豉su i smrodu, dla nieszcz窷nik闚, kt鏎zy mieszkaj� przy tych ulicach. Polecam widok z g鏎y Barcelony... - jaka siatka ulic! Niby tak, ale patrz帷 z drugiej strony, kolejna ulica tylko b璠zie zach璚a� do u篡wania w豉snego samochodu. Ja jestem za jak najwi瘯szym zniech璚aniem do u篡wania w豉snego samochodu, wi璚 tutaj trzeba promowa� tramwaj, da� mu cz瘰ty takt, 瞠by ludzie nie chcieli jecha� samochodem. Strumykowa napisa� 06.10.2016 14:12 2) Je瞠li chodzi o tras� od Le郾ej Polanki przez Talarow� i Trakt Nadwi郵a雟ki, to w wi瘯szo軼i nie wiem, o zachowaniu jakiej zieleni piszesz. Ja te� co do zasady jestem za zieleni�, ale na tej trasie przewa積ie to s� jakie� nieu篡tki z traw� i co najwy瞠j krzakami. Jedynie fragment ok 200 metr闚 Le郾ej Polanki prowadzi skrajem lasku. Podkre郵am - skrajem! I s康z�, 瞠 budowa ulicy w tym miejscu w minimalnym stopniu skrzywdzi豉by ten lasek. Po wschodniej stronie Le郾ej Polanki w豉郾ie budowane jest wielkie osiedle i niebawem b璠zie budowane kolejne. My郵�, 瞠 wp造w tych osiedli na przedmiotowy lasek b璠zie bez por闚nania bardziej szkodliwy ni� ulica biegn帷a jego skrajem. Ziele� mamy przede wszystkim mi璠zy Mehoffera a 讜ielowsk� i dalej mi璠zy 讜ielowsk� a 安iatowida. Naprawd� wola豚ym, 瞠by zosta豉, bo ka盥y lasek jest u nas na wag� z這ta. Gdyby uda這 si� zwin望 lini� 110 kV i w jej miejscu poprowadzi� ulic�, to jeszcze by這by p馧 biedy, bo mo積a by wtedy ziele� zachowa�. Strumykowa napisa� 06.10.2016 14:12 3) Co to za argument, 瞠 ludzie maj� r騜ne zdanie? Ja od radnych oczekuj� zdrowego rozs康ku i my郵enia kategoriami dobra wsp鏊nego, a nie okre郵onych lobby. Niestety w豉郾ie kilka lat temu pos逝chano lobby malutkiego osiedla przy Le郾ej Polanki, kt鏎emu nie pasowa豉 ulica, bo troch� psu豉 ich sielank� i skutek jest taki, 瞠 owszem, oni maj� si� dobrze, ale z punktu widzenia miasta i znacznej wi瘯szo軼i mieszka鎍闚 brak tej ulicy to du篡 problem. Og鏊nie rzecz bior帷, teraz mamy w wieloletniej strategii koncentracj� na komunikacji zbiorowej, szynowej. Wi璚 na pewno z tego punktu widzenia miasto b璠zie przed逝瘸這 lini� tramwajow� i rezygnowa這 z budowania "niepotrzebnych" pod jakimkolwiek wzgl璠em ulic. |
|
| drugastrona 06.10.2016 18:30 |
|
|
Strumykowa napisa� 06.10.2016 14:12 4) Ciesz� si�, 瞠 mamy wsp鏊ne zdanie co do przed逝瞠nia linii tramwajowej. Dlaczego za nasze podatki ma by� nam gorzej, a lepiej tym z Legionowa, Jab這nnej itp.? To jaki� absurd. No jest to problem. Jestem zdania, 瞠 Legionowo jako powiat powinno si� troch� do這篡�, ale zdaje si�, 瞠 prawo na to nie pozwala - mo積a tylko finansowa� inwestycje na swoim terenie. Oczywi軼ie, lepiej by by這, gdyby Legionowo zamiast t逝c si� samochodami, jecha這 kolej� czy tramwajem, nie truj帷 okolicy, ale tutaj miasto ma du瞠 pole do popisu, 瞠by zapewni� komfortowy przejazd wszystkim. Czyli tramwaj co minut�, albo sprz篹one 2 sk豉dy co 2 minuty. I metro co minut�... Je瞠li nie, to mamy problem. I w豉dze maj� problem. Strumykowa napisa� 06.10.2016 14:12 5) Ja nie jestem przekonany, 瞠 dwupasmowa 安iatowida to z這. Tym bardziej nie wierz� w zmian� planu zagospodarowania przestrzennego, przynajmniej w perspektywie co najmniej kilkunastu lat. Je瞠li wi璚 zrezygnujemy z dwupasmowej 安iatowida, to nie ma szans. Przez wiele lat w 鈔odku Tarchomina i Nowodwor闚 b璠ziemy mieli "pola niczyje", kt鏎e nie b璠� zagospodarowane. Wie� jednym s這wem a nie miasto. Tego si� obawiam. Najgorzej, 瞠 zwyk造 mieszkaniec nie ma poj璚ia o planach "w豉dzy". Ale z dwojga z貫go chyba wol� sralniki ni� tak szerok� ulic�. Strumykowa napisa� 06.10.2016 14:12 6) Podsumowuj帷. Je瞠li miasto szuka 鈔odk闚, to niech zrezygnuje z przed逝瘸nia linii tramwajowej do Winnicy. I by� mo瞠 w pierwszej kolejno軼i niech buduje ulice Le郾ej Polanki i dalej na po逝dnie w kierunku Traktu Nadwi郵a雟kiego I Mostu P馧nocnego. W drugiej kolejno軼i, niech w ko鎍u zamknie temat ulicy 安iatowida. No nie mog� si� zgodzi� :) Ale dobrze by by這, gdyby mieszka鎍y wiedzieli, na czym stoj�. |
|
| Kln 06.10.2016 23:32 |
|
|
Legionowo posiada akurat skm do dworca gdanskiego. Jazda do centrum przez winnice bylaby skrajnie nieracjonalna.
|
|
| drugastrona 07.10.2016 15:18 |
|
|
Kln napisa� 06.10.2016 23:32 Legionowo posiada akurat skm do dworca gdanskiego. Jazda do centrum przez winnice bylaby skrajnie nieracjonalna. Mam tak� nadziej�, szczerze m闚i帷. |
|
| Strumykowa 09.10.2016 22:37 |
|
|
Argument, 瞠 wi瘯sza siatka ulic zwi瘯sza syf w mie軼ie (spaliny, ha豉s) jest nieracjonalny. Wiesza siatka ulic powoduje, 瞠 przeci皻na d逝go嗆 trasy maleje - to oczywiste.
|
|
| Strumykowa 09.10.2016 22:43 |
|
|
Ja te� jestem zwolennikiem zieleni itp. itd. Ale nie dajmy si� zwariowa�. Kilka lat temu wyci皻o troch� drzew przed逝瘸j帷 ulic� Strumykow� do 安iatowida. Podobnie 陰cz帷 ulic� 安iatowida z Odkryt�? I co? To by� b陰d? Lepiej by這 tego nie robi�? Lepiej by這by, gdyby tych ulic nie by這?
|
|
| Strumykowa 09.10.2016 22:47 |
|
|
Zwracam si� do Szanownego Kolegi "drugastrona". Prosz� wyja郾ij na tym forum, dlaczego uwa瘸sz, 瞠 projektowana ulica od Le郾ej Polanki do Talarowej i dalej do 安iatowida jest "niepotrzebna".
|
|
| Strumykowa 09.10.2016 22:56 |
|
|
A ja z dwojga z貫go wola豚ym, 瞠by miasto, je瞠li ju� rezygnuje z poszerzania 安iatowida, to w zamian zbudowa這 ulic� od Le郾ej Polanki do Talarowej i dalej do 安iatowida. I, by zanim doko鎍zy lini� tramwajow� do p皻li Winnica mia這 plan, jak tym tramwajem przewie潭 wszystkich ch皻nych - by nie by這 tak, 瞠 w godzinach szczytu nikt, poza przystankiem pocz徠kowym, nie m鏬� ju� do niego wsi捷�. A nie, by zastanawia這 si� nad tym problemem, gdy mleko si� wyleje.
|
|
| drugastrona 10.10.2016 11:06 |
|
|
Strumykowa napisa� 09.10.2016 22:37 Argument, 瞠 wi瘯sza siatka ulic zwi瘯sza syf w mie軼ie (spaliny, ha豉s) jest nieracjonalny. Wiesza siatka ulic powoduje, 瞠 przeci皻na d逝go嗆 trasy maleje - to oczywiste. Nie. Kolejna ulica powoduje zach璚anie kolejnych mieszka鎍闚 do skorzystania z w豉snego samochodu zamiast komunikacji zbiorowej. Zbadane i udowodnione przez naukowc闚. |
|
| drugastrona 10.10.2016 11:08 |
|
|
Strumykowa napisa� 09.10.2016 22:43 Ja te� jestem zwolennikiem zieleni itp. itd. Ale nie dajmy si� zwariowa�. Kilka lat temu wyci皻o troch� drzew przed逝瘸j帷 ulic� Strumykow� do 安iatowida. Podobnie 陰cz帷 ulic� 安iatowida z Odkryt�? I co? To by� b陰d? Lepiej by這 tego nie robi�? Lepiej by這by, gdyby tych ulic nie by這? To troch� co innego, gdy� budowano kr璕os逝p osiedla. Jest 安iatowida, jest My郵iborska, jest Odkryta-安iderska. I wystarczy. W obecnej sytuacji wycinanie dziesi徠ek czy setek drzew pod nikomu niepotrzebn� uliczk� to marnotrawstwo. Jedynie, co ma sens zrobi�, to pod samymi kablami, gdzie nie ma drzew, wykona� drog� dla rower闚 i chodnik. Tyle. |
|
| drugastrona 10.10.2016 11:16 |
|
|
Strumykowa napisa� 09.10.2016 22:47 Zwracam si� do Szanownego Kolegi "drugastrona". Prosz� wyja郾ij na tym forum, dlaczego uwa瘸sz, 瞠 projektowana ulica od Le郾ej Polanki do Talarowej i dalej do 安iatowida jest "niepotrzebna". Od Le郾ej Polanki do Talarowej si� nie wypowiadam, bo nawet nie wiem, kt鏎璠y mia豉by i嗆. W 瘸dnym wypadku nie jest to prosty szlak. Gdzie� musi skr璚i�, 瞠by dotrze� do Mehoffera. Od Mehoffera do 安iatowida - jest niepotrzebna, bo tam nikt nie mieszka! I to jest wystarczaj帷y argument, je瞠li wyci璚ie dziesi徠ek czy setek drzew to za ma這. Bloki stoj� tylko przy samej Mehoffera przy wlocie Talarowej - i to dla tych 2 blok闚 mamy marnowa� pieni康ze i wycina� drzewa, 瞠by zbudowa� ulic�? Dalej do 讜ielowskiej jest las i stacja transformatorowa. Na rogu 讜ielowskiej/My郵iborskiej jest wielkie osiedle - bez wyjazdu na Talarow�, wi璚 w og鏊e z niej nie skorzysta. Dalej na po逝dnie - ko軼i馧 - bez wyjazdu na Talarow�. Osiedla przy Ceramicznej - bez wyjazdu na Talarow�. Osiedle Wardomu z gara瞠m naziemnym - bez wyjazdu na Talarow�. Szko豉 - bez wyjazdu na Talarow�. Blok przy My郵iborskiej - bez wyjazdu na Talarow�. Dalej pustka i jeste鄉y przy 安iatowida. Czyli chcesz zafundowa� przelot闚k� s逝膨c� tylko mieszka鎍om 2 blok闚 przy Mehoffera, przy tym 軼inaj帷 wiele drzew. Na tych drzewach jest wiele gniazd ptak闚, budki dla pszcz馧. Ka盥a zwarta ziele� na osiedlu jest na wag� z這ta. No sorewicz, zawsze b璠� protestowa� przeciw marnotrawstwu 鈔odk闚 i niszczeniu zieleni. |
|
| Strumykowa 10.10.2016 14:50 |
|
|
"Nie. Kolejna ulica powoduje zach璚anie kolejnych mieszka鎍闚 do skorzystania z w豉snego samochodu zamiast komunikacji zbiorowej. Zbadane i udowodnione przez naukowc闚".
Ja oczywi軼ie m鏬豚ym odpowiedzie�, 瞠 naukowcy udowodnili co� zupe軟ie innego, ale taka dyskusja do niczego nie prowadzi. Traktuj帷 wi璚 Szanownego Koleg� "drugastrona", siebie i ewentualnych czytelnik闚 powa積ie, wyja郾i� na przyk豉dzie, dlaczego napisa貫m, 瞠 "Argument, 瞠 wi瘯sza siatka ulic zwi瘯sza syf w mie軼ie (spaliny, ha豉s) jest nieracjonalny". Mo瞠 Koleg� przekonam, a je郵i nie, to ju� trudno. Niech Szanowny Kolega wyobrazi sobie np.mieszka鎍a du瞠go osiedla przy 鑿ikli雟kiej (budowane przez Dom Development). Niech ten mieszkaniec zapragnie skorzysta� z teren闚 rekreacyjnych i knajp nad Wis陰. Dzi� wsi康zie zapewne w samoch鏚 i pojedzie ulic� 鑿ikli雟k�, Ordon闚ny, Strumykow�, 安iatowida i po przejechaniu ok. 2-3 kilometr闚 dojedzie do ulicy Dzierzgo雟kiej sk康 dalej ju� prosto nad Wis喚. Gdyby by豉 ul. Le郾ej Polanki, tak jak jest w planach zagospodarowania przestrzennego, to dojazd do Dzierzgo雟kiej to by豚y odcinek ok. 0,5 kilometra. 5 razy mniej ni� dzisiaj, co oznacza, 瞠 wytworzy豚y 5 razy mniej syfu (gaz闚 i ha豉su) ni� to ma miejsce dzisiaj. I dodatkowo nie tru豚y tym gazem i nie dokucza� tym ha豉sem tysi璚y mieszka鎍闚 Ordon闚ny, Strumykowej i 安iatowida. Warto te� podkre郵i�, 瞠 brak jest jakichkolwiek podstaw do tezy, 瞠 brak ulicy Le郾ej Polanki spowoduje, 瞠 ten mieszkaniec nie b璠zie chcia� korzysta� z dobrodziejstw teren闚 przy Wi郵e, a jeszcze bardziej do tezy, 瞠 brak tej ulicy spowoduje, 瞠 uda si� tam np. na rowerze. Przeciwnie, gdyby by豉 ulica Le郾ej Polanki, to by� mo瞠 zostawi豚y samoch鏚 i pojecha� z dzie熤i rowerem, bo odleg這嗆 do Wis造 by豉by mniejsza. Na tym to w豉郾ie polega. Dlatego im wi瘯sza siatka ulic na osiedlach, tym mniejszy syf, bo kierowcy przemieszczaj帷 si� pomi璠zy domem, sklepem, galeri�, szko陰, przedszkolem, knajp�, basenem, boiskiem itp., itd. pokonuj� mniejsze odcinki, a wi璚 mniej spalaj� i mniej robi� ha豉su. A do tego ch皻niej przesiadaj� si� na rowery lub nawet chodz� piechot�. |
|
| Strumykowa 10.10.2016 15:06 |
|
|
"To troch� co innego, gdy� budowano kr璕os逝p osiedla. Jest 安iatowida, jest My郵iborska, jest Odkryta-安iderska. I wystarczy. W obecnej sytuacji wycinanie dziesi徠ek czy setek drzew pod nikomu niepotrzebn� uliczk� to marnotrawstwo. Jedynie, co ma sens zrobi�, to pod samymi kablami, gdzie nie ma drzew, wykona� drog� dla rower闚 i chodnik. Tyle."
Oj, to pachnie strasznym egoizmem. Masz Szanowny Kolego nawet do niego prawo, ale wydaje mi si�, 瞠 chcesz go zas這ni� rzekom� dba這軼i� o mieszka鎍闚 i przyrod�. A to jest nieuczciwe. Bo co Ty m闚isz! Nich ludzie nadk豉daj� tymi samochodami drogi, niech truj� z ka盥ym rokiem jeszcze bardziej tych nieszcz窷nik闚 przy 安iatowida, My郵iborskiej, Odkrytej i 安iderskiej! Pewnie! Mo瞠, gdyby na Nowodworach i Tarchominie by豉 normalna miejska siatka ulic, to si陰 rzeczy pokonuj帷 kr鏒sze odcinki truliby i ha豉sowali mniej, ale nie daj Bo瞠 zbudowaliby jeszcze ulic� pod moim domem (blokiem) i podzieliliby si� ze mn� nieco t� r闚nie� moj� trucizn� i ha豉sem. Co to, to nie. Prawda!? |
|
| maxplastic 10.10.2016 15:18 |
|
|
Je郵i dobrze pami皻am to kolega "Strumykowa" narzeka� podczas przebudowy 安iatowida, 瞠 autobusy je盥z� pod jego blokiem, ha豉suj� i wszystko si� trzesi�. A tak瞠 nie daj Bo瞠, 瞠by po uko鎍zeniu tramwaju puszcza� jaki� autobus t� ulic�, co niekt鏎zy postuluj�. Podobnie z budow� ulicy Le郾ej Polanki, jaki� hipotetyczny mieszkaniec b璠zir mia� bli瞠j nad Wis喚, ale najwa積iejsze, 瞠 nie b璠zie zatruwa� ulicy Strumykowej. Ten argument o doje寮zie nad Wis喚 jest do嗆 absurdalny, je郵i kto� chce to pojedzie, w ten spos鏏 czy inny. To jest dyskusja w g喚bokiej teorii, bo absolutnie nie wierz�, 瞠 taka ulica powstanie.
|
|
| Strumykowa 10.10.2016 16:06 |
|
|
maxplastic napisa� 10.10.2016 15:18 Je郵i dobrze pami皻am to kolega "Strumykowa" narzeka� podczas przebudowy 安iatowida, 瞠 autobusy je盥z� pod jego blokiem, ha豉suj� i wszystko si� trzesi�. A tak瞠 nie daj Bo瞠, 瞠by po uko鎍zeniu tramwaju puszcza� jaki� autobus t� ulic�, co niekt鏎zy postuluj�. Podobnie z budow� ulicy Le郾ej Polanki, jaki� hipotetyczny mieszkaniec b璠zir mia� bli瞠j nad Wis喚, ale najwa積iejsze, 瞠 nie b璠zie zatruwa� ulicy Strumykowej. Ten argument o doje寮zie nad Wis喚 jest do嗆 absurdalny, je郵i kto� chce to pojedzie, w ten spos鏏 czy inny. To jest dyskusja w g喚bokiej teorii, bo absolutnie nie wierz�, 瞠 taka ulica powstanie. Nie wiem. Wydaje mi si�, 瞠 dosy� 這patologicznie wy這篡貫m dlaczego im wi璚ej ulic na osiedlach tym: a) mniej spalin i ha豉su, bo mieszka鎍y poruszaj� si� kr鏒szymi trasami, b) nieuchronne emisje spalin i ha豉su s� bardziej sprawiedliwie (r闚nomiernie) dzielone na wszystkich. Nie rozumiem dlaczego ten przyk豉d jest dla kogo� absurdalny. A, 瞠 teoretyczny. Pewnie, a co w tym z貫go! A czy zbuduj�, czy nie to ju� inna sprawa. Pewnie zbuduj�, kwestia kiedy. |
|
| Strumykowa 10.10.2016 16:20 |
|
|
"Od Le郾ej Polanki do Talarowej si� nie wypowiadam, bo nawet nie wiem, kt鏎璠y mia豉by i嗆. W 瘸dnym wypadku nie jest to prosty szlak. Gdzie� musi skr璚i�, 瞠by dotrze� do Mehoffera.
Od Mehoffera do 安iatowida - jest niepotrzebna, bo tam nikt nie mieszka! I to jest wystarczaj帷y argument, je瞠li wyci璚ie dziesi徠ek czy setek drzew to za ma這. Bloki stoj� tylko przy samej Mehoffera przy wlocie Talarowej - i to dla tych 2 blok闚 mamy marnowa� pieni康ze i wycina� drzewa, 瞠by zbudowa� ulic�? Dalej do 讜ielowskiej jest las i stacja transformatorowa. Na rogu 讜ielowskiej/My郵iborskiej jest wielkie osiedle - bez wyjazdu na Talarow�, wi璚 w og鏊e z niej nie skorzysta. Dalej na po逝dnie - ko軼i馧 - bez wyjazdu na Talarow�. Osiedla przy Ceramicznej - bez wyjazdu na Talarow�. Osiedle Wardomu z gara瞠m naziemnym - bez wyjazdu na Talarow�. Szko豉 - bez wyjazdu na Talarow�. Blok przy My郵iborskiej - bez wyjazdu na Talarow�. Dalej pustka i jeste鄉y przy 安iatowida. Czyli chcesz zafundowa� przelot闚k� s逝膨c� tylko mieszka鎍om 2 blok闚 przy Mehoffera, przy tym 軼inaj帷 wiele drzew. Na tych drzewach jest wiele gniazd ptak闚, budki dla pszcz馧. Ka盥a zwarta ziele� na osiedlu jest na wag� z這ta. No sorewicz, zawsze b璠� protestowa� przeciw marnotrawstwu 鈔odk闚 i niszczeniu zieleni" 1). Jak ma przebiega� ulica, to mo積a zobaczy� na planach zagospodarowania przestrzennego. Naprawd� kto� to kiedy� nie幢e zaprojektowa�, tak by nasze osiedla mia造 jak najbardziej wielkomiejski sznyt, a nie wiejski. Wystarczy krok po kroku realizowa�, a nie mno篡� problemy. 2. Nie 瘸rtujmy. Pe軟o jest ulic, przy kt鏎ych nikt nie mieszka, a s� i pe軟i� bardzo wa積e funkcje komunikacyjne. Chocia瘺y na Nowodworach mamy Dzierzgo雟k�. I co? Jest bez sensu? Ja nie odwa篡豚ym si� stan望 twarz� w twarz z tymi, kt鏎zy z niej korzystaj� i m闚i� takie rzeczy. 3. Zn闚 nie 瘸rtujmy. Dlaczego piszesz, 瞠 z tego szlaku korzystaliby tylko mieszka鎍y 2 blok闚. A co z ca陰 Winnic�, osiedlem przy 鑿ikli雟kiej, Sprawn� itp. itd.? Na przyk豉d w drodze do budowanej galerii albo Mostu P馧nocnego? Pytanie dlaczego jest ju� chyba niestety retorycznym. |
|
| Strumykowa 10.10.2016 16:26 |
|
|
"A tak瞠 nie daj Bo瞠, 瞠by po uko鎍zeniu tramwaju puszcza� jaki� autobus t� ulic�, co niekt鏎zy postuluj�. Podobnie z budow� ulicy Le郾ej Polanki, jaki� hipotetyczny mieszkaniec b璠zir mia� bli瞠j nad Wis喚, ale najwa積iejsze, 瞠 nie b璠zie zatruwa� ulicy Strumykowej."
A co w tym z貫go, 瞠 jestem za tym, by spalin i ha豉su na naszych osiedlach by這 mniej i by by造 bardziej r闚nomiernie dzielone pomi璠zy wszystkich, a nie tylko po mi璠zy mieszka鎍闚 kilku ulic? No co? |
|
| drugastrona 10.10.2016 16:53 |
|
|
Strumykowa napisa� 10.10.2016 14:50 Niech Szanowny Kolega wyobrazi sobie np.mieszka鎍a du瞠go osiedla przy 鑿ikli雟kiej (budowane przez Dom Development). [...] Gdyby by豉 ul. Le郾ej Polanki, tak jak jest w planach zagospodarowania przestrzennego, to dojazd do Dzierzgo雟kiej to by豚y odcinek ok. 0,5 kilometra. [...] Jak pisa貫m wy瞠j, nie interesuje mnie ulica Le郾ej Polanki, nie mam na jej temat informacji, nie wypowiadam si�. Mnie interesuje wy陰cznie ulica Talarowa, czyli ci庵 od Mehoffera do 安iatowida. |
|
| drugastrona 10.10.2016 16:55 |
|
|
Strumykowa napisa� 10.10.2016 15:06 Oj, to pachnie strasznym egoizmem. Masz Szanowny Kolego nawet do niego prawo, ale wydaje mi si�, 瞠 chcesz go zas這ni� rzekom� dba這軼i� o mieszka鎍闚 i przyrod�. A to jest nieuczciwe. Bo co Ty m闚isz! Nich ludzie nadk豉daj� tymi samochodami drogi, niech truj� z ka盥ym rokiem jeszcze bardziej tych nieszcz窷nik闚 przy 安iatowida, My郵iborskiej, Odkrytej i 安iderskiej! Pewnie! Mo瞠, gdyby na Nowodworach i Tarchominie by豉 normalna miejska siatka ulic, to si陰 rzeczy pokonuj帷 kr鏒sze odcinki truliby i ha豉sowali mniej, ale nie daj Bo瞠 zbudowaliby jeszcze ulic� pod moim domem (blokiem) i podzieliliby si� ze mn� nieco t� r闚nie� moj� trucizn� i ha豉sem. Co to, to nie. Prawda!? No przepraszam, ale nie b璠� si� przejmowa� mieszka鎍ami 2 blok闚 przy Mehoffera, 瞠by mogli co� tam par瘰et metr闚 przyci望 na benzynie. Kosztem wielu drzew i wydania wielu milion闚 m.in. z moich podatk闚. Na pewno lepiej mie� drzewa ni� niepotrzebn� ulic�. |
|
| drugastrona 10.10.2016 17:05 |
|
|
Strumykowa napisa� 10.10.2016 16:20 1). Jak ma przebiega� ulica, to mo積a zobaczy� na planach zagospodarowania przestrzennego. Naprawd� kto� to kiedy� nie幢e zaprojektowa�, tak by nasze osiedla mia造 jak najbardziej wielkomiejski sznyt, a nie wiejski. Wystarczy krok po kroku realizowa�, a nie mno篡� problemy. Nie tak znowu super. Okej, siatka ulic generalnie to dobry pomys�, ale nie kosztem zieleni. W tym kwartale mi璠zy Mehoffera a 讜ielowsk� powinien powsta� wielki park, a nie kolejna mieszkani闚ka! Co z tego, 瞠 jest plan zagospodarowania, skoro jest beznadziejny, bo nie dba o ziele�, kt鏎ej akurat tam jest du穎? Nie przewiduje zwini璚ia linii wysokiego napi璚ia pod ziemi�. Jest do poprawki. Strumykowa napisa� 10.10.2016 16:20 2. Nie 瘸rtujmy. Pe軟o jest ulic, przy kt鏎ych nikt nie mieszka, a s� i pe軟i� bardzo wa積e funkcje komunikacyjne. Chocia瘺y na Nowodworach mamy Dzierzgo雟k�. I co? Jest bez sensu? Ja nie odwa篡豚ym si� stan望 twarz� w twarz z tymi, kt鏎zy z niej korzystaj� i m闚i� takie rzeczy. Chyba nie rozumiesz. Mieszka鎍y blok闚 w pobli簑 Talarowej nie mogliby z niej skorzysta�! Jedynie tranzyt mieszka鎍闚 z Mehoffera m鏬豚y rado郾ie 鄉iga� pod oknami innych do korka na 安iatowida. Gdzie masz na Dzierzgo雟kiej bloki, kt鏎ych mieszka鎍y nie mog� wjecha� na Dzierzgo雟k�? Strumykowa napisa� 10.10.2016 16:20 3. Zn闚 nie 瘸rtujmy. Dlaczego piszesz, 瞠 z tego szlaku korzystaliby tylko mieszka鎍y 2 blok闚. A co z ca陰 Winnic�, osiedlem przy 鑿ikli雟kiej, Sprawn� itp. itd.? Na przyk豉d w drodze do budowanej galerii albo Mostu P馧nocnego? Pytanie dlaczego jest ju� chyba niestety retorycznym. A dlaczego niby Winnica, Sprawna czy 鑿ikli雟ka mia豉by si� buja� uliczkami przez 鈔odek osiedla, skoro rzut beretem maj� Modli雟k� z buspasem i 3 pasami dla osob闚ek? Kto normalny w Winnicy jecha豚y 鈔odkiem osiedla zamiast szerok� Modli雟k�? Je瞠li ju� kto� koniecznie chcia豚y si� dosta� w okolice Mostu i Galerii, b璠zie mia�, niespodzianka, lini� tramwajow�. Bo w豉郾ie po to si� buduje komunikacj� szynow�, 瞠by by這 ekologicznie i po to nie buduje si� nowych niepotrzebnych (z naciskiem na niepotrzebnych) ulic, 瞠by ludzi nie zach璚a� do u篡wania w豉snego samochodu. |
|
| tarantula01 10.10.2016 23:49 |
|
|
Palny miejscowe na Tarchominie przewiduj�, jesli dobrze pami皻am, schowanie wszystkich linii WN pod ziemi�, ale b璠zie to wykonane, gdy b璠zie tego ekonomiczny sens. PSE i RWE Stoen Operator nie wydadz� kilkudziesi璚iu milion闚 ot tak sobie na przebudow� sprawnej linii, bo obie firmy musia造by zwi瘯szy� op豉ty za przesy� pr康u. Inna sprawa, 瞠 "w Polsce linii 220 kV si� nie kabluje" - tak us造szeli swego czasu niemieccy projektanci mostu P馧nocnego, kt鏎zy chcieli schowa� w okolicy TMP fragment linii 220 kV w ziemi�.
Pozdrawiam Wojciech Tumasz |
|
| tarantula01 10.10.2016 23:49 |
|
|
Palny miejscowe na Tarchominie przewiduj�, jesli dobrze pami皻am, schowanie wszystkich linii WN pod ziemi�, ale b璠zie to wykonane, gdy b璠zie tego ekonomiczny sens. PSE i RWE Stoen Operator nie wydadz� kilkudziesi璚iu milion闚 ot tak sobie na przebudow� sprawnej linii, bo obie firmy musia造by zwi瘯szy� op豉ty za przesy� pr康u. Inna sprawa, 瞠 "w Polsce linii 220 kV si� nie kabluje" - tak us造szeli swego czasu niemieccy projektanci mostu P馧nocnego, kt鏎zy chcieli schowa� w okolicy TMP fragment linii 220 kV w ziemi�.
Pozdrawiam Wojciech Tumasz |
|
| Strumykowa 11.10.2016 00:18 |
|
|
Szanowny Kolego "drugastrona". To m鎩 ostatni wpis w tej dyskusji. Kilka ostatnich uwag i zamykam spraw�. Co mia這 by� powiedziane, b璠zie chyba powiedziane i nie ma sensu brn望 dalej.
1. Super, 瞠 si� dogadali鄉y, 瞠 siatka ulic na osiedlu, to dobra sprawa, r闚nie� dla naszego zdrowia! To bardzo du穎, bo Ci, kt鏎zy najch皻niej na Tarchominie nic by nie budowali, m帷� nam w g這wach, 瞠 brak ulic, to nasze dobro, kt鏎e chroni nam zdrowie. Na pocz徠ek dobrze b璠zie, je瞠li nie damy sobie tego kitu wciska�. 2. Nie mam nic przeciwko parkowi pomi璠zy Mehoffera i 讜ielowsk�. Wi璚ej, bardzo mi si� pomys� podoba i jestem za. Tyle, 瞠 z ulic� Talarow� itd. Przy Strumykowej te� jest park, ale na szcz窷cie jest te� ulica. 3. O Dzierzgo雟kiej pisa貫m w odpowiedzi na Twoj� uwag�, 瞠 jest niepotrzebna Talarowa, bo nikt przy niej nie mieszka; wi璚 to Ty co najwy瞠j wyg逝pi貫� si� z tak� argumentacj�, a nie ja czego� nie zrozumia貫m. 4. Teraz argumentujesz, 瞠 Talarow� 鄉iga� b璠zie tranzyt z Mehoffera do 安iatowida, pod oknami po這穎nych w okolicy blok闚. Tak, tak by by這 i o to chodzi! O to chodzi, by nie by這 tak, 瞠 ca造 tranzyt z Mehoffera b璠zie "鄉iga�" My郵iborsk�, ale by go podzieli� na jak najwi璚ej ulic. Rozumiem, 瞠 Twoje mieszkanie jest tak po這穎ne, 瞠 Tobie kanalizacja ca貫go tranzytu na My郵iborskiej nie przeszkadza. Ok. Ale gdy spojrze� na to z punktu widzenia tych przy My郵iborskiej, to zgodzisz si�, 瞠 pewnie maj� inne zdanie i sprawiedliwie by這by, gdyby uda這 im si� ca造m tym syfem zwi您anym z tranzytem podzieli� r闚nie� z Tob�. 5. Je瞠li spojrzysz na map�, to zobaczysz, dlaczego z 鑿ikli雟kiej, Winnicy, Sprawnej ch皻nie poruszaliby si� ludzie do galerii albo Mostu P馧nocnego tras�, o kt鏎ej pisa貫m a nie Modli雟k�. Po prostu by這by du穎 bli瞠j. 6. Naprawd� uwa瘸sz, 瞠 ludzie z okolic Winnicy b璠� je寮zili do Galerii tramwajem? I p騧niej wracali z tymi zakupami tramwajem. Ch這pie, tu ju� si� pogubi貫� kompletnie w argumentacji, przecie� ludzie nawet do pobliskiej Biedronki jad� samochodem, czemu trudno si� dziwi�, je瞠li robi� troch� wi瘯sze zakupy. I gubisz si� coraz bardzie gdy piszesz, 瞠: - po to si� buduje komunikacj� szynow�, by ludzie z niej korzystali - i jednocze郾ie na innym forum, dotycz帷ym likwidacji lub skr鏂enia niekt鏎ych linii autobusowych podnosisz larum, 瞠 wszystkich nas chc� wsadzi� do metra - rezygnacja z budowy "niepotrzebnych" ulic ma zniech璚i� do jazdy samochodami - skor� s� niepotrzebne, to ani nie zniech璚i, ani nie zach璚i; obawiam si� jednocze郾ie, 瞠 Twym kryterium odno郾ie "niepotrzebnej" ulicy jest, to, czy biegnie przy Twojej posesji. A ochrona zieleni to zwyk豉 軼iema. 7. 安ietnie, 瞠 p豉cisz podatki w Warszawie. Ale uszanuj to, 瞠 inni te� p豉c�. Cho熲y mieszka鎍y tych dw鏂h blok闚 na Mehoffera, mieszka鎍y My郵iborskiej, Strumykowej, Ordon闚ny, 鑿ikli雟kiej, Le郾ej Polanki, czy Sprawnej. |
|
| drugastrona 11.10.2016 12:52 |
|
|
Brn望 nie ma sensu, ale par� spraw warto wyprostowa�:
1. Siatka ulic jest potrzebna, ale tam, gdzie jest to konieczne. Nie ma sensu budowa� ulic tam gdzie jest zwarta ziele� i gdzie nikt nie mieszka i nie skorzysta. By豚y to ruch wzbudzony, kt鏎y w mie軼ie jest niepotrzebny - pisa貫m na pocz徠ku 2. 3. i 4. Dalej nie chcesz przyj望 do wiadomo軼i, 瞠 por闚nywanie Dzierzgo雟kiej, a teraz te� My郵iborskiej, do nieszcz瘰nej Talarowej nie ma sensu. T逝macz� po raz nie wiem kt鏎y - Talarowa od 讜ielowskiej do 安iatowida to by豉by zwyk豉 przelot闚ka, z kt鏎ej mieszka鎍y s御iednich blok闚 nie mogliby skorzysta�! Na My郵iborskiej mieszka貫m prawie 10 lat, wi璚 mia貫m ca造 ten ruch pod oknami od rana do nocy i nie mia貫m z tym problemu - bo ka盥y mieszkaniec blok闚 na My郵iborskiej m鏬� z tej ulicy skorzysta�, bo to nie jest ulica tranzytowa. Bo jest to ulica lokalna dla lokalnych mieszka鎍闚. Za� Talarowa by豉by dla mieszka鎍闚 2 blok闚 przy Mehoffera i nikogo wi璚ej, wi璚 to jest marnotrawstwo 鈔odk闚 i zieleni. Nigdy nie b璠� popiera� przelot闚ek przez osiedle. Jestem za wykonaniem drogi rowerowej i chodnika - ulica dla samochod闚 nie jest potrzebna. 5. i 6. Odk康 mieszkam na Tarcho, czyli od 10 lat, je盥輳 zbiorkomem po zakupy do Arkadii. Najpierw 510, p騧niej tramwajem do 疾rania i 516, teraz 17. Wi璚 skoro ja mog� porusza� si� tramwajem, to nie widz� obiektywnych przeszk鏚, dlaczego inni koniecznie mieliby jecha� samochodem. A je瞠li ju� musz�, to niech jad� Modli雟k�. Szybciej i bardziej komfortowo, ni� kluczenie po lokalnych uliczkach. Mniej kilometr闚, to my郵enie pokolenia mojego ojca, kt鏎y nie bardzo chce je寮zi� komfortow� autostrad�, bo zrobi wi璚ej kilometr闚, wi璚 woli jecha� d逝瞠j i mniej bezpiecznie kr鏒sz� i w篹sz� tras�. Ale to my郵enie nie jest sensowne, wi璚 bez obrazy - nie przyjmuj� argument闚 nie maj帷ych oparcia w zdrowym rozs康ku. Bo mo瞠 i Talarow� by這by kr鏂ej, ale Modli雟ka bardziej komfortowo i szybciej. Co do mojego larum na innych forach, to pewnie doczyta貫� te�, 瞠 jestem wielkim or璠ownikiem NOWEJ linii metra z Tarcho, przez Marymont, pod JP2, na Stegny i Wilan闚. Wi璚 je瞠li ju� si� opierasz na tym, co pisz� gdzie� indziej, to pisz wszystko, a nie tylko to, co Ci pasuje do tezy. Protestuj� przeciwko skasowaniu jedynego po陰czenia z Traktem Kr鏊ewskim, bo to po陰czenie jest potrzebne, w przeciwie雟twie do Talarowej. 7. Nie chc�, 瞠by z moich podatk闚 wycinano ziele� i budowano niepotrzebne drogi. Osobi軼ie mam nadziej�, 瞠 kwarta� mi璠zy Mehoffera a 讜ielowsk� nigdy si� nie zabuduje i 瞠 Talarowa nigdy nie powstanie. Je瞠li kto� decyduje si� na kupienie mieszkania w szczerym polu, czyli na 鑿ikli雟kiej, to nie mo瞠 liczy� na to, 瞠 m u specjalnie wybuduj� przelot闚k� do galerii, bo to 鄉iech na sali. Mieszka鎍y 鑿ikli雟kiej i Winnicy maj� Modli雟k� i to wystarczy. |
|
| Do rzeczy 11.10.2016 15:32 |
|
|
Oj, ale si� miotasz go軼iu. A nie widzia造 ga造 co bra造? Nie by這 Talarowej i innych ulic w planach? Co mamisz ludzi jak捷 fantasmagori� o metrze z Tarchomina do Wilanowa? Czekaj tatka latka. Ja mieszkam na Kami雟kiego od lat 20. i to co si� dzieje na Mysliborskiej jest ju� okropne. Tak, trzeba co� z tym zrobi� i da� ludziom inne mo磧iwo軼i. A je寮zij sobie zbiorkiem na zakupy nawet do Piaseczna, ale ludzie tak nie robi�. I pewnie przez d逝uuuuugie lata tak robi� nie b璠�, wi璚 ogarnij si�, zanim napiszesz co� takiego. I co ma Tw鎩 stary i autostrady do poruszania si� po Tarcho. Skup si� na problemie, a nie obra瘸j innych!
|
|
| maxplastic 11.10.2016 16:17 |
|
|
Mieszkasz na Kami雟kiego od dziewi耩dziesi璚iu lat? Sugerowa豚y to spos鏏 zapisu.
|
|
| Strumykowa 11.10.2016 20:19 |
|
|
maxplastic napisa� 11.10.2016 16:17 A zdrowy rozs康ek co Ci sugeruje? No widzisz. Po co si� czepiasz cz這wieka?Mieszkasz na Kami雟kiego od dziewi耩dziesi璚iu lat? Sugerowa豚y to spos鏏 zapisu. |
|
| drugastrona 12.10.2016 09:10 |
|
|
Do rzeczy napisa� 11.10.2016 15:32 Oj, ale si� miotasz go軼iu. A nie widzia造 ga造 co bra造? Nie by這 Talarowej i innych ulic w planach? Co mamisz ludzi jak捷 fantasmagori� o metrze z Tarchomina do Wilanowa? Czekaj tatka latka. Ja mieszkam na Kami雟kiego od lat 20. i to co si� dzieje na Mysliborskiej jest ju� okropne. Tak, trzeba co� z tym zrobi� i da� ludziom inne mo磧iwo軼i. A je寮zij sobie zbiorkiem na zakupy nawet do Piaseczna, ale ludzie tak nie robi�. I pewnie przez d逝uuuuugie lata tak robi� nie b璠�, wi璚 ogarnij si�, zanim napiszesz co� takiego. I co ma Tw鎩 stary i autostrady do poruszania si� po Tarcho. Skup si� na problemie, a nie obra瘸j innych! Ja si� nie miotam. Ca造 czas pisz� to samo. Talarowa jak najbardziej jest w planach - i co z tego? Plan jest beznadziejny, bo przewiduje wyci璚ie zieleni pod ulic� i mieszkani闚k�. I tak tej ulicy nie b璠zie przez najbli窺ze 20 lat, wi璚 w tej chwili ten sp鏎 jest bezprzedmiotowy. Pewnie nie doczyta貫�, wi璚 napisz� jeszcze raz - prawie 10 lat mieszka貫m przy My郵iborskiej i samochody mi nie przeszkadzaj�. Wi璚 nie insynuuj mi czego�, co nie istnieje. Nikogo nie mami� - naucz si� czyta� ze zrozumieniem. Wiem dobrze, 瞠 tramwaj mo瞠 okaza� si� niewydolny, podobnie 1 linia metra. Dlatego osobna linia dla Tarcho to konieczno嗆 i warto JU� zacz望 j� planowa�. Trzeba da� ludziom mo磧iwo軼i - dlatego buduje si� linia tramwajowa. Niestety, wszystkie osob闚ki si� nie zmieszcz� i to wiedz� w豉dze miasta, kt鏎e w swojej strategii transportowej k豉d� nacisk na zbiorow� komunikacj� szynow�. Chcesz koniecznie je寮zi� samochodem? Tw鎩 wyb鏎, st鎩 w korkach. Je瞠li nie rozumiesz analogii z moim starym, to ju� wiele o Tobie 鈍iadczy. |
|
| Do rzeczy 12.10.2016 12:42 |
|
|
Nie miotasz si�? Daj spok鎩! To jak nazwa� np. to, 瞠 przez wiele dni prowadzisz dyskusj�, a na koniec kwitujesz, 瞠 jest bezprzedmiotowa...? A do tego mam w徠pliwo嗆, czy czytasz co inni pisz� - w zamian obra瘸sz. A co ja Ci niby insynuowa貫m w zwi您ku z tym, 瞠 jak piszesz, mieszkasz na My郵iborskiej? No co? I jeszcze raz prosz�, przesta� z tymi fantazjami o metrze z Tarcho na Wilan闚, bo to sprowadza dyskusj� o problemach Tarcho na manowce. To w perspektywie kilkudziesi璚iu lat temat co najwy瞠j zast瘼czy, tak samo, jako schowanie przez przedsi瑿iorstwa energetyczne linii przesy這wych pod ziemi�.
Nast瘼na kwestia. Ja dotychczas nie wypowiada貫m si� w sprawie zaprojektowanego ci庵u komunikacyjnego id帷ego ulicami Le郾ej Polanki do Ordon闚ny, Mehoffera, Talarowej i dalej do Traktu Nadwi郵a雟kiego, poza tym, 瞠 jest on w planach, z kt鏎ymi kupuj帷 mieszkanie mog貫� si� zapozna�. Ale mam propozycj�, skoro jeste� taki "szynowy". Niech miasto poci庵nie tym szlakiem - kto� ju� to pisa� - drug� lini� tramwajow� i po陰czy j� z planowan� od dawna lini� z 疾rania. Da這by si� w闚czas rozwi您a� par� problem闚, o kt鏎ych sam piszesz, a przy okazji z Tarcho mo積a by wyrzu� wszystkie autobusy poza ma造mi lokalnymi. To rozwi您anie jest o kosmos ta雟ze od linii metra, o kt鏎� walczysz, a wi璚 potencjalnie du穎 bardziej mo磧iwe. Jeszcze jedno. Ja akurat najcz窷ciej korzystam z roweru, r闚nie� w drodze do pracy w Centrum. Ale nie przysz這by mi do g這wy, by m闚i�, 瞠 ten kto nie je寮zi rowerem jest sam sobie winny i niech stoi w korkach. I jeszcze jedna sprawa. O tym, czy auciarze b璠� sta� na Tarcho w korkach w niewielkim stopniu zdecyduje siatka ulic na Tarcho. Kluczem jest tu przepustowo嗆 g堯wnych szlak闚 tranzytowych w drodze do Centrum (M這ci雟ka i Jagiello雟ka, Most P馧nocny i inny mosty, Wis這strada). Inaczej m闚i帷: wi瘯sza g瘰to嗆 tej siatki w niewielkim stopniu wp造nie na apetyt mieszka鎍闚 do podr騜owania do Centrum (do pracy) samochodem. Moim zdaniem taka siatka ma znaczenie lokalne, u豉twia podr騜owanie wewn徠rz osiedla itp. itd. I ju� na koniec. Je瞠li ewentualnie odpowiesz w stylu nie bo nie, bo p豉c� podatki i mi si� nie podoba, albo zbudujmy metro do Wilanowa, to nie licz ju� na polemik� z mojej strony. Przykro mi, ale nie potraktuj� Ci� powa積ie. Tym bardziej je瞠li b璠ziesz usi這wa� obra瘸� kogokolwiek... |
|
| drugastrona 13.10.2016 08:58 |
|
|
Do rzeczy napisa� 12.10.2016 12:42 Nie miotasz si�? Daj spok鎩! To jak nazwa� np. to, 瞠 przez wiele dni prowadzisz dyskusj�, a na koniec kwitujesz, 瞠 jest bezprzedmiotowa...? A do tego mam w徠pliwo嗆, czy czytasz co inni pisz� - w zamian obra瘸sz. Prowadz�, bo skoro kto� si� do mnie zwraca, to kultura wymaga, 瞠bym odpowiedzia�. Kto� napisa�, 瞠 chcia豚y Talarowej zamiast tramwaju, ja napisa貫m, 瞠 wol� odwrotnie i na tym powinno si� sko鎍zy�. Ale skoro inny forumowicz dr捫y� temat, to te� pisa貫m. Chocia� oczywi軼ie dyskusja jest bezprzedmiotowa, bo lini� tramwajow� na pewno przed逝膨, za� co do Talarowej, to raczej przez najbli窺ze 20 lat i tak nie powstanie bo s� wa積iejsze inwestycje w dzielnicy. Nikogo nie obrazi貫m - stwierdzam jedynie fakt, 瞠 nie rozumiesz s這wa pisanego. Do rzeczy napisa� 12.10.2016 12:42 A co ja Ci niby insynuowa貫m w zwi您ku z tym, 瞠 jak piszesz, mieszkasz na My郵iborskiej? No co? Insynuujesz, 瞠 nie sprawdzi貫m plan闚 i si� zdziwi貫m, 瞠 jest Talarowa w planach. A to nieprawda. W swojej okolicy wiem o wszystkich planach nowych dr鏬. Insynuujesz, 瞠 jestem niezadowolony z lokalizacji mojego mieszkania, a to nieprawda. Do rzeczy napisa� 12.10.2016 12:42 I jeszcze raz prosz�, przesta� z tymi fantazjami o metrze z Tarcho na Wilan闚, bo to sprowadza dyskusj� o problemach Tarcho na manowce. To w perspektywie kilkudziesi璚iu lat temat co najwy瞠j zast瘼czy, tak samo, jako schowanie przez przedsi瑿iorstwa energetyczne linii przesy這wych pod ziemi�. Bia這喚ka te� fantazjowa豉 sobie o metrze i popatrz - dzi� maj� ju� zaklepany tramwaj. Trzeba zacz望 m闚i� o faktycznych rozwi您aniach, 瞠by kruszy� urz璠niczy beton na przysz這嗆. Mo瞠 taka linia by豉by za 20 lat, ale bez rozpocz璚ia dyskusji o niej nie ma co liczy� na prezencik ze strony w豉dzy. Nie rozumiem, dlaczego piszesz o temacie zast瘼czym. Chyba u篡wasz tego zwrotu w z造m znaczeniu. Do rzeczy napisa� 12.10.2016 12:42 Nast瘼na kwestia. Ja dotychczas nie wypowiada貫m si� w sprawie zaprojektowanego ci庵u komunikacyjnego id帷ego ulicami Le郾ej Polanki do Ordon闚ny, Mehoffera, Talarowej i dalej do Traktu Nadwi郵a雟kiego, poza tym, 瞠 jest on w planach, z kt鏎ymi kupuj帷 mieszkanie mog貫� si� zapozna�. To nie jest jeden ci庵. Le郾ej Polanki nie ma szans spotka� si� na tym samym skrzy穎waniu z Talarow�. Pisa貫m ju� kilka razy. I zn闚 insynuujesz, 瞠 nie zapozna貫m si� z planami. |
|
| drugastrona 13.10.2016 08:58 |
|
|
Do rzeczy napisa� 12.10.2016 12:42 Ale mam propozycj�, skoro jeste� taki "szynowy". Niech miasto poci庵nie tym szlakiem - kto� ju� to pisa� - drug� lini� tramwajow� i po陰czy j� z planowan� od dawna lini� z 疾rania. Da這by si� w闚czas rozwi您a� par� problem闚, o kt鏎ych sam piszesz, a przy okazji z Tarcho mo積a by wyrzu� wszystkie autobusy poza ma造mi lokalnymi. To rozwi您anie jest o kosmos ta雟ze od linii metra, o kt鏎� walczysz, a wi璚 potencjalnie du穎 bardziej mo磧iwe. Oczywi軼ie, linia tramwajowa mia豉by wi瘯szy sens ni� ulica. Je瞠li puszczenie metra na Tarchomin oka瞠 si� niemo磧iwe, trzeba b璠zie walczy� o osobn� lini� tramwajow� w korytarzu Talarowej. Od dawna mam taki pomys�, ale czy tutaj o tym pisa貫m, to nie pami皻am. Do rzeczy napisa� 12.10.2016 12:42 Jeszcze jedno. Ja akurat najcz窷ciej korzystam z roweru, r闚nie� w drodze do pracy w Centrum. Ale nie przysz這by mi do g這wy, by m闚i�, 瞠 ten kto nie je寮zi rowerem jest sam sobie winny i niech stoi w korkach. S這wem nie wspomnia貫m o rowerach. Ca造 czas pisz� o komunikacji zbiorowej. Do rzeczy napisa� 12.10.2016 12:42 I jeszcze jedna sprawa. O tym, czy auciarze b璠� sta� na Tarcho w korkach w niewielkim stopniu zdecyduje siatka ulic na Tarcho. Kluczem jest tu przepustowo嗆 g堯wnych szlak闚 tranzytowych w drodze do Centrum (M這ci雟ka i Jagiello雟ka, Most P馧nocny i inny mosty, Wis這strada). Inaczej m闚i帷: wi瘯sza g瘰to嗆 tej siatki w niewielkim stopniu wp造nie na apetyt mieszka鎍闚 do podr騜owania do Centrum (do pracy) samochodem. Dok豉dnie to od pocz徠ku pisz�. Ka盥y trafi i tak na ten sam korek na Modli雟kiej albo na Mo軼ie. Do rzeczy napisa� 12.10.2016 12:42 Moim zdaniem taka siatka ma znaczenie lokalne, u豉twia podr騜owanie wewn徠rz osiedla itp. itd. I ju� na koniec. Je瞠li ewentualnie odpowiesz w stylu nie bo nie, bo p豉c� podatki i mi si� nie podoba, albo zbudujmy metro do Wilanowa, to nie licz ju� na polemik� z mojej strony. Przykro mi, ale nie potraktuj� Ci� powa積ie. Tym bardziej je瞠li b璠ziesz usi這wa� obra瘸� kogokolwiek... Siatka ma znaczenie lokalne, ale budowa nowej ulicy dla mieszka鎍闚 2 blok闚 przy Mehoffera to marnotrawstwo, tym bardziej, 瞠 wi捫e si� z wycink� wielu drzew. Jestem przeciwny wyci璚iu ca貫go kwarta逝 drzew mi璠zy Mehoffera a 讜ielowsk� pod mieszkani闚k�, kt鏎a mia豉by korzysta� z tej ulicy. W godzinach szczytu i tak wszystkie samochody b璠� sta造 w korku, poza szczytem po osiedlu i tak je寮zi si� 鈍ietnie. Wiem, bo poruszam si� regularnie po osiedlu rowerem poza szczytem. Ruchu prawie nie ma. Budowa nowej ulicy, tym bardziej kosztem drzew, powinna s逝篡� jakiemu� wa積emu celowi, kt鏎y naprawd� przyniesie popraw� wielu ludziom. W przypadku Talarowej tego nie ma. |
|
| drugastrona 13.10.2016 10:51 |
|
|
Jeszcze co do tego tramwaju w 郵adzie Talarowej: oczywi軼ie nie wiem, czy jest to wykonalne, 瞠by linia si� zmie軼i豉 w wyci皻ym korytarzu le郾ym pod kablami. W tej kwestii musieliby si� wypowiedzie� eksperci. Na pewno wola豚ym unikn望 wycinki drzew pod tramwaj, ale i tak by這by to lepsze ni� wycinka pod bloki i ulic�.
|
|
| Do rzeczy 13.10.2016 11:04 |
|
|
Przeczyta貫m jeszcze raz wszystkie te wpisy i s康z�, 瞠 nie ma ju� najmniejszego sensu dyskutowa� tu, czy np. ulica Talarowa by豉by dla dw鏂h blok闚, czy jej budowa s逝篡豉by wa積emu celowi spo貫cznemu (i ca貫go ci庵u od Le郾ej Polanki), czy rozbudowana siatka ulic jest dobrem, czy nie i dlaczego itp. itd. Wiele na tym forum zosta這 ju� w tym zakresie powiedziane, ka盥y mo瞠 sobie poczyta� i wyrobi� zdanie (zach璚am, bo to wa積e kwestie), a autorzy wpis闚 najwyra幡iej i tak zostan� przy swoim. Nie widz� te� sensu dalej przekonywa� si�, kto insynuuje i dlaczego, kto nie czyta i dlaczego, czy po prostu obra瘸� wzajemnie.
Zauwa瘸m jednak, 瞠 jest co�, co 陰czy kilka stanowisk. To strach przed tym, 瞠 budowana obecnie linia tramwajowa mo瞠 nied逝go w pewnym sensie okaza� si� przekle雟twem, jako niezdolna do obs逝gi tak du瞠j liczby mieszka鎍闚. I, 瞠 problem mo瞠 rozwi您a� druga, po陰czona z t�, kt鏎a ma i嗆 z 疾rania przy Modli雟kiej. I to ju� jest co�. Je瞠li wi璚 mamy walczy�, to nie miedzy sob�, a z Ratuszem. O tak� lini�! |
|
| drugastrona 14.10.2016 11:08 |
|
|
Proponuj� lobbowa� za now� lini� metra na Tarcho i najwy瞠j 豉skawie si� zgodzi� na drug� lini� tramwajow�, zupe軟ie tak, jak to zrobi豉 wschodnia Bia這喚ka :) No nic, na razie nied逝go wyjdzie w praniu, czy do tramwaj闚 si� zmie軼i ca造 Tarchomin i ca貫 Nowodwory, czy ju� b璠zie trzeba skraca� takt do 2 minut.
|
|
| Do rzeczy 14.10.2016 12:15 |
|
|
drugastrona napisa� 14.10.2016 11:08 Nie s康z�, 瞠 to tak dzia豉 i 瞠 dostali obietnic� tramwaju, by nie upominali si� o metro. Ten tramwaj ma po prostu sens i 篡cz� go Wschodniej Bia這喚ce i mo瞠 kto� to w ko鎍u zauwa篡�. Inna sprawa, 瞠 p鏦i co, to mog� to by� tylko przedwyborcze gruszki na wierzbie, a nie faktyczna wola decydent闚. Je瞠li dobrze pami皻am, to plan jest taki, 瞠 do 2018 roku maj� trwa� jakie� niezobowi您uj帷e wst瘼ne prace koncepcyjne. A potem b璠� nowe wybory i najprawdopodobniej wymieniona zostanie ca豉 ekipa w Ratuszu.... I nowa ekipa zdecyduje, co dalej (Nowoczesna?). Przy okazji przypominam, 瞠 nawet ta sama ekipa nie jest gwarancja spe軟ienia obietnic, o czym najlepiej 鈍iadczy, 瞠 p鏦i co kompletnie cicho jest o tramwaju przy Modli雟kiej z 疾rania, a obiecywano go ju� prawie 10 lat temu, je瞠li dobrze pami皻am.Proponuj� lobbowa� za now� lini� metra na Tarcho i najwy瞠j 豉skawie si� zgodzi� na drug� lini� tramwajow�, zupe軟ie tak, jak to zrobi豉 wschodnia Bia這喚ka :) No nic, na razie nied逝go wyjdzie w praniu, czy do tramwaj闚 si� zmie軼i ca造 Tarchomin i ca貫 Nowodwory, czy ju� b璠zie trzeba skraca� takt do 2 minut. |
|
| Tobi 20.10.2016 08:20 |
|
|
http://www.cozacena.pl/ polecam serdecznie ka盥y znajdzie co� dla siebie i b璠zie zadowolony z wybory wejdz na link powyzej i sam sprawdz !!!!!! pozdrawiam !!
|
|
LINKI SPONSOROWANE