REKLAMA

Forum › Białołęka

REKLAMA

trzeba było głosować na Pusza

# wąchacz czajki

16.08.2003 23:41

Anna Kurowska 04-08-2003, ostatnia aktualizacja 05-08-2003 12:25 wyborcza
Mieszkańcy Białołęki skarżą się na oczyszczalnię Czajka, która wydziela śmierdzące odory
czytaj dalej »
r e k l a m a

O problemach z oczyszczalnią pisaliśmy już kilkakrotnie. Letnie upały sprawiają, że dla mieszkających w jej sąsiedztwie białołęczan życie staje się nie do wytrzymania. Skarżą się, że z powodu smrodu nie sposób wyjść na zewnątrz, a w mieszkaniach trzeba szczelnie zamykać okna.
"Z moich informacji wynika, że są zarówno pieniądze ze środków pomocowych UE, jak i projekt odpowiednich nakrywek do niwelacji nieprzyjemnych woni. Czy potrzebny jest protest całej Białołęki i udanie się pod ratusz?" - pyta w liście przysłanym do nas Aneta Pasińska.
- Wiem, że Czajka śmierdzi, ten sam problem jest z przepompownią na Nowodworach. Już kilkakrotnie rozmawiałem w tej sprawie, zaraz jeszcze raz napiszę do Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji - zapewnił wiceburmistrz dzielnicy Tadeusz Semetkowski.
Według niego Czajka podlega MPWiK, które decyduje o modernizacji oczyszczalni.
- Miały być na to przyznane fundusze z programu ISPA rozpatrywanego przez UE, ale gdzieś to po drodze utknęło. Jeszcze jako gmina mieliśmy podpisaną umowę z MPWiK na modernizację Czajki, wydaliśmy im na ten cel decyzję o warunkach zabudowy, ale do dziś tego nie zrealizowano - opowiada wiceburmistrz Semetkowski.
- Zdajemy sobie sprawę, że oczyszczalnia jest uciążliwa; nie jest najmłodsza, pochodzi z lat 70. - mówi Aleksander Szymański, kierownik Czajki.
Sebastian Bojemski, rzecznik prasowy MPWiK, informuje, że w oczyszczalni zostanie przeprowadzona część modernizacji z własnych środków przedsiębiorstwa. Będzie to hermetyzacja najbardziej śmierdzącej części oczyszczalni, czyli komory odbiorczej. Niestety, uda się to przeprowadzić dopiero w połowie przyszłego roku.

# lidka

17.08.2003 00:33

to bardzo pocieszające że v-ce WIE że Czajka smierdzi problem jest aktualny od 6 lat i jak czytam takie oświadczenia zarządzających dawniej gminą a teraz dzielnicą za moje pieniadze i to k..ca mnie bierze i nóż się w kieszeni otwiera

# Kotkaa/Nickol

17.08.2003 22:47

Do Lidki:
Nickol chciała się wtedy odezwać, ale ją wywaliło. Poza tym dzieliła się sprzętem z innym użytkownikiem i już nie zdążyła się ponownie zalogować. Bardzo przeprasza.

REKLAMA

Dodaj wpis:
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać pogrubienie i wpisz [b]. Na końcu pogrubienia wpisz [/b].
Przykład: [b]pogrubienie[/b].
Ustaw kursor w miejscu, gdzie ma się zaczynać kursywa i wpisz [i]. Na końcu kursywy wpisz [/i].
Przykład: [i]kursywa[/i].
Kliknij na ikonkę, która chcesz wstawić w treści w miejscu kursora:
nick (podpis):

LINKI SPONSOROWANE

REKLAMA

Kup bilet

REKLAMA

Najnowsze informacje na TuBiałołęka

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Majówka 2025 za granicą
Majówka 2025 za granicą
Majówka 2025 za granicą

Kup bilet

Znajdź swoje wakacje

Powyższe treści pochodzą z serwisu Wakacje.pl.

Polecamy w naszym pasażu

Wstąp do księgarni

REKLAMA

REKLAMA

Lato 2025
Lato 2025
Lato 2025