Do Duśki i jeji indyka
# pola 25.01.2003 16:15 |
|
Duśka!!!Indyk A'la Duśka jest pychotą najlepszą. Wczoraj zrobiłam, i indyk zniknął w pięć minut...Jestem fanką gotowania, mogę godzinami patrzeć na pulchne paluszki Makłowicza, czy Kuronia..Masz jeszcze inne podobnie pyszne przepisy????
|
# Duśka 25.01.2003 20:57 |
|
A jakże! A co Cię interesuje? Ciasta, mięso czy coś innego np. zupka pomidorowa po holendersku? Duśka
|
# martyna 25.01.2003 21:19 |
|
To może Duśka wydasz "książkę kucharską a la Duśka", internetową albo w Echu papierowym? Ja wcale nie żartuję...
|
# Duśka 25.01.2003 23:03 |
|
No jasne! A co Cię interesuje? Ciasta, mięso czy inne np. holenderska zupka pomidorowa? Duśka
|
# Duśka 25.01.2003 23:07 |
|
Nie wiem dlaczego, ale nie pokazywał mi się mój wcześniejszy zapis, a potem pojawił się i wychodzi na to, że jestem jąkała. Dwa razy piszę to samo. Coś się dzieje z tymi łączami !!!! A co do wydania książki kucharskiej to mogłoby być ciekawe... tylko nie wiem czy radaktorzy "Echa" byliby tym zainteresowani? Duśka
|
# pola 26.01.2003 01:37 |
|
Duśka!Zupa pomidorowa po holendersku???Intrygujące....Generalnie stawiam na dania oryginalne- więc ta zupka jest cool!!!Czekam na przepis i baaaardzo Cię pozdrawiam.
|
# Duśka 26.01.2003 12:48 |
|
Pola! Widzę, że ty też jesteż nocny Marek tak jak ja (sądząc po godzinie, o której pisałaś). Podaję przepis na zupę pomidorową rodem z Holandii:
Składniki na 5 osób: 2 kg pomidorów, duża cebula, zielona i czerwona papryka, 30 dag marchewki, jeśli ktos lubi to ząbek czosnku, włoszczyzna tradycyjna. Wszystko pokroić, włożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dodać 3 kostki bulionu z kury i dusić około 40 minut. Potem wszystko przetrzeć przez sitko. (najlepiej takie półmechaniczne kręcone ręką). Nie miksować, bo zostaną skórki! Kulki mięsne: 15 dag mięsa wołowego chudego, 15 dag mięsa wieprzowego chudego. Wszystko razem zemleć, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową (b.ważna). Wyrabiać malutkie kulki. Gdyby się nie kleiły dodać nieco oliwy z oliwek. Gotowe kulki wrzucać do ugotowanej zupy i gotować jeszcze około 10 minut. Osobno podać śmietanę i natkę z opietruszki. Smacznego. Mam jeszcze coś z jagnięciny, chcesz? Duśka. |
# pola 26.01.2003 20:12 |
|
Duśka!Ty jestes czarodziejką!JA się zapisuję na kurs.Poczekaj, na razie wypróbuję na mężu zupkę.Pozdrawiam serdecznie.Wielkie dzięki bo brzmi obiecująco..
|
# martyna 27.01.2003 17:50 |
|
Czy redakcja nas czyta? Co Państwo na Duśkową księgę kucharską? Może niby dalej zamieszczać przepisy na forum, ale...
|
# jotes 27.01.2003 22:50 |
|
Pola !
I co przezył ???? |
# Duśka 28.01.2003 01:50 |
|
Podaję do publicznej wiadomości, że nie pochodzę z rodu Sforza (królowej Bony, jeśli ktoś nie wie), więc Pola śmiało może dawać potrawy według mojego przepisu swojemu mężowi. Inni też. Duśka
|
mirek 28.01.2003 12:04 |
|
Do Duśki: proszę o kontakt w sprawie książki kucharskiej na stronach Echa.
mirek@3w.pl |
# martyna 28.01.2003 19:56 |
|
Ha, ha, a jednak chwyciło! Bardzo się cieszę droga Redakcjo i Duśko! A Ty się cieszysz?
|
# Duśka 28.01.2003 20:07 |
|
Życie to jedna wielka codzienna niespodzianka, a co z tego wyjdzie to jeszcze się okaże. Może to moje siedzenie od 10 lat w garnkach na coś się komuś przyda. Duśka
|
# martyna 28.01.2003 21:50 |
|
Już się przydało! Ja co prawda nie gotuje codziennie, wiec nie zdazylam popobowac, ale, jak czytam, Pola jest zachwycona... A w jakim wątku był ten indyk?
|
# pola 29.01.2003 15:44 |
|
Duśka!!!Już się piszę pierwsza na wieczór autorski Twojej książki!!!!!!To ja pierwsza odkryłam ten talent i basta, nikt nie poprosił o przepis na indyka tylko ja...!!Zupka pomidorowa, pychota, naprawdę Duśka! Przyjaciele z Krakowa wyjechali z przepisem na Twoją pomidorówkę, i byli szczerze zakoczeni ilością osób i przyjacielskim tonem naszego forum....Pozdrawiam Cię serdecznie Duśka,
|
# martyna 29.01.2003 21:53 |
|
Ależ ja Ci nie mam zamiaru ujmować pierwszeństwa, Pola! Ale powiedzcie gdzie był ten indyk, bo na niego nie trafiłam???
|
# pola 30.01.2003 02:17 |
|
Martynko- to były żarty oczywiście. A na indyka zapraszam do wątku Kitchen rozpoczętego przez kolorado. Pozdrawiam- ja indyka wykonałam i czuję się po nim bosko, a był naprawdę prima szczególnie sos ze zmiksowanych moreli..Pyyychaa!!!
|
# martyna 30.01.2003 10:06 |
|
Dzięki, pozdrawiam.
|
LINKI SPONSOROWANE